TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarChichén Itzá – mayaindianernas underverk

Chichén Itzá – mayaindianernas underverk

2019-09-16
Visa alla inlägg

Chichen Itza

Med sina vackra tempel, sina imponerande pyramider och sin stora bollplan är Chichén Itzá känt som ett av världens sju nya underverk.

När du besöker Chichén Itzá förstår du varför.

Vad är Chichén Itzá?

Chichén Itzá är ett stort mesoamerikanskt ruinkomplex.

Sedan 1988 står komplexet med på UNESCOS världsarvslista och är i dag en av de mest besökta platserna i Mexiko. Platsen berättar historien om mayaindianerna, som levde i dessa vackra omgivningar för mer än 1 000 år sedan.

Ruinstaden ligger i Mexiko, på Yucatánhalvön, ungefär halvvägs mellan den moderna storstaden Mérida och kuststaden Playa del Carmen.

Vad betyder Chichén Itzá?

Cenote Sagrado

Yucatanhalvön är känd för sitt flacka landskap med underjordiska sötvattensströmmar. Dessa strömmar bildar små hålor, eller naturliga sötvattensbrunnar, i jordens yta som kallas cenoter.

Namnet Chichén Itzá hänvisar till dessa cenoter. Översatt från det gamla mayaspråket betyder Chichén Itzá nämligen ”vid mynningen av Itzás källa”.

Denna källa är högst sannolikt Cenote Sagrado – den heliga källan – som finns i ruinkomplexet och användes som offerbrunn till mayaindianernas regngud Chaac. Mayaindianerna trodde nämligen att regnguden levde nere i denna brunn och använde den därför i offerriter och inte för att hämta dricksvatten.

Chichén Itzás viktigaste byggnader

Chichén Itzá är fullspäckad med intressanta byggnader, som vittnar om mayaindianernas livsstil.

El Castillo

El Castillo

Namnet på den största pyramiden vid Chichén Itzá är El Castillo (slottet), även kallat Kukulcán-templet eller Kukulcán-pyramiden, ett ytterst fascinerande byggnadsverk som troligtvis är den mest ikoniska bilden från Chichén Itzá.

Den imponerande pyramiden uppfördes av mayaindianerna omkring år 1000, det vill säga långt innan européerna kom till landet. Namnet El Castillo fick den dock först då de spanska conquistadorerna anlände på 1500-talet.

Pyramiden byggdes för att hedra mayaguden Kukulcán, som enligt mayatron var en fjäderklädd orm. Det kan du bland annat se vid den norra trappan, där två ormhuvuden har huggits ut i stenen. Under vår- och höstdagjämningen bildar solen skuggor på pyramiden och ger illusionen av två ormar som slingrar sig ner längs pyramidens norra sida, och avslutas vid de två ormhuvudena vid den norra trappan. Det är bara ett exempel på mayaindianernas stora kunskaper i astronomi.

Den mesoamerikanska bollplanen

Spelplan

Den stora bollplanen i Chichén Itzá är den största av de gamla mesoamerikanska bollplanerna.

Utgrävningar över hela Centralamerika visar att spelet var populärt bland alla de mesoamerikanska folkslagen och har spelats sedan innan vår tideräknings början. Än i dag spelas de infödda mexikanerna en variant av bollspelet, som kallas ulama.

En blodig seger

Det har funnits många olika nedskrivna regler för bollspelet, men den mest uppseendeväckande traditionen var att spelarna enligt uppgift offrades till gudarna. Det framkommer dock inte om det var det förlorande eller det segrande laget som offrades för att göra gudarna nöjda.

Den stora bollplanen i Chichén Itzá är inte mindre än 166 meter lång och omkring 68 meter bred. De utsmyckade ringarna, som spelarna skulle försöka få bollen igenom, sitter på 6 meters höjd. Det krävdes utan tvivel en särskild talang för att få bollen genom den lilla ringen och när det hände innebar det, enligt historikerna, en omedelbar seger för laget.

Längs bollplanens sidor kan du se fina uthuggningar i stenen som avbildar spelet och de efterföljande människooffringarna.

El Caracol – observatoriet

El Caracol

Som nämnt hade mayaindianerna en stor förståelse för astronomi, vilket observatoriet också vittnar om.

Monumentet kallas för El Caracol, som på spanska betyder snigel, och byggdes innan år 800. Det har fått sitt namn efter den vindlande trappan inne i observationstornet.

Yucatanhalvön är platt som en pannkaka och det höga observationstornet är precis tillräckligt högt för att nå upp över trädtopparna och därmed gav fri sikt över bland annat Venus, som hade stor betydelse för mayaindianerna.

I dag har observationstornet delvis rasat samman och det ser ut som om taket ursprungligen kan ha varit kupolformat, precis som på våra moderna observatorier vars tak kan öppnas. Men både den övre och den nedre delen av tornet var faktiskt cylinderformade och gav god sikt över natthimlen och det omkringliggande landskapet.

Varför ska du besöka Chichén Itzá?

Chichen Itza vägg

Chichén Itzá är en av Mexikos största sevärdheter och är intressant för alla som besöker landet. Om du redan är intresserad av de gamla mesoamerikanska kulturerna är Chichén Itzá ett absolut måste!

Området är fortfarande ett aktivt arkeologiskt område, som bidrar till att främja förståelsen för mayaindianerna.

Du får uppleva en av de stora mesoamerikanska storstäderna och se de berömda platserna för blodtörstiga bollspel och offer till gudarna, samt får en insikt i ett folk som hade stor kunskap i astronomi som de arbetade in i sina byggnader.

Chichén Itzá är något helt speciellt!

Besök Chichén Itzá på dessa resor:

TourCompass –  Kom riktigt nära!