TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Colombia?

När är det bäst att åka till Colombia?

2019-06-18  |  uppdaterad: 2023-02-13
Visa alla inlägg

1 Colombia

Colombia är ett fascinerande och färgsprakande land med vacker natur och många fantastiska sevärdheter.

Landet bjuder till exempel på vackra karibiska stränder, färggranna kolonialstäder och fascinerande ruiner.

Men när är det bäst att åka till Colombia?

Läs mer nedan för att få reda på när det är bäst att besöka detta spännande, sydamerikanska land.

Klimatet i Colombia

Du kan besöka Colombia året runt och det finns fantastiska saker att uppleva under årets alla månader.

Ekvatorn går genom den södra delen av landet, vilket gör att temperaturen varierar ganska lite under året. Men varje del av landet har sitt eget unika klimat, och vädret kan variera mycket beroende på när du besöker landet och vilka platser du besöker.

Colombia har inte fyra årstider, såsom vi är vana vid här i Sverige, utan har i stället en regn- och en torrperiod. Utöver se två perioderna beror vädret också på hur långt ovanför havsytan du befinner dig.

Vädret i olika regioner i Colombia

Vädret beror som sagt mycket på var i landet du befinner dig.

Landet delas därför ofta upp i tre regioner:

  • Norra delen av landet vid den karibiska kusten
  • Bergsområdet kring Anderna, Bogotá och kafferegionen
  • Amazonas regnskog i söder

Norra Colombia

2 Cartagena

Den norra delen av Colombia, där du bland annat hittar Cartagena, är förhållandevis platt och ligger ut mot den karibiska kusten. Här ligger dagstemperaturen i genomsnitt på 30–32 grader året runt.

  • Torrperioden varar mellan december och april
  • Regnperioden varar mellan maj och november

Torrperioden kännetecknas av sol och värme och passar perfekt till en promenad på de färgglada gatorna i Cartagena. Det finns mycket kulturarv i staden, och den gamla stadsdelen finns med på Unescos världsarvslista. Under torrperioden kan du med fördel sätta dig tillrätta i en park med en god bok eller njuta av läckra specialiteter på streetfood-marknaderna.

Regnperioden bjuder på intensiva skurar. Att besöka den norra delen av landet är dock en fantastisk upplevelse även under regnperioden, då de kraftiga skurarna ofta är korta och inträffar på eftermiddagarna.

La Ciudad Perdida – Lost City

I Sierra Nevada de Santa Marta-bergen i norra Colombia hittar du ruinstaden La Ciudad Perdida.

Om du drömmer om att vandra genom den frodiga regnskogen i jakt på den försvunna staden kan det vara värt att ta hänsyn till tidpunkten.

Vandringsleden går norrut genom regnskogen i bergen och det är varmt och fuktigt här året runt.

  • Torrperioden varar mellan december och mars och är lite kortare uppe i bergen än vad den är vid kusten, i exempelvis Cartagena. Under den här tiden får du uppleva torra stigar, vackra, klara utsikter och lugna båtfärder.
  • Regnperioden varar mellan april och november och under den här perioden finns det större risk för kraftiga regnskurar, leriga stigar och ett livligare vattenflöde. Men allt det är också något som gör äventyret desto mer unikt.

Observera att Lost City-vandringen inte genomförs i september samt över jul och nyår

Anderna

3 Bogotá

I området kring Anderna ligger Colombias huvudstad Bogotá, staden Medellín och kafferegionen. Den här delen av landet har inte bara en, utan två olika torr- och regnperioder.

  • Torrperioderna varar mellan december och mars samt juni och augusti
  • Regnperioderna varar mellan april och maj samt september och november.

Bogotá

Bogotá är Colombias livliga huvudstad och ligger på 2 600 meter över havet.

Bergsstaden bjuder på milda dagstemperaturer på 15–17 grader i genomsnitt året runt, men det kan bli ganska kyligt på nätterna.

Det regnar något mindre i Bogotá än i exempelvis kafferegionen, och skillnaderna mellan torr- och regnperioderna är mycket liten. Du kan därför njuta av försommarvädret i huvudstaden året runt.

Kafferegionen

Kafferegionen runt Armenia ligger i bergen 1 483 meter över havet, vilket är lite lägre än Bogotá. Här ligger den genomsnittliga dagstemperaturen på över 25 grader året runt, vilket är perfekt för odling av de röda kaffebönor som landet är känt för.

Kafferegionen är värt ett besök oavsett säsong. Torrperioden bjuder på vackra, klara och soliga dagar som är perfekta för promenader runt kaffeplantagerna. Kaffet skördas under regnperioden, och det är också en spännande tidpunkt för ett besök i Armenia då kaffeplantagerna är som mest aktiva just då.

Medellín

Medellín ligger i norra delen av Anderna, nordväst om Bogotá, på 1 495 meter över havet. Staden är känd för sitt milda klimat året runt och kallas därför ”staden med den eviga våren”. Vädret här påminner mycket om det i Bogotá, och den genomsnittliga dagstemperaturen under hela året ligger på 20–21 grader.

Under regnperioden kan vädret vara ostadigt, och det är svårt att förutse när det kommer att regna. Därför är det en bra idé att alltid ha ett paraply med sig. Det är inte ovanligt att det regnar i en del av staden men inte i en annan – man kan helt klart säga att vädret under regnperioden i Medellín är lite nyckfullt.

Amazonas regnskog

4 Amazonas

I södra Colombia ligger den colombianska delen av Amazonas regnskog.

Här är det varmt och fuktigt året runt och den genomsnittliga dagstemperaturen ligger på omkring 30 grader. Under nätterna blir det bara några grader kallare. Det är alltså knappt någon skillnad mellan årstiderna här.

Se våra resor till Colombia nedan:

Colombia är ett otroligt resmål året runt.

Är du ute efter vissa specifika upplevelser, eller är du osäker på när det är bäst att åka till Colombia? Tveka inte att kontakta våra colombiaexperter som hjälper dig att komma iväg på en oförglömlig resa!

Observera att ovanstående guide bara är en vägledning och att rekommendationerna kan ändras efter hand.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär