TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Arribada i Costa Rica

2019-10-07
Visa alla inlägg

Arribada, Costa Rica

Costa Rica är känt för sitt bestånd av olika havssköldpaddor, som besöker kusterna året runt.

Arribada är ett unikt naturfenomen som verkligen visar hur förunderlig naturen kan vara.

Läs mer om arribada i Costa Rica nedan.

Havssköldpaddor i Costa Rica

Olive ridley

Costa Rica är ett riktigt paradis för dig som älskar havssköldpaddor. Landet är nämligen en viktig plats för flera arters fortplantning.

Havssköldpaddorna lägger året runt ägg i sanden på några av Costa Ricas stränder, och du kan se olika arter på olika platser och vid olika tidpunkter runt om i landet.

I Costa Rica kan du bland annat se soppsköldpadda (grön havssköldpadda), lädersköldpadda, två karettesköldpaddor (hawksbill och loggerhead) och olivgrön sydlig bastardsköldpadda. Den sistnämnda är centrum för ett helt fantastiskt naturfenomen, som kallas arribada.

Arribada

Arribada är spanska för ”ankomst” och ordet har gett namn åt ett spännande naturfenomen.

Arribada är nämligen namnet på det som sker, då tusentals olivgröna sydliga bastardsköldpaddor kravlar i land för att lägga ägg på samma gång. Detta fenomen sker på flera platser i Latinamerika, men Costa Rica är en av de bästa platserna för att uppleva det.

Vad händer under arribada?

I dagarna/veckan innan arribada börjar sköldpaddorna samlas utanför kusten innan de – på helt rätt tidpunkt – simmar i land för att gräva hål, där de kan lägga sina ägg innan de återigen ger sig ut i havet.

Det helt unika med arribada – förutom att se så många havssköldpaddor samtidigt – är att sköldpaddorna återvänder till samma plats år efter år. Även de sköldpaddor som föds på Costa Ricas stränder återvänder, när det är dags för dem själva att lägga ägg.

När är det bäst att uppleva arribada?

Du upplever arribada bäst mellan juni och december, då de olivfärgade sydliga bastardsköldpaddorna bygger sina reden. Högsäsongen är dock från augusti och framåt, då arribada kan ske 1–2 gånger per månad.

Även om det är mycket man inte känner till om denna massankomst så är teorin att arribada är tätt förknippad med tidvattnet och fullmånen.

Normalt sker arribada några dagar innan nymåne (7–10 dagar innan). Sköldpaddorna kommer på natten och under de tidiga morgontimmarna, så om du vill se fenomenet med egna ögon måste du alltså stå upp tidigt. Arribada kan pågå i upp till 5 dagar.

Under en arribada i Costa Rica kan man få se upp till 150 000 olivgröna sydliga bastardsköldpaddor, och den största registrerade arribadan skedde i november 1995, då upp emot 500 000 honsköldpaddor kravlade i land.

Var kan du uppleva arribada?

I Costa Rica kan du uppleva arribada på Stillahavskusten.

Här återvänder havsköldpaddorna till några bestämda stränder, bland annat Playa Nancite i Santa Rosa nationalpark och Playa Ostional nära Playa Sámara. Sistnämnda är känd för att vara en av de bästa stränderna att se den olivgröna sydliga bastardsköldpaddan, som har återvänt till denna strand varje år sedan 1930-talet.

Upplev havssköldpaddor i Costa Rica:

Om du är osäker på när du ska åka får du gärna kontakta våra resekonsulter, som är redo att hjälpa dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär