TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarAmazonas kontra Pantanal

Amazonas kontra Pantanal

2019-06-26
Visa alla inlägg

Amazonas

I Sydamerika ligger Amazonas regnskog och våtmarksområdet Pantanal.

Två helt fantastiska naturområden, som båda bjuder på något hela unikt.

Men vart ska du resa?

Läs mer nedan och ta reda på vad de två platserna har att erbjuda.

Amazonas

Amazonas jungel

Amazonas är världens största tropiska regnskog.

Regnskogen har en yta på omkring 6,7 miljoner kvadratkilometer. Amazonas kopplas ofta ihop med Brasilien eftersom 40 procent av regnskogen ligger i detta land, men regnskogen ligger faktiskt i hela nio länder: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela.

Varför är Amazonas fantastiskt?

Amazon river dolphin

Amazonas är världens mest varierade och rika biologiska reservoar, som inte bara består av regnskog utan även av säsongsbestämda skogar, lövskogar, översvämmade skogar och savanner.

Dessutom korsas regnskogen av den 6 400 kilometer långa Amazonfloden, världens största vattendrag mätt i volym och avvattningsområdets yta. Under den långa sträckningen delar floden sig i över tusen bifloder, vilket skapar ett enormt nätverk av floder som ger liv åt växter och djur.

Och här finns det verkligen liv!

Det finns omkring 40 000 olika växtarter i Amazonas. Och just växterna har en enorm betydelse för världens klimat. Amazonas växter bidrar nämligen till att dämpa växthuseffekten eftersom regnskogen förvandlar en stor del av världens koldioxid till syre. Därför kallas regnskogen även för “världens lungor”.

Regnskogen är hem åt flera miljoner djurarter. Många av djurarterna finns även på andra platser i världen, men Amazonas regnskog har också många ovanliga djur. Några av dem är inte ens en definierad djurart än. Listan är lång, men några av de djur som lever i Amazonas är amazondelfin (rosa delfin), jaguar, sömngångare, tukan, rosa ara, giftgroda, anakonda, kajman, tapir och vattensvin.

Även om det finns många djur i Amazonas måste du vara uppmärksam för att uppleva dem. Djuren rör sig nämligen i skuggan av Amazonas vilda regnskog och vegetation, vilket gör att de enklare kan gömma sig bland växterna.

Pantanal

Pantanal

Pantanal är världens största tropiska våtområde med en yta på cirka 200 000 kvadratkilometer. Det innebär att Pantanal är ungefär 28 gånger mindre än Amazonas.

Pantanal ligger i huvudsak i Brasilien, men rör sig även in över Bolivias och Paraguays landgränser.

Våtområdet är helt unikt, men får alltså inte lika mycket uppmärksamhet som Amazonas, även om det är upptaget på Unescos världsarvslista.

Varför är Pantanal fantastiskt?

Hyacint ara

Våtområdet i Pantanal består av ett nätverk av floder, vattendrag, vattenhål och sumpområden. Själva naturen bjuder på mer öppna landskap, där vattnet dominerar landskapet.

Det är aldrig helt torrt i Pantanal. Våtområdet är en säsongsbunden flodslätt och under regnperioden, från november till mars, står cirka 78 procent av Pantanal under vatten. Under den torra perioden drar sig vattnet tillbaka.

Pantanals är hem åt ungefär hälften så många arter som Amazonas. Men man säger faktiskt att Pantanal har den största koncentrationen av djur på den sydamerikanska kontinenten eftersom djuren lever mycket tätt. Därför har du riktigt goda möjligheter att se djuren. Ja, det är nästan som att vara på ett zoo – utan burarna.

Det är inte bara koncentrationen som är hög, Pantanal har också en hög variation av djurarter. Några av de helt speciella djuren du ska hålla utkik efter är den brasilianska jätteuttern, myrslokar, bältdjur, kajmaner, vattensvin, manulvar och kärrsköldpaddor, som är kända för sina stora huvuden. Beroende på var i Pantanal du befinner dig kan du också ha turen att få se ozeloter, pumor och jaguarer.

Pantanal är dessutom ett mecka för fågelfantaster. Med över 600 olika fågelarter är Pantanal nämligen en riktigt bra plats för fågelskådning. Du kan bland annat se jabirustorkar, jättetukaner, nandayparakiter och hyancitaror, som är den största av alla papegojor.

Utöver de många speciella och unika djuren är Pantanal även känt för att vara ett stort boskapsområde. Det innebär bland annat att några lodger i området är riktiga gårdar, där man håller boskapsdjur. Det är en unik upplevelse att se riktiga cowboys rida iväg mot dagens uppgifter när du själv ska ut och uppleva våtområdets rika natur och djurliv.

Amazonas eller Pantanal?

Både Amazonas och Pantanal bjuder alltså på helt fantastisk natur och ett rikt djurliv, och båda resmålen kommer att ge dig oförglömliga upplevelser.

Så vart ska du resa då?

Res till Amazonas om du vill:

  • Få en unik djungelupplevelse, där du kommer helt nära regnskogens vilda växtliv.
  • Se naturfenomenet “Vattnens möte”.
  • Segla på Amazonas floder, där du kan ha turen att få se den fantastiska, rosa amazonfloddelfinen och kajmaner.

Res till Pantanal om du vill:

  • Komma nära världens största våtområde, både på vatten och på land.
  • Uppleva Sydamerikas största koncentration av djurliv på nära håll.
  • Se Pantanals färgrika fåglar som verkligen imponerar – även dem som normalt inte intresserar sig för fågar.

Upplev Amazonas eller Pantanal på dessa resor:

Amazonas och Pantanal är två fantastiska platser i Brasilien.

Oavsett vilket resmål du väljer kan du vara säker på att du får en oförglömlig resa. Om du fortfarande är osäker eller har några frågor, är du varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter som gärna hjälper dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär