TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarFem platser där du kan uppleva djur i Latinamerika

Fem platser där du kan uppleva djur i Latinamerika

2019-02-05
Visa alla inlägg

Jaguar in Amazonas

Jaguarer, tukaner, blåfotade sulor och jättesköldpaddor är några av de fantastiska djurupplevelserna du kan se fram emot i de latinamerikanska länderna.

Packa vandringskängorna, badkläderna och de stora förväntningarna och åk till Latinamerika.

Nedan får du förslag på 5 platser där du kan uppleva djur i Latinamerika.

Galápagosöarna, Ecuador

jätte sköldpaddor i Galapagos

Jättesköldpaddor, leguaner, blåfotade sulor, darwinfinkar, sjölejon, pingviner och krabbor är bara ett axplock av de fascinerande djuren som lever på Galápagosöarna i Ecuador.

Galápagospingvinen är ett av de unika djur som lever på den vulkaniska ökedjan. De charmiga pingvinerna är runt 0,5 meter höga och väger endast 2,5 kilo. Pingvinarten, som dessvärre är utrotningshotad, är den enda pingvinart som lever norr om ekvatorn.

Det är en härlig upplevelse att se den blåfotade sulan. Den finurliga fågelns kännetecken är de blå fötterna, medan huvudet och kroppen är vita och vingarna är bruna. Den blåfotade sulan är särskilt intressant att uppleva under parningssäsongen då de visar upp imponerande danssteg.

En annan stor upplevelse, och Galápagos främsta dragplåster, är jättesköldpaddorna. De gigantiska varelserna är de största av sitt slag, kan väga upp till 250 kilo, bli upp till 1,5 meter långa och leva över 100 år. Att uppleva dem på nära håll kommer att ta andan ur dig.

Visste du att Galápagosöarna är den plats i världen som har flest unika djurarter?

Amazonas regnskog, Peru

Kaimaner i Amazonas

I den peruanska delen av Amazonas finns det både stora djurupplevelser på land, i vattnet och i luften.

Upplev till exempel de sällsynta tukanerna med den karakteristiska näbben, de långa stjärtfjädrarna, den kompakta kroppen och de kontrastrika färgerna. Tukanerna blir mellan 30 och 60 cm långa och lever bland annat av frukt, fågelägg och insekter. För att se den speciella fågeln ska du titta upp i trädens kronor där de flyger mellan trädtopparna.

Kajmanerna är både ett läskigt och ytterst intressant djur. Du kan bland annat uppleva det fantastiska djuret i Sandoval-sjön – både den svarta kajmanen som kan bli upp till 4 meter lång och den mindre och vanligare glasögonkajmanen. När mörkret faller lyser kajmanens ögon röda om du lyser på dem med en ficklampa.

I den peruanska delen av Amazonas kan du även ha turen att uppleva de fascinerande jaguarerna som bland annat lever i naturreservatet Tambopata Candamo. Jaguaren är ett otroligt vackert djur men du ska hålla ögonen och öronen öppna samt ha en stor portion tur om du ska få syn på Sydamerikas största kattdjur.

Visste du att den enorma regnskogen täcker 60 % av landet?

Pantanal, Brasilien

Hyacint macaw i pantanal

Pantanal har ett fascinerande djurliv med fler än 600 olika fågelarter och massor av däggdjur och reptiler. Du kan till exempel uppleva den lite annorlunda kapybaran – ett djur som du inte glömmer i första taget. Kapybaran är den största gnagaren i världen och kan bli upp till en halvmeter hög, väga upp till 68 kg och påminner på många sätt om ett marsvin. Kapybaran är en duktig simmare, äter runt 2,5–3,5 kg vattenväxter och gräs om dagen och är faktiskt ganska charmig.

Om du tittar uppåt kan du ha turen att se Pantanals vackraste djur – hyacintaran. Den blåa och gula hyacintaran är en fascinerande syn. Aran är världens största papegoja och kan bli upp till 1 m lång. Även om den blå skönheten är utrotningshotad finns det god chans att få syn på den i Pantanals sumpmarksområden.

En annan charmig och finurlig varelse i Pantanal är jättemyrsloken som kan bli upp till 2 meter lång, väger 18–45 kg och äter upp emot 30–35 000 myror om dagen. Det spetsiga huvudet, de korta benen och den långa svansen, som bara den kan bli upp till 60–90 cm, bidrar till djurets unika utseende. De lever i olika habitat som regnskog, savann och skogsområden.

Visste du att Pantanal är världens största våtmark med en area på mer än 200 000 km²?

Tortuguero nationalpark, Costa Rica

Bebissköldpaddor, Turtuguero Nationalpark

Det största dragplåstret på ett besök i Tortuguero nationalpark är de eleganta havssköldpaddorna som det finns 4 olika arter av. Den gröna havssköldpaddan väger 160–230 kg fördelat på 1–1,5 meter och lever bland annat av gröna växter.

Utöver de unika havssköldpaddorna bjuder även parken på många av Costa Ricas andra fantastiska djurupplevelser. Upplev till exempel det charmiga och lugna djuret som sover i upp till 18 av dygnets 24 timmar. Sengångaren lever i trädkronorna och beger sig endast ner därifrån en gång i veckan. Titta upp och se det lilla pälsdjuret som hänger med huvudet nedåt.

Tycker du mer om små och färgstrålande djur ska du hålla ögonen öppna efter den rödögda trädgrodan. Den flerfärgade grodan kan vara svår att få syn på men när den öppnar sina röda ögon står den i kontrast till regnskogen. Grodan är aktiv under natten och äter insekter såsom malar och syrsor.

Visste du att Totuguero nationalpark har en kuststräcka på 35 km och är en av världens viktigaste platser för de fyra sköldpaddsarterna i parken att lägga och kläcka ägg på?

Torres del Paine, Chile

Guanako

Torres del Paine nationalpark bjuder på en otroligt vacker natur och är hem för en lång rad spännande djur.

Om du tycker om fåglar är kondorerna en fantastisk syn. Kondoren är en av världens största fåglar och har ett vingspann på upp till 3,2 meter. Titta upp mot de vackra bergstopparna i nationalparken och du kan ha turen att se den stora fågeln sväva över himlen.

Guanacon, som påminner om laman, är också ett vackert djur som du kan uppleva på Torres del Pains slätter. Djuren har fyra gånger så många röda blodkroppar än vad vi har och det är anledningen till att de kan leva upp till 4 000 meter över havets yta. Guanaconerna är sociala och lever i flockar på upp emot 400 på vintern.

En av publikmagneterna i nationalparken är utan tvivel den patagoniska puman. Det finns flest pumor i parkens östra del men du ska ha tålamod om du ska ha turen att uppleva det unika djuret – det finns inga garantier att du kommer se det men det är inte heller så ovanligt. Puman lever bland annat av guanacoer, kan bli upp till 2,5 meter lång och har en svans på runt 75 cm.

Visste du att Torres del Paine kom med på Unescos världsarvslista år 1978?

I Latinamerika finns otroligt många vackra, unika, hotade och betagande djur.

Om du behöver hjälp med att välja vilket land du ska besöka – tveka då inte att ta kontakt med våra resekonsulter, som är redo att hjälpa dig.

Åk iväg och få djurupplevelser du aldrig kommer glömma.

TourCompass –  Kom riktigt nära!