TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Galápagosöarna

2019-05-23
Visa alla inlägg

Galapagos dykning

Galápagosöarna är en magisk plats!

Öarna i Stilla havet är kända för sina helt fantastiska landskap, sitt unika djurliv och berättelser från Darwins besök 1835.

Men vad är det som gör Galápagosöarna så speciella?

Vad är Galápagos?

Galapagos sköldpadda

Galápagos är en ögrupp i Stilla havet cirka 1 000 kilometer utanför Ecuadors kust. Ögruppen, som tillhör Ecuador, består av tretton större öar, hundratals småöar och mindre klippformationer.

Namnet Galápagos är ett gammalt spanskt ord som betyder landsköldpadda. Öarna är med andra ord uppkallade efter de enorma landsköldpaddorna du hittar här. Galápagos är också känt under namnet De förtrollade öarna.

Och de är verkligen förtrollande.

Galápagosöarna ligger spridda längs ekvatorn och är framför allt kända för sitt helt unika djurliv och imponerande landskap – ett besök här är nästan som att resa till en annan, förtrollande värld.

Galápagos uppmärksammades för första gången på 1800-talet, då Charles Darwin använde öarna som ett levande bevis för sin evolutionsteori. Ögruppen erkändes officiellt som nationalpark 1959 och 1978 togs öarna upp på Unescos världsarvslista.

Galápagos öar

Galapagos landskap

Fyra av Galápagos hundratals öar är bebodda av människor (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal och Floreana) och här hittar du bland annat städer, hotell och restauranger, precis som i alla andra städer.

Isabela och Santa Cruz är de två största av Galápagosöarna och en resa till Galápagos tar dig normalt förbi dessa öar.

På Isla Isabela, som är den största ön, kan du uppleva fantastisk natur. Öns nordligaste vulkan, Wolf, är med sina 1 707 meter över havet Galápagos högsta punkt. Ön har också ett stort våtområde som är ett paradis för fågelintresserade.

Isla Santa Cruz ligger i mitten av öhavet och är den mest befolkade av öarna. Santa Cruz har också den bästa infrastrukturen. Här kan du till exempel besöka Charles Darwin Research Station, där du bland annat kan uppleva Darwinfinkar och elva olika sköldpaddsarter.

På de många obebodda öarna har naturen fått lov att härska. Här kan du uppleva de fantastiska klipplandskapen och en värld av unika djurarter. Det är här du verkligen upplever Galápagos magi.

Du kan ta en dagstur eller delta i en kryssning och segla mellan de olika öarna.

Hur uppstod öarna?

Galápagosöarna har skapats av vulkanisk aktivitet som har pågått under miljontals år, och öarna är faktiskt topparna av en vulkankedja.

I geologisk bemärkelse är Galápagosöarna relativt unga, då de yngsta bildades för under 1 miljon år sedan och de äldsta för omkring 3–5 miljoner år sedan.

Den vulkaniska hotspot som har skapat Galápagos är fortfarande mycket aktiv och antas ha existerat i mer än 20 miljoner år. Den utgör dock ingen fara för resande hit.

Djurlivet på Galápagosöarna

Galapagos sjölejon

Djurlivet på Galápagosöarna är verkligen helt unikt.

Du hittar många endemiska arter på öarna, det vill säga djurarter som inte finns någon annanstans i världen. Galápagossköldpaddan, havsleguanen och Galápagossjölejonet är bara några få av öarnas endemiska djurarter.

Det är svårt att säga exakt hur djuren först kom till öarna, som ju ligger ganska långt från fastlandet.

En teori är att de landdjur, som naturligtvis inte har kunnat flyga hit, har spolats ut till havs under en översvämning i sina sydamerikanska hemländer och därefter haft turen att överleva resan till öarna. Sedan har de varit tvungna att utvecklas för att kunna överleva livet på de naturliga vulkanöarna. Deras utveckling har därför varit annorlunda än deras förfäders i ursprungsländerna.

Just denna unika utveckling kan förklara varför så många av arterna på Galápagosöarna inte finns någon annanstans i världen.

Teorin förklarar också de mycket högre proportionerna av reptiler framför däggdjur eftersom dessa kallblodiga arter skulle ha det enklare att överleva en sådan resa till havs.

Många av djuren på Galápagos är väldigt nyfikna på människor, vilket gör att man kan komma rätt nära dem och ta några fantastiska närbilder.

Det är absolut värt en lång resa för att uppleva det!

Vad har Darwin med öarna att göra?

Havleguan

Teorin om djurarternas utveckling förknippas i hög grad med Charles Darwin. Och vi kan inte nämna djurlivet på Galápagos utan att komma in på Charles Darwin och hans evolutionsteori.

1831 åkte den då unga Charles Darwin iväg på en resa som skulle ändra hans liv som vetenskapsman.

Darwin upptäckte att finkarna, som han kände till hemifrån, hade ett annat utseende här på öarna och att detta utseende faktiskt också skilde sig mellan öarna i Galápagos. I synnerhet finkarnas näbbar var betydligt större än de på finkarna hemma i Europa.

Nu började en teori att formas och Darwin övervägde om det var möjligt att dessa finkar på Galápagos och finkarna hemifrån hade samma förfäder, men bara hade utvecklats gradvis utifrån den miljö de hade levt i. Det var dessa idéer som lade grunden till Darwins teori om naturligt urval och som sedan användes i hans banbrytande verk Om arternas uppkomst, som än i dag anses vara det viktigaste bidraget till förståelsen av biologisk evolution.

Vill du uppleva de magiska Galápagosöarna?

En resa till Galápagos är som en resa till en helt annan värld. Låt dig förföras av den äventyrliga stämningen på dessa fjärran, förtrollade öarna.

Här kommer du inte att ha tråkigt!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär