TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarMayafolket, inkafolket och aztekerna

Mayafolket, inkafolket och aztekerna

2020-02-11
Visa alla inlägg

Maya Tempel

Innan spanjorernas intåg på 1500-talet härskade tre stora kulturer och folkslag i Syd- och Mesoamerika. Du kan fortfarande uppleva dessa folkslags ruiner, byggnadsverk och kultur på många av våra resor.

Läs mer och fördjupa din kunskap om de spännande folkslagen.

Jämförelse av de 3 civilisationerna

Mayafolket Inkafolket Aztekerna
När Cirka 800 f.v.t. till 1530 e.v.t. Från 1100 till 1530 e.v.t. 1400- och 1500-talet
Var Mexiko, Belize, Guatemala, Honduras och El Salvador Större delen av västra Sydamerika, från Chile i söder till Colombia i norr Stora områden av Mexiko
Språk 30 olika språk Upp till 700 olika språk Nahuatl
Gudar Naturgudar Naturgudar Fruktbarhetsgudar och krigsgudar
Byggnadsverk Pyramidtempel och hela städer, som Palenque och Tikal Machu Picchu Pyramidtempel
Roliga fakta Mayafolket levde efter fyra olika kalendrar Ett kägelformat huvud innebar överklass, makt och respekt Folket använde kakaodrycker vid sina ceremonier med människooffer
I dag Folket lever än i dag och bor bland annat i indianstäderna San Juan Chamula och Zinacantán Inkariket föll vid spanjorernas intåg och av sjukdomarna de medförde Kulturen är utdöd, men lever vidare genom indianernas efterlevande

Vilka var de?

Vilka var egentligen de olika folkslagen? Vilka byggde Machu Picchu och vilka levde efter flera olika kalendrar på samma tidpunkt?

Vi har samlat allt du behöver veta härunder.

Mayafolket – skräckinjagande människooffer och avancerad arkitektur

Maya Tempel

Mayafolket var ett indianfolk som bodde i Mexiko, Belize, Guatemala, Honduras och El Salvador från cirka 800 f.v.t. till 1530 e.v.t. Till skillnad från aztekerna och inkafolket var mayafolket inte ett samlat imperium med administration i en central stad. Trots att befolkningen bodde inom samma geografiska område talade de 30 olika språk – som faktiskt alla talas än i dag. Mayafolket hade ett komplett skriftspråk och det utnyttjade de till att skriva böcker.

Mayafolket levde på sitt jordbruk och därför tillbad de i synnerhet naturgudarna. Det gjorde de bland annat genom att offra människor så att deras blodtörstiga gudar fick näring från människoblodet. I gengäld gav gudarna mayafolket fruktbarhet och god skörd. Vid en offerceremoni höll mayafolket fast sina offer på toppen av en utvald tempelpyramid, medan en överstepräst skar hål i offrets bröst och slet ut det fortfarande bankande hjärtat med sina bara händer.

Mayafolket var duktiga ingenjörer och matematiker. De byggde stora tempelpyramider, skapade praktfull konst och anlade hela städer, såsom Palenque och Tikal, som du kan uppleva på våra resor till Mexiko och Guatemala. Allt detta gjorde de utan metallverktyg. Mayafolket var ett synnerligen kreativt och nyskapande folkslag.

De levde efter fyra olika kalendrar, med varsitt syfte. På så sätt hade mayafolket kontroll på när religiösa ceremonier skulle hållas och den bästa tidpunkten för att odla grödor.

Till skillnad från inkafolket och aztekerna finns mayafolket fortfarande.

Mayafolket lever i dag i Guatemala och Mexiko, och du kan uppleva den autentiska mayakulturen i två olika indianstäder – San Juan Chamula och Zinacantán – på våra resor till Mexiko.

Inkafolket – arkitektoniska skatter och deformerade kranier

Machu Picchu

Inkafolket var också ett indianfolk. Från 1100 till 1530 e.v.t. erövrade de huvuddelen av västra Sydamerika, från Chile i söder till Colombia i norr. Under sin storhetstid bestod inkariket av hela 10 miljoner människor, även om det bara var inkakejsaren och hans enorma familj på 40 000 personer som var ursprungliga inkaindianer. Inkarikets huvudstad var Cusco, som i dag är en mångkulturell och trivsam stad, där du fortfarande kan se många av inkafolkets byggnadsverk på våra resor till Peru.

Huvuddelen av inkariket bestod av människor som de ursprungliga inkaindianerna hade tvingat till att ingå i herradömet. Det innebar också att det fanns många olika språk – ända upp till 700 stycken! Trots de många talade språken hade inkafolket, till skillnad från mayafolket och aztekerna, inget skriftspråk.

Överklassen ville gärna utmärka sig från resten av befolkningen. Därför lindade de huvudet på nyfödda barn så hårt att deras kranier blev kägelformade. Det deformerade kraniet utstrålade därmed makt och respekt.

Precis som mayafolket var inkafolket jordbrukare och tillbad naturgudar. Inkafolket var också förtjusta i människooffer. De offrade framför allt friska och vackra barn, då detta var den mest dyrbara gåvan de hade att erbjuda gudarna.

Det råder inga tvivel om att inkafolket var duktiga ingenjörer och arkitekter. Det är Machu Picchu i Peru och terrasserna på de branta bergssidorna ett bevis på. Då ruinerna återupptäcktes 1911 av den amerikanska arkeologen Hiram Bingham, stod det klart att inkafolket hade haft en fenomenal förståelse för byggnadskonstruktion.

När spanjorerna erövrade riket innebar det även inkafolkets fall. Spanjorerna tog inkafolket som slavar, medan de som undkom slaveriet dog av de sjukdomar som spanjorerna förde med sig. I dag har du möjlighet att se ruinerna efter inkafolkets imponerande byggnadsverk på våra resor till Peru.

Upplev inkakulturen på dessa resor:

Aztekerna – gigantiska pyramider och offer med kakao

Aztec tempel

Precis som mayafolket och inkafolket var även aztekerna ett indianfolk. Aztekerna regerade över stora områden av Mexiko under 1400- och 1500-talet. Till skillnad från både maya- och inkafolket hade aztekerna bara ett språk: nahuatl. I gengäld hade de en uppsjö dialekter och ett alfabet, som bestod av symboler och bildskrift.

Aztekerna var inte en samlad nation, utan bestod av sju olika stammar. De sju stammarna såg sig aldrig som ett gemensamt folk, vilket gav upphov till interna stridigheter.

Även aztekerna var duktiga arkitekter och de byggde bland annat ett enormt pyramidtempel mitt i sin huvudstad Tenochtitlan, numera Mexico City. Precis som mayafolket och inkafolket offrade aztekerna människor. Aztekerna gjorde sina människooffer på toppen av sina pyramidtempel, där de kunde offra mer än en människa i taget.

Dessutom tillbad aztekerna åtskilliga fruktbarhetsgudar, men deras viktigaste gud var krigsguden Huitzilopochtli. Vid offerceremonier och andra riter använde aztekerna en särskild kakaodryck av torkade och malda kakaobönor, då de ansåg att kakaoträdet var heligt och kakaon därför värdig gudarna.

I dag är den aztekiska kulturen och praktiken utdöd, men historien lever vidare genom indianernas efterlevande och deras språk talas alltjämt av över en miljon mexikanska indianer. Under en resa till Mexiko kan du uppleva hur aztekernas anda fortfarande lever och är närvarande runt omkring i landet.

Upplev aztekernas kultur på dessa resor:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär