TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Peru?

När är det bäst att åka till Peru?

2018-02-05  |  uppdaterad: 2022-06-23
Visa alla inlägg

Inkaleden Peru

En resa till Peru erbjuder något för alla – oavsett om besöker lummiga regnskogar och hänförande naturmiljöer, indianmarknader eller vackra inkaruiner.

Men när är det bäst att åka till detta vackra land i Sydamerika?

Du kan åka till Peru när som helst under året, men vissa perioder passar bättre än andra beroende på vad du helst vill uppleva. Inkaleden är till exempel inte tillgänglig hela året.

Läs mer nedan för att få reda på när det är bäst för dig att besöka Peru.

Klimatet i Peru

Peru ligger på södra halvklotet och har sommar när det är vinter i Sverige.

Detta sydamerikanska land har två övergripande klimatperioder: En regnperiod och en torrperiod.

Peru sträcker sig över tre olika regioner med väldigt olika klimat- och väderförhållanden. Därför är indelningen i regn- och torrperioder kanske lite onyanserad.

De tre områdena är:

  • Västra Peru (Lima och kusterna) har ett övervägande torrt klimat
  • På höglandet (Cusco, Machu Picchu och inkaleden) är temperaturen kallare
  • Amazonas regnskog har ett varmt och fuktigt klimat.

Västra Peru: Lima och kusten

Lima kusten

Huvudstaden Lima och landets kust består huvudsakligen av öken där klimatet är varmt året runt, och regn förekommer mycket sällan.

Från december till april är temperaturen i den här delen av Peru i genomsnitt 24–27°C.

Från maj till oktober är klimatet mildare med en genomsnittlig dagstemperatur på 18–22°C. Det blir alltså aldrig riktigt så kallt som här hemma, men perioden präglas även av en hög luftfuktighet. Under den här perioden kan du i Lima uppleva väderfenomenet La Garúa: Ett tjockt lager av lågt hängande moln som bildar dimma och ett lätt duggregn över staden.

Bergen och höglandet: Cusco, Machu Picchu och inkaleden

Machu Picchu

Perus bergsområde och högland varierar mycket i höjd, och du kan förvänta dig att temperaturerna växlar beroende på vilken del av höglandet du befinner dig i. Både temperaturen och luftfuktigheten blir lägre ju högre upp du kommer.

Höglandet har två klimatperioder: en regnperiod och en torrperiod.

Torrperioden sträcker sig från april till oktober, och då kan du förvänta dig klart väder med en genomsnittlig dagstemperatur på 21–22°C. Nattemperaturerna under den här perioden är dock lite kallare och kan sjunka till noll grader – särskilt under juni och juli.

Högsäsongen för Cusco och Machu Picchu sker under torrperioden, som har ett fantastiskt väder, men också mest besökare.

Regnperioden sträcker sig från november till mars, och då är temperaturen mildare. Temperaturen ligger i genomsnitt på 19–21°C under dagen, och 7°C under natten. De regnigaste månaderna är januari och februari. Vanligtvis är det torrt på morgonen och regnigt på eftermiddagen.

Under regnperioden kan du förvänta dig mer regn men färre besökare. Under den här perioden ändras dessutom landskapets färger från torra och bruna till frodiga, gröna nyanser.

Vilken är den bästa tidpunkten att vandra längs inkaleden?

Till skillnad från Cusco och Machu Picchu kan du INTE besöka inkaleden när som helst på året

Inkaleden är stängd under februari på grund av väderförhållanden och underhållsarbete.

Vi rekommenderar därför att vandra längs inkaleden mellan april och november för att undvika lerigt underlag. Kom ihåg att boka LÅNGT i förväg, helst 6–12 månader före avresan, annars är det möjligt att vandringsturen redan är fullbokad.

Östra Peru: Regnskogen i Amazonas

Amazonas Madre de Dios

Amazonas regnskog i östra Peru har hög temperatur och riklig nederbörd året runt. Amazonas södra delar präglas dock av kalla vintrar.

  • Det är minst risk för regn mellan april och oktober.
  • Mellan november och april förekommer det mer nederbörd med frekventa regnbyar som kan hålla i sig i flera timmar

Så när är den bästa tidspunkten att åka till Peru?

Peru bjuder på fantastiska sevärdheter som du kan uppleva året runt.

Glöm inte:

  • I Lima och kuststräckan i västra Peru är det som varmast mellan december och mars, eftersom det är då det är sommar. Men du kan förvänta dig varma temperaturer året runt.
  • Mellan april och oktober är det torrperiod i höglandet, och många anser att det är den bästa tidpunkten att resa till Peru. Det kommer vara fler besökare här under den tiden.
  • I Amazonas i östra Peru kan du räkna med mycket regnskurar och höga dagstemperaturer året runt. Det är minst risk för regn mellan april och oktober, men det finns alltid risk för regnbyar i regnskogen oavsett årstid.

Se våra resor till Peru nedan:

Har du några frågor?

Observera att det här är en vägledning – rekommendationer kan komma att ändras senare.

Vi rekommenderar därför att du alltid kontaktar våra resekonsulter så att ni tillsammans kan bestämma den perfekta tidpunkten.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär