TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarKarneval i Rio de Janeiro

Karneval i Rio de Janeiro

2018-01-02  |  uppdaterad: 2024-03-06
Visa alla inlägg

Dansös

Vackra fjäderdräkter i alla möjliga färger. Lättklädda kvinnor. Intensiva trumrytmer som dunkar ikapp med ditt hjärta. Livsglädje på recept.

Karnevalen i Rio de Janeiro är euforins fest.

När sambarytmerna sätter igång stannar världen. Nuet är allt som finns.

Karnevalen i Rio de Janeiro förvandlar storstaden till ett festmecka med glada människor, närvaro, rytmer och färgglada fjädrar. Den ena paraden avlöser den andra och under festdagarna handlar det bara om en sak.

Karneval.

När är karnevalen i Rio?

Dansande par

Karnevalen i Rio är en årlig tradition när staden under fem dagar står på ända.

Festligheterna i Rio de Janeiro äger rum 40 dagar innan påsk så karnevalens tidpunkt beror på när påsken infaller under året.

2025 startar karnevalen fredagen den 28 februari

Vad kan du uppleva under karnevalen i Rio de Janeiro?

Om du har vägarna förbi Brasilien i dagarna kring karnevalen är tillställningen ett måste att besöka.

400 000 turister och 5 miljoner brasilianare samlas varje år för att fira karnevalen i Rio de Janeiro.

Karnevalen består av gatufester, musik och parader och den varar i fem dagar.

Sambaparad i Sambodromo-stadion

Sambodromo

Sambaparaden är karnevalens höjdpunkt. Här tävlar sambaskolorna mot varandra i en välorganiserad show i Sambodromo – en stadion som är byggd för festligheterna.

Sambaparaden är en tävling mellan de 12 bästa sambaskolorna, varav den äldsta är från 1923. De tävlar i flera dagar i kategorier som tema, kostymer och sambasång och helhetsintrycket av paraden är bestämt året innan. Inget lämnas åt slumpen.

I alla parader är det mellan 3 000 och 5 000 deltagare. Sambadansarna är i varje parad uppdelade i grupper om mellan 100 och 200, som alla bär likadana kostymer. Mellan grupperna tornar paradvagnarna upp sig. Varje sambaskola har runt 8 paradvagnar som är utsmyckade enligt skolans tema.

När de 3-5 000 deltagarna från en sambaskola har dansat förbi publiken i regnbågens alla färger och de enorma och noggrant detaljerade paradvagnarna har glidit förbi är det nästa sambaskolas tur.

Varje skola har 80 minuter att visa upp sig. Slutligen utses en vinnare av den prestigefyllda paradfesten.

* Köp biljetten i god tid, eftersom det är stor efterfrågan på dem.

Blocos

Blocos

Samtidigt som de stora paraderna pågår på Sambodromo är det möjligt att delta i gatufester, blocos, överallt i Rio dit folk kommer i hemmagjorda kostymer och festar till sambarytmerna dag och natt.

De flesta kvarteren anordnar sin egen gatufest som centreras kring en dans- eller musikgrupp som antingen håller sig på samma plats hela tiden eller långsamt rör sig runt kvarteret (därav namnet bloco).

Blocos börjar dyka upp flera månader innan karnevalen börjar. Alla kan delta i festligheterna i de över 500 olika gatufesterna – det är bara att gå dit.

Efter fem dagars intensivt firande av livet med storslagna parader och massor av gatufester är festligheterna över. Strax därpå börjar man planera nästa års sprudlande glädjefest.

Karnevalen återvänder varje år med paljetter, fjädrar och bekymmersfria dagar.

Karnevalens historia – varifrån härstammar karnevaltraditionen?

Mask

Karnevalen i Rio de Janeiro är i dag världens största och storstaden är för många människor synonym med karneval.

Men karnevaltraditionen har faktiskt sitt ursprung i ett helt annat ställe.

Den egentliga karnevaltraditionen kommer från tiden innan ”Den nya världen” upptäcktes. Romarna och grekerna firade vårens ankomst med en stor folkfest.

Traditionen spred sig i de katolska delarna av Europa och karnevalen i Venedig, där befolkningen dansade på gatorna iförda masker, var på den tiden den mest kända. Karnevalen nådde Latinamerika under kolonialtiden, då den togs med av kolonisatörer från Portugal.

Fler och fler portugiser kom till Brasilien och karnevalen blev till en återkommande tradition för befolkningen. Karnevaler i sydamerikanska länder kan dateras ända tillbaka till 1723 och har genomgått en enorm utveckling under flera århundranden.

Hur uppstod sambarytmerna?

Trumma

Musik- och danstraditionerna, som på många sätt är kärnan av en karneval, har utvecklats under många år. Flera folkslag har varit inblandade i utvecklingen av rytmerna.

De västafrikanska slavarna som under 300 år kom till Brasilien tog med sig unika musiktraditioner över Atlanten. 1888 slutade slaveriet och slavarna flyttade till storstäderna. Här skapades samban som ett samspel mellan afrikansk musik och den europeiska tangon och polkan. Först år 1917 blev samban en del av karnevalen.

Med tiden blev Rio de Janeiros karneval större och större och i dag är den världens största färgsprakande fjäder- och trumfest.

Vill du uppleva karnevalen i Rio?

Karnevalen är en riktig folkfest. Alla deltar i festligheterna och under karnevalens dagar är det ingen skillnad på rik och fattig, ung och gammal, vit eller svart. När trummorna ljuder genom Rio de Janeiros gator blir det fest och alla är lika.

Besök Rio de Janeiro på en av våra resor till Brasilien under karnevalperioden. Så har du möjlighet att uppleva denna folkfest tillsammans med miljoner andra.

Se våra resor till Brasilien nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär