TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Jul i Latinamerika

2018-07-11
Visa alla inlägg

Jul i Mexico City

I Latinamerika kallas julafton Nochebuena på spanska och Véspera de Natal på portugisiska.

Och precis som i Sverige har de enskilda länderna i Central- och Sydamerika också sina egna jultraditioner.

När Spanien och Portugal var kolonisatörer tog de med sig religion och tradition över Atlanten till Sydamerika. Därför är majoriteten av befolkningen i de latinamerikanska länderna i dag katoliker. Men blandningen av katolicismen och de redan existerande kulturerna har gett upphov till helt unika jultraditioner.

Jultraditioner i de latinamerikanska länderna

I Latinamerika är julen präglad av religiösa traditioner och festliga parader.

  • På julafton samlas familjen runt julmiddagen och låter julefriden infinna sig. Vid midnatt går de flesta familjer på gudstjänst och senare avslutas kvällen med en fyrverkerishow.
  • Många familjer går på midnattsgudstjänsten som i Latinamerika kallas La Misa de Gallo. Legenden bakom namnet säger att en tupp gal när Jesus föddes.
  • En viktig del i julfirandet är julkrubban. Många central- och sydamerikanska länder har starka traditioner med julkrubban som de kallar för nacimientos.

Även om de latinamerikanska länderna delar många traditioner finns det också olikheter dem emellan.

Juleljus och fyrverkerier i Colombia

Julfirandet går inte obemärkt i detta latinamerikanska land.
En av de allra viktigaste ingredienserna i firandet av julmånaden är ljus. I staden Medellín, som ligger i norra Colombia, hittar man mycket spektakulär julbelysning. Det är mycket populärt med julpynt i hela Colombia, men belysningen är särskilt vacker i den här staden, där Rio Medellín och stadens parker blir till ett underbart hav av ljus.

Förutom det vackra och spektakulära ljushavet väntar en stor upplevelse den 7 december, då man firar ”de små ljusens dag”. Då ställer colombianerna ljus på vägen framför deras hem så att Jungfru Maria ska kunna hitta hem till deras hus och välsigna dem.

Inte bara ljusen utan även bönen har en särskild plats i julfirandet. Varje dag från den 16 december fram till julafton samlas familj och vänner till bön, sång och mat. Detta kallas för ”novenas”.

Efter detta firande är det dock dags för en helt annan lek. Den 28 december är det nämligen dags att lura byxorna av varandra. Dagen motsvarar 1 april hos oss, och alla hyss är tillåtna.

Julföreställningar och piñatas i Mexiko

Pinata

Mexikanernas jul börjar den 16 december med en posada. En posada är berättelsen om hur Josef och Maria sökte husrum den dagen hon födde Jesusbarnet. Publiken delas upp i två grupper och går runt och sjunger posada-sången som handlar om att de söker husrum. På julafton spelas den sista posadan.

Förutom posada är också julkrubban, precis som i resten av Sydamerika, och piñatan också viktiga. Piñatan kan vara formad som en sjuuddig stjärna där varje udd representerar en av de sju dödssynderna. En piñata kan göras av papier-maché eller lera, och innehåller godis. Barnen leker piñata-leken med ögonbindel som går ut på att få hål på figuren så att allt godis faller ut.

Julafton är en dag i familjens tecken även för mexikanerna. Efter den sista posada-föreställningen äter de julmiddag och sedan går de på midnattsgudstjänst. Slutligen firas julen med fyrverkerier precis som i många andra sydamerikanska länder.

De vise männen och lanternor i Argentina

Precis som många andra sydamerikaner börjar argentinarna sina julförberedelser redan den 8 december. Även om det handlar om julförberedelser befinner de sig i luftkonditionerade rum eftersom det är högsommar. Man kan dock uppleva kallare klimat i Argentina till exempel om man åker till Patagonien.

Man pyntar med girlanger i grönt, guld och rött och ytterdörren pryds med en krans av vita blommor. I dekorationerna ingår också en julkrubba och en lite mer alternativ dekoration där vita bomullskulor föreställer snöflingor.

Vid midnatt efter julmiddag och gudstjänst utomhus firas juldagen in med vackra färger på himlen. Runt midnatt skickar man papperslyktor, kallade globos, upp i himlen. Ljusen symboliserar Jesus födelse och stjärnan över Betlehem. Julafton, eller Nochebuena, avslutas med ett fyrverkeri.

Den 6 januari kommer de vise männen med gåvor till de argentinska barnen. Barnen ställer sina skor vid sängen, dörren eller under julgranen. Dessutom ställer de ut hö och vatten vid dörren så att de vise männens hästar kan bli mätta.

Jultomten och blinkade julgranar i Brasilien

Sao Paulo i Brasilien

De brasilianska jultraditionerna påminner om de västerländska på många sätt. Jultomten eller Papai Noel kommer med presenter även om han inte är lika känd som i Sverige. Precis som i Sverige är julen familjens högtid.

Men när det kommer till dekorationer skiljer sig landets traditioner lite från andra. Den stora fyrverkerishowen avfyras, men det är inte det enda som är färgsprakande. Brasilianarna här nämligen en förkärlek för elektriska och färgsprakande julgranar. De skimrar ikapp med fyrverkerierna i alla möjliga färger.

Morgonen efter julafton går hela familjen till stranden och njuter av solen och varandras sällskap.

Missa inte julföreställningarna som kallas Los Pastores, där kvinnliga herdar och en luffare är huvudpersoner. I föreställningen försöker en luffare kidnappa Jesusbarnet.

Flera anledningar att fira i Costa Rica

I december står julen för dörren och skolåret lider mot sitt slut i Costa Rica. Och därför finns det fler anledningar till att fira.

Alla ticos-familjer, som befolkningen från Costa Rica kallas, pyntar hemmet inför festligheterna där både julkrubba, blommor och en krans gjord av röda kaffebönor är vanliga inslag.

I Costa Rica är det inte jultomten som kommer med presenter utan Jesusbarnet. Morgonen efter öppnar barnen paketen och sedan börjar El Tope-firandet. Tillställningen som sänds över hela landet går helt enkelt ut på att hästar, så långt ögat kan nå, går genom San Josés gator. Många klär sig i cowboykläder och El Tope-dagen är en stor tradition i Costa Rica.

I december firar ticos också Festival de la Luz, ljusets festival. Den äger rum i San José och är en förhållandevis ny jultradition som började 1996. Festivalen inkluderar musik, parader, maskerader och fyrverkerier.

Den heliga jultiden i Peru

Peru julkrubban

Peru är ett katolskt land och julen är en mycket helig tid. Det sägs att det första julfirandet i hela Latinamerika skedde i Peru.

Julen är långt ifrån så materiell som den är i Sverige, jultomten är till exempel inte en tradition i landet.

Precis som i resten av världsdelen har julkrubban stor betydelse i Peru, kanske ännu större här än i resten av världsdelen. Och den peruanska versionen har en twist. Jesusbarnet och familjen är extremt lika en peruansk familj. Och bredvid familjen i den peruanska julkrubban står djur som ofta förknippas med Peru, bland annat laman som anses vara ett tillitsfullt djur. När julafton kommer väljs ett barn som lägger Jesusbarnet i krubban.

De presenter som utväxlas under högtiden ges vid julkrubban och i några delar av landet öppnas de inte förrän Heliga tre kungar-dagen den 6 januari. Så här behöver barnen ha tålamod.

Fira jul i Latinamerika!

Om du är nyfiken på att fira jul på ett nytt sätt finns det i Latinamerika många resmål som är fantastiska i december.

I dessa länder kommer du som sagt att stöta på nya och spännande jultraditioner. Efter midnattsmässan och julfyrverkerierna är många människor ute på stan och det är ett bra tillfälle att uppleva traditionerna på nära håll.

Feliz Navidad och Feliz Natal!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär