TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar”Casa particulares” – Bo autentiskt i Kuba

”Casa particulares” – Bo autentiskt i Kuba

2017-08-22
Visa alla inlägg

Casa particulares

Kuba är ett fantastiskt land där du kan uppleva befolkningens värme, livsglädje och gästvänlighet.

Denna gästvänlighet möter du inte minst på en ”casa particular”, ett helt unikt och genuint sätt att bo på när du är på Kuba. Välj den här boendeformen och upplev den kubanska gästfriheten och ”det riktiga” Kuba med egna ögon.

Vad är en ”casa particular”?

Hus i Havanna

Casa particulares, eller casas, betyder ”privata hem” på spanska och som namnet antyder är det en privat form av boende där du sover hemma hos en kubansk familj.

De kan bäst liknas vid ett bed and breakfast.

”Casas” blev en officiell boendeform för tjugo år sedan. 1997 gjorde Kubas regering det möjligt för kubanska familjer att starta sina egna verksamheter och tjäna pengar på att hyra ut rum till turister från utlandet.

Hur bor man?

I ett typiskt kubanskt ”casa” finns det en matplats, där frukost och eventuell middag serveras.

Husen på Kuba är ofta stora och har flera rum som kan hyras ut. Även om rummen är enkla finns det alltid eget badrum, luftkonditionering och daglig städning.

Därför påminner ”casa particulares” på sätt och vis om hotell. Skillnaden är att personalen består av en familj som kommer att göra allt för att du ska känna dig som hemma under din vistelse.

Får man något privatliv?

Det råder alltid en varm och familjär stämning när du bor på en ”casa particular” på Kuba, och det är utan tvekan det bästa sättet att uppleva den kubanska gästfriheten på.

Även om du bor hemma hos en familj behöver du inte vara orolig för att inte få något privatliv på resan. I de flesta fall ligger de rum som familjen hyr ut i en separat del av huset, så även om familjen alltid är redo att svara på frågor kommer de inte att störa dig i onödan under din vistelse.

Du får därför det bästa av två världar: Du upplever kubanernas livsstil och vardag på nära håll samtidigt som du har möjlighet att låsa dörren och koppla av på din semester.

Därför ska du välja ”casa particular” framför hotell:

Ivon och Tony i Trinidad

Intresset för Kuba som resmål har exploderat under de senaste åren, samtidigt som hotellpriserna har stigit. Detta har gjort de mer prisvänliga ”casa particulares” till ett populärt alternativ.

Förutom att ”casas” är en fantastisk boendeform för turister, gynnar de också ekonomin för många kubanska familjer som hyr ut rum.

Det finns alltså många anledningar till att vi rekommenderar ”casas” framför hotell på våra rundresor till Kuba.

Därför ska du välja en ”casa particular”:

  • Du sparar pengar, eftersom hotellen är dyrare än vad vistelsen egentligen är värd, särskilt i Havanna.
  • Du får utsökt mat och bra personlig service, samtidigt som du får samma privatliv som på ett hotell.
  • Du kommer mycket närmare den kubanska lokalbefolkningen och den charmiga kubanska kulturen – och du får en mycket autentisk upplevelse.

 

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Hus i Trinidad