TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarTio mexikanska rätter du måste prova!

Tio mexikanska rätter du måste prova!

2018-03-19
Visa alla inlägg

Taco

De flesta känner till det mexikanska köket, och du kan hitta de mexikanska specialiteterna världen över. Men det är en helt annan upplevelse att äta mexikansk mat under Mexikos himmel.

Nedan kan du läsa om tio mexikanska rätter – sju traditionella specialiteter från det salta köket, samt tre rätter från det söta köket.

Sju traditionella mexikanska rätter

I det mexikanska köket använder man massor av örter, kryddor och chili för att ge smak åt de goda specialiteterna. Dessutom är majs och bönor viktiga ingredienser i många mexikanska rätter.

Enchiladas

Enchiladas

Enchiladas är tunna, platta majsdegskakor med fyllning. De serveras överallt i Mexiko och man kan få enchiladas med fläskkött, nötkött, räkor, grönsaker, ost och bönor. Vanligtvis toppas rätten med en stark sås.

Mexikanerna har ätit enchiladas i många år, och rätten finns också med i den första mexikanska kokboken El Cocinero Mexicano (Det mexikanska köket), som utgavs år 1831.

Ursprungligen var det mayafolket som uppfann enchiladas, då de åt fisk inrullad i majsmjölspannkakor. I dag har mayafolket sin egen traditionella rätt, som påminner om enchiladas. I Yucatan-området kan man få mayafolkets papadzules, som är majspannkakor serverade med kokt och hackat ägg istället för kött och bönor.

Mole

Mole

Såsen mole används till många olika rätter i Mexiko.

Mole kommer i flera varianter och dess färg kan vara svart, röd, gul eller grön, beroende på vilka ingredienser som används.

Att tillaga mole är en lång process. Såsen tillagas på låg värme och mexikanerna använder över 20 olika slags kryddor i såsen. Den mest kända mole-varianten är mole poblano, som smakar chili med en touch av choklad.

Tacos Árabes

Tacos árabe

Det mexikanska köket har influenser från många olika länder, bland annat Libanon.

Libanesiska immigranter kom till Mexiko i slutet av 1800-talet och bidrog till att skapa en av de mest populära snabbmatsrätterna i landet – Tacos Árabe.

Tacos Árabe innehåller fläskkött, som är grillat på ett spett, marinerat med spiskummin, oregano och därefter inrullat i ett platt bröd. Vanligtvis tillsätter man lime, salt och salsa till köttet före servering. Rätten serveras med hackad lök och koriander, som är karaktäristiska ingredienser i det mexikanska köket.

Tamales

Tamales

Tamales är en mycket populär rätt i Mexiko.

Rätten tillagas på en majsdeg, som fylls och tillreds med ingredienser från det söta eller salta köket, till exempel grönsaker, hackat nötkött och ost. Allt packas in i ett bananblad, som hålls ihop med ett snöre. Ät inte bananbladet!

Även om rätten är populär kan det inte bevisas att den ursprungligen kommer från Mexiko. I hela Sydamerika finns det olika varianter av tamales med olika namn. Till exempel är Humintas al Horno en boliviansk rätt, som påminner mycket om de mexikanska tamales.

Tostadas

Tostadas

Denna specialitet är en friterad och spröd majspannkaka.

Tostadas serveras både med och utan fyllning. Fyllningen i den spröda pannkakan kan vara stekta bönor, ost, kött eller räkor – och som tillbehör tillsätts ett lager guacamole till den spröda pannkakan.

Fyllningen i rätten beror på området den tillagas i.

Pozole

Pozole

Den flera hundra år gamla rätten pozole är en soppa. Rätten är en traditionell mexikansk specialitet och den åts ursprungligen i samband med offerritualer.

Rätten kommer i många olika varianter, antingen vegetarisk, med kyckling eller fläskkött.

Som så många andra rätter i Mexiko innehåller den majs och bönor. Att tillaga rätten är en lång process, då den ska innehålla många olika kryddor. Det är en populär rätt i Mexiko och vid familjesammankomster serveras den med en färsk sallad, lime och chili.

Elotes & Esquites

Elotes

Majs är en viktig del i många mexikanska rätter, även när det gäller snacks.

Elotes är ett populärt snacks i Mexiko, och det innehåller grillad, rökt eller kokt majskolv toppad med olika ingredienser, såsom smör, chili, majonnäs, getost och mycket annat.

Esquites är ett annat populärt majssnacks, där majsen skärs av kolven och tillagas. Precis som med elotes kan man ha olika ingredienser på, såsom smör, ost, chili och lime, och rätten serveras i en kopp eller likande.

Tre traditionella mexikanska desserter

Churros

Churros

Churros är en populär dessert i Mexiko, som du också kan få på många platser här hemma.

I folkmun kallas den mexikansk munk, men egentligen är det en dessert från Spanien.

Det sägs att churros uppfanns av en herde, som levde uppe i bergen. Han hade ingen möjlighet att ta sig till en bagare, och uppfann detta bakverk, som kunde stekas i pannan. I dag friterar man churros och serverar de spröda stängerna med chokladsås, socker och/eller kanel.

I dag är desserten populär i hela världen och kommer i massor av smaker och variationer.

Flan

Flan

Många mexikanska desserter består av bakverk med socker på. Men en av de mest kända desserterna är det mexikanska puddingen flan.

Flan är en söt pudding med karamellsås på toppen. Flan är inspirerad av den franska desserten ”flaon”.

Flan är gjord på ägg, mjölk, grädde, vanilj och slutligen socker, som blir till karamell på toppen av desserten. Du kan få desserten i många olika smakvarianter, till exempel kaffe och choklad.

Cocadas

Cocadas

Cocadas är ett vanligt mexikanskt dessert-snack, som påminner om kokostoppar.

Desserten är gjord på ägg, kondenserad mjölk och riven kokosnöt, som blandas och bakas i ugnen. Det finns flera varianter av den lilla kakan, och vissa tillsätter mandlar eller torkad frukt.

Du kan få cocadas på lokala marknader, och de säljs också ofta på stranden som snacks.

Få en smak av Mexiko med TourCompass

De traditionella rätterna i Mexiko varierar ofta från område till område, men oavsett var i Mexiko du reser kommer du att möta autentisk och färsk mexikansk mat, samt gamla mattraditioner, som influerats av världens olika kök.

Många av de traditionella rätterna kan finnas på mexikanska restauranger, men du kan också hitta små portabla gatukök där du kan njuta av maten på ett mexikanskt gatuhörn.

Om du vill smaka på det autentiska mexikanska köket är det bara att bege sig! Kika på en av våra resor till Mexiko och få inspiration till din nästa resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär