TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarColombias gyllene droppar

Colombias gyllene droppar

2019-02-20
Visa alla inlägg

kaffe region

Gröna och frodiga kaffeplantager överallt.

Idyll, goda smaker och charm är huvudingredienserna i den colombianska kafferegionen runt omkring Armenien.

Men området bjuder också på mycket mer än så!

Välkommen till det colombianska kaffeparadiset!

Colombianskt kaffe

kaffebönor i plantering

Det latinamerikanska landet Colombia har bland världens bästa gyllene droppar. Kaffe

Utsökt smak, utsökt kvalitet och utsökta upplevelser är vad Colombia bjuder på när det gäller en av våra bästa vänner i början av dagen.

Kaffets historia i Colombia

Det sägs att kaffeplantagerna började blomstra då jesuiterna kom till landet mellan mitten av 1500-talet och 1600-talet, men exporten började 1835.

I dag är det colombianska kaffet synonymt med hög kvalitet och smak. Landet stod för 7,9 % av världens kaffeexport under 2017 mätt i omsättning, och är det fjärde största exportlandet för kaffe, endast överträffat av Brasilien, Vietnam och Tyskland.

Det finns mer än 550 000 kaffegårdar i Colombia, och det colombianska kaffet växer huvudsakligen i Medellín-regionen, där Armenia ligger, och runt omkring Bogotá.

Den största delen av kaffet säljs till National Federation of Coffee Growers, som i många år har haft den fiktiva Juan Valdez i spetsen.

Colombias kaffebönor

Traditionellt sett odlade man arabicabönan på de colombianska kaffeplantagerna, och som ett av få länder i världen odlar man uteslutande arabicabönor än i dag.

Arabicabönan anses alltså här vara den överlägsna bönan!

Bönan kännetecknas av att ge en mer smakrik och härligare kopp kaffe än robustabönan. Den har en balanserad och kraftigare syrlighet, mindre koffein och är sötare och mer lätt i smaken än robustabönan.

Kaffeupplevelser i Armenia

färdiga rostade kaffebönor

När du besöker området får du en intressant inblick i hur det colombianska kaffet tillverkas. Den omständliga processen, som presenteras, ger en inblick i alla procedurer i kaffetillverkningen – från handplockning av bönor till färdigt kaffe.

Efter den intressanta presentationen av hur hela processen går till kan du smaka på de gyllene dropparna. Du kan också köpa med dig de goda bönorna hem, så att du kan drömma dig tillbaka till den idylliska kafferegionen i Colombia.

Förutom att uppleva hur kaffet tillverkas kan du också få andra traditionsrika kaffeupplevelser i Armenia-området.

Dessa upplevelser är något för både stora och små.

Parque Nacional del Café – Kaffepark

Kaffeparkens dragplåster är rutschbanor, radiobilar och massor av kaffe.

Lite utanför staden Armenia ligger nöjesparken, som bjuder på alla möjliga attraktioner blandade med kaffets historia, kaffemuseum och matstånd med kaffetema.

Det finns alltså något för både för barn och vuxna här, och barnen kan springa av sig ordentligt.

Yipao Jeep-parade

En gång om året arrangeras en alldeles särskilt parad.

Yipao Jeep-paraderna, som är mest kända i Armenia och Calarcá (lite utanför Armenia), ger en kulturell inblick i kafferegionen. Här kör en kortege av Willys-jeepar, som 1946 importerades från USA för att köra kaffe och varor i bergen via stadens gator.

När de traditionella bilarna kör längs gatorna är de fyllda med gods, som framkallar minnen från 1940-talet. Dessutom gör våghalsiga colombianer akrobatkonster på bilarnas backdäck.

Willys-bilarna har blivit ett kulturarv och förknippas med dagens colombianska kaffekultur.

Upplev kafferegionens andra sevärdheter

Cocora-dalen

Colombias kafferegion bjuder på mer än bara fantastiska kaffeupplevelser.

Runt en halv till en hel timmes bilfärd från Armenia kan du få vackra naturupplevelser, gå på upptäcktsfärd i mysiga städer eller se unik arkitektur.

Cocora-dalen

Cocora-dalen är ett måste om du redan är i kafferegionen.

Dalens natur är fantastisk och du kan uppleva den på nära håll på en liten vandring, som de flesta kan klara av.

Cocora-dalen är en del av Los Nevados Nationalpark, där ett särskilt kännetecken är de höga vaxpalmerna. Vaxpalmerna kan bli upp till 60 meter höga och är kända som Colombias nationalträd.

Förutom de höga träden lever också vackra, färgglada fåglar här, såsom den gulröda parakiten, som lever i vaxpalmerna och älskar trädens frukter.

Filandia

huvudgatan i Filandia

I hjärtat av den lilla staden Filandia ligger det ena färgglada huset efter det andra i alla möjliga nyanser.

Strosa runt i den vackra stadskärnan, där du inte kan missa den fascinerande blå-vita kolonialtidskyrkan på stadens centrala torg.

Staden är omringad av olika kaffeplantager, som du kan se från stadens utsiktsplats La Colina Iluminada, som är en 19 meter hög träkonstruktion.

Kom ihåg att ta bilder – både mentala bilder och bilder med kameran – på de otroligt vackra vyerna.

Salento

Salento är, precis som Filandia, en otroligt charmig plats.

Staden bjuder på vacker arkitektur och flera färgglada hus. Prova det traditionella spelet Tejo, köp ett konsthantverk med dig hem från till exempel La Aldea del Artesano, drick en kopp kaffe på ett av Salentos caféer eller ät stadsspecialiteten, som är öring i krämig vitlök- och ostsås.

Salento är en stad du inte får missa!

Besök Colombias kafferegion på:

Colombias kaffe är exceptionellt. Kafferegionens städer är också unika.

Om du har frågor om kaffeparadiset på våra resor till Colombiaska du inte tveka att ta kontakt med våra resekonsulter, som gärna hjälper dig på ditt nästa latinamerikanska äventyr.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär