TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Kuba?

När är det bäst att åka till Kuba?

2018-07-03  |  uppdaterad: 2022-08-03
Visa alla inlägg

bil, kuba

En resa till Kuba är en helt unik upplevelse. Äkta karibisk charm, gamla amerikanare och härliga salsarytmer.

Men när är det bäst att åka till Kuba?

Läs mer om temperaturerna under året, vilka årstider som finns och hur många timmar solen skiner på denna karibiska ö nedan.

Observera: Nedanstående guide bara är en vägledning. Rekommendationerna kan komma att ändras efter hand.

Det kubanska klimatet

Den karibiska ön är en helt fantastisk semesterö och du kan besöka Kuba året runt.

Landet ligger i det tropiska klimatbältet och har en medeltemperatur på ca 29 grader året runt.

Landets läge i Karibiska havet påverkar öns klimat och klimatet varierar beroende på om du befinner dig i de bergrika områdena eller vid kusterna.

Generellt sett har Kuba två årstider: En torrperiod (la seca) och en regnperiod (la lluvia).

Kubas torrperiod

kuba

Kubas torrperiod varar ungefär mellan november och april.

Temperaturen är behaglig och ligger på mellan 24 och 27 grader i genomsnitt. Dagarna är solrika och solen skiner upp till 10 timmar per dag. Det är alltså en skön och solig tid att besöka den karibiska ön.

Torrperioden präglas dock av större temperaturväxlingar under hela årstiden än regnperioden.

I januari och februari kan det blåsa kalla vindar från norr, vilket kan göra att temperaturen går ner till runt 17 grader – och det blir ännu kallare på kvällen och natten. Trots temperaturväxlingarna är vädret generellt stadigt och väldigt behagligt.

Under torrperioden faller det mycket lite regn – endast 5–7 dagar per månad är det mer än 1 mm nederbörd. November som ligger mellan de två årstiderna får dock lite mer regn än de andra månaderna under torrperioden.

Den behagliga torrperioden är en populär tid att besöka ön. Det är högsäsong mellan december och februari, och du bör därför vara beredd på fler besökare och lite högre priser än annars. Därför är det också en god idé att boka din resa lite tidigare än om du vill åka under regnperioden.

→ Besök Kuba under perioden november–april, om du vill uppleva behagliga temperaturer med mycket lite regn och dagar med måna soltimmar.

Kubas regnperiod

Strand på Kuba

Regnperioden i Kuba sträcker sig från maj till oktober.

Men stryk inte Kuba från listan på grund av regnperioden! Regnen kommer ofta i korta och intensiva skyfall, och efteråt kan du återigen gå ut under den bara himlen och njuta av din semester med värme och torrt väder.

Tillsammans med regnet kommer värmen och du kan förvänta dig dagstemperaturer på upp till 32–33 grader. Månaderna har mindre temperaturväxlingar än torrperioden men du kan istället förvänta dig högre luftfuktighet.

Juli månad är också högsäsong och då är det fler besökare än under resten av regnperioden.

Under regnperioden inträffar även den kända orkansäsongen:

Orkansäsong

Månaderna juni–november kallas officiellt för orkansäsongen i hela Karibien. Under den här perioden är det större risk för orkaner och cykloner i Karibien, men risken för att vädret kommer att påverka din semester är väldigt liten.

De mest utsatta månaderna är augusti–oktober då det är störst risk för orkaner i det karibiska området.

En av de största upplevelserna i Kuba är årets karneval i Havanna, Santiago de Cuba och Matanzas. Karnevalerna äger rum under juli och augusti, och det är en helt fantastisk tid där Kubas essens är dans, fest och färgglada dagar.

→ Besök Kuba under perioden maj–oktober, om du vill resa under en period med varma temperaturer, mindre temperaturväxlingar och generellt sett färre besökare än annars.

Vill du åka med till Kuba?

Dans och rytmer, livsglädje och kultur är några av de upplevelser du får med dig hem när du reser till Kuba.

Oavsett när på året du reser till Kuba kan du förvänta dig stora upplevelser.

Om du behöver inspiration för att välja resa kan du kontakta våra resekonsulter eller ta en titt på några utvalda resor nedan.

Se våra resor till Kuba nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär