TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarMexikos självständighetsdag

Mexikos självständighetsdag

2018-08-14
Visa alla inlägg

Fyrverkerier

Parader, dans, fest och fyrverkerier.

Du kan se den mexikanska flaggan på byggnader och torg i alla städer.

På flera platser finns det blomsterdekorationer i rött, vitt och grönt – den mexikanska flaggans färger.

Viva Mexico – viva la independencia” ropas det bland folkmassorna på gatorna.

Det är Mexikos självständighetsdag – en av årets viktigaste festdagar.

Historien om självständighetsdagen

Flaggan

Den 16 september är det Mexikos självständighetsdag.

Det var då mexikanerna 1810 startade sitt uppror mot det spanska styret, som hade koloniserat landet sedan 1521.

Prästen Hidalgo hade planerat ett uppror mot det spanska styret. Den 15 september 1810 fick Hidalgo dock veta att det spanska styret hade fått höra om upproret. Tidigt på morgonen den 16 september 1810 höll Hidalgo ett tal i den lilla staden Dolores, där han uppmanade mexikanerna att kämpa mot det spanska styret.

Under talet sägs han ha utropat: “Viva México! Viva la Independencia! Vivan los héroes!” (”Länge leve Mexico! ”Länge leve självständigheten! Länge leve hjältarna!), varefter han ringde i kyrkoklockorna för att signalera att revolutionen mot det spanska styret hade börjat.

Kampen för självständigheten varade framtill den 27 september 1821, då Mexiko återigen blev självständigt efter 300 år under spanskt styre.

Hur firas dagen i Mexiko?

Mexico City

Självständighetsdagen firas under två dagar.

Varje år den 15 september, dagen före självständighetsdagen, utropar Mexikos nuvarande ledare Hildagos stridsrop från balkongen i National Palace i Mexico City. Återskapandet av stridsropet kallas El Grito de Dolores.

Även om Hildagos stridsrop ägde rum på morgonen den 16 september, har mexikanerna sedan 1910 återskapat stridsropet den 15 september. Den nya traditionen uppstod när presidenten Porfirio Díaz uppmärksammade El Grito Dolores på sin födelsedag den 15 september – dagen före självständighetsdagen.

Varje år samlas cirka en halv miljon människor i Mexico Citys centrum för att fira den historiska händelsen.

På själva självständighetsdagen, den 16 september, kan man också höra stridsropet på Mexikos gator och torg.

Den här dagen är en festdag.

Överallt i Mexiko anordnas parader och musikkårer, som marscherar och spelar musik.

Invånarna är klädda i grönt, vitt och rött – den mexikanska flaggans färger. På vissa platser kan du uppleva folkdans i traditionella kläder.

Var bör man fira dagen?

Mexico-City

Självständighetsdagen är en festdag, och firas överallt i Mexiko.

Åk in till centrum i staden du befinner dig i på kvällen den 15 september. I samtliga mexikanska städer håller borgmästaren ett tal och utropar Hidalgos stridsrop över stadens centrum.

Den största uppslutningen hittar du i Mexico Citys centrum. Här blir det fyrverkerier, nationalsång, och tal av Mexikos ledare.

Samtliga tal börjar klockan 23 den 15 september, men det kan vara bra att komma tidigare för att delta i festligheterna.

Vad äter man på självständighetsdagen?

Chiles en nogada

Det dricks en hel del tequila på nationaldagen. Om du vill ha något annat finns det stor möjlighet att handla i de många matstånden, som sätts upp i Mexico City och andra städer med anledning av självständighetsdagen.

I stånden kan man köpa många goda traditionella mexikanska rätter, punch och mexikanskt godis.

En särskilt populär rätt är chiles en nogada. Rätten är gjord på grillade gröna chilifrukter fyllda med en blandning av kött och torkad frukt. Rätten täcks med valnötssås och dekoreras med röda granatäppelkärnor. Rätten har samma färger som den mexikanska flaggan, och har därför blivit en populär rätt på den mexikanska självständighetsdagen.

Vill du uppleva Mexikos självständighetsdag?

Självständighetsdagen är en festdag i Mexiko. Man firar dagen i hela landet och även utanför dess gränser.

Om du vill uppleva den härliga stämningen och firandet i alla gatuhörn med traditionell mat och musik i Mexikos städer kan du kika på våra resor till Mexiko och hitta din drömresa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär