TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Lost City i Colombia

2020-09-01
Visa alla inlägg

Lost City

Djupt inne i djungeln vid Sierra Nevada de Santa-Maria i Colombia ligger Ciudad Perdida – den gamla ruinstaden som även är känd som Lost City.

Vill du veta mer om den fascinerande ruinstaden?

Läs om Lost City här nedanför.

Vad är Lost City?

Ruinby

Lost City, eller Ciudad Perdida som är det lokala namnet, är ett precolumbianskt ruinkomplex som ligger djupt inne i den colombianska djungeln.

Lost City är Colombias svar på Machu Picchu. Machu Picchu byggdes av Inkafolket och Lost City anlades av Tayrona-folket ca 600 år tidigare, runt 800 år e.Kr.

När Lost City övergavs och återupptäcktes

Udsigt fra turen

Arkitekturen i Lost City är ikonisk, bland annat för att den utnyttjar den omkringliggande naturen. Tayrona-folket byggde de hundratals terrasser, torg och vägar som utgjorde Lost City direkt in i bergssidorna av Sierra Nevada-bergen. Det sägs att det bodde upp emot 2 000–3 000 invånare här under stadens storhetstid.

Tayrona-folket levde i området tills de blev tvungna att fly under 1500-talet när spanjorerna etablerade de första kolonierna i Sydamerika. Lost City övergavs och glömdes, och med tiden försvann staden i djungeln.

I början av 1970-talet återupptäcktes staden när en grupp gravplundrare upptäckte staden– och alla dess gömda skatter– under all växtlighet. Nyheten om den återupptäckta staden spred sig snabbt och fler gravplundrare tog sig till den glömda ruinstaden med hopp om att få en del av de glömda skatterna. Det var först några år senare som arkeologer kom till platsen och började restaurera staden.

År 1981 öppnades området för första gången för allmänheten. Staden är svårtillgänglig, så du får kämpa lite om du vill besöka den glömda staden.

Vill du uppleva Lost City?

Jungle

Det finns endast en väg till Lost City.

Lost City ligger djupt inne i djungeln och det enda sättet att nå staden är till fots. Det finns alltså inga möjligheter till alternativa transportmedel.

Lost City-vandringen är en krävande vandring på grund av den höga luftfuktigheten och de höga temperaturerna i Colombias djungel. På den vackra ca 50 km långa vandringen går du genom frodig natur och korsar brusande floder. Turen tar 4 dagar och nätterna tillbringas i enkla djungelläger, så du får verkligen en chans att komma nära inpå den colombianska naturen.

Även om vandringen kan kännas lång och tuff råder det inga tvivel om att den är värd mödan när du når målet.

Vad kan man se i Lost City?

Trapper

Vid ankomsten i Lost City, efter en lång och tuff vandring och bestigningen av de fler än 1 200 trappstegen, kommer du att mötas av en imponerande syn. Här kan du nämligen få utsikt över området, som består av ett komplext system av stigar och trappor som är sammanlänkade med varandra.

Området 35 hektar stort och du kan se den gamla ruinstaden klättra upp och ner längs bergssidorna, som är omgivna av djungeln.

Din guide kan berätta historier om ruinstaden och du har chans att promenera runt i området. Intrycken av Lost City och inte minst turen dit blir en upplevelse du sent kommer att glömma.

Upplev Lost City på denna resa:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär