TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju fantastiska nationalparker i Costa Rica

Sju fantastiska nationalparker i Costa Rica

2017-08-11
Visa alla inlägg

Broen i Monteverde

Costa Rica är ett av de länder som har flest naturområden i världen.

Mer än 25 procent av Costa Rica består av nationalparker och naturreservat, som är fulla av gröna regnskogar, stora vattenfall, enorma vulkaner och vackra sandstränder.

Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken av Costa Ricas många nationalparker man ska besöka. Därför har vi valt ut sju fantastiska nationalparker i Costa Rica här.

1. Monteverde

Monteverde

Monteverde är ett fantastiskt naturområde som ligger på 1 400 meters höjd i nordöstra Costa Rica. Montverde är mer känt som ”skogen i skyarna”, eftersom regnskogen omges av låga moln och tjock dimma.

Dimman ger Monteverde en helt unik och mystisk stämning, som du kan uppleva från ovan under en nervkittlande vandringstur på hängbroar mellan trädtopparna. På grund av den höga luftfuktigheten stortrivs växtligheten i regnskogen, där mossa, ormbunkar, orkidéer och enorma träd bildar ett äventyrligt landskap.

Om du är fågelintresserad är området ett riktigt paradis. Här lever nämligen mer än 400 olika fågelarter, bland annat kolibri, gyllenbrun organist och quetzal.

Nationalparken är särskilt känd för: Den tjocka dimman och de många hängbroarna i trädtopparna.

2. Nationalparken Manuel Antonio

Nationalparken Manuel Antonio

Även om Manuel Antonio är Costa Ricas minsta nationalpark är det landets mest populära naturområde med flest besökare per år. Det kan bero på att Manuel Antonio är utnämnt av Forbes Magazine till en av världens tolv vackraste nationalparker.

Nationalparken har vita sandstränder, korallrev, vattenfall och en frodig grön regnskog som sträcker sig ut längs kusten. Här finns ett fantastiskt djurliv med nästan 300 olika djurarter, som bland annat består av tvättbjörnar, sengångare, apor och färgglada fåglar. Eftersom djuren är vana vid människor är det ofta möjligt att uppleva dem på nära håll.

Dessutom rekommenderar vi att besöka Manuel Antonio om du är intresserad av dykning, snorkling, kajak, ridning eller långa vandringar.

Nationalparken är särskilt känd för: De vackra sandstränderna, roliga sportaktiviteter och många olika djurarter.

3. Nationalparken Tortuguero

Nationalparken Tortuguero

Tortuguero ligger i den nordöstra delen av landet och har en kuststräcka på hela 35 kilometer. Det är en av Costa Ricas mest kända nationalparker och här kan du hitta allt från tropiska regnskogar och floder till laguner, långa sandstränder och mangroveskogar.

Tortuguero är särskilt känt för sitt fantastiska djurliv som består av fler än 300 djurarter, 30 olika sötvattensfiskar och fyra olika arter av havssköldpaddor. Om du vill uppleva de unika, gröna havssköldpaddorna ska du besöka Tortuguero mellan juli och oktober, då det är störst chans att se dem.

Nationalparken är särskilt känd för: De gröna havssköldpaddorna och det unika djurlivet.

4. Nationalparken Rincón de la Vieja

Nationalparken Rincon de la Vieja

Om du vill uppleva en orörd och mindre besökt nationalpark är Rincon de la Vieja något för dig.

Rincon de la Vieja, som ligger i nordvästra Costa Rica, bjuder på ett vackert, vulkaniskt landskap med stora vattenfall, tropisk regnskog och ett unikt djurliv med flera olika slags apor, ödlor och tropiska fåglar.

Nationalparkens största attraktion är den enorma aktiva vulkanen Rincón de la Vieja, som består av hela nio sammanhängande kratrar.

Nationalparken är särskilt känd för: Aktiva vulkaner och orörd natur.

5. Nationalparken Arenal Volcano

Nationalpark Arenal Volcano

Nationalparken Arenal Volcano ligger i norra Costa Rica vid landets största sjö, Arenalsjön.

Nationalparken är mest känd för den enorma vulkanen Arenal, som anses vara en av Costa Ricas främsta sevärdheter.

Området är känt för sina många varma källor, som värms upp naturligt av den termiska aktiviteten i området. Se fram emot en naturlig wellness-upplevelse i vackra omgivningar. Du kan också gå en vandringstur i nationalparken och uppleva det fantastiska djurlivet som utgörs av både apor, tukaner samt andra färgglada fågelarter.

Nationalparken är särskilt känd för: De naturliga värmekällorna och Arenal-vulkanen.

6. Corcovado nationalpark

Corcovado

Corcovado nationalpark ligger i sydvästra Costa Rica på Osahalvön ut mot Stilla havet.

Nationalparken har kallats en av de mest “biologiskt intensiva” platserna i världen av National Geographic och det förstår man gott. Här lever nämligen 50 % av Costa Ricas växt- och djurarter, samt 2,5 % av världens biodiversitet – och det på en mycket liten yta. Corcovado fyller drygt 41 000 hektar, vilket motsvarar cirka 3 % av Costa Ricas totala areal. Dessutom rymmer Corcovado den sista ursprungliga tropiska regnskogen på den mesoamerikanska delen av Stillahavskusten.

Nationalparken är hem åt bland annat ett av världens största bestånd av den röda aran, men du kan också uppleva olika slags apor, sömngångare, tapirer och många fler djur.

Nationalparken är särskilt känd för: Stor biologisk diversitet på ett mycket litet område.

7. Cahuita nationalpark

Cahuita

Cahuita nationalpark ligger vid den karibiska kusten i den södra delen av Costa Rica. Bara cirka 27 kvadratmeter av parken är på land medan resten, cirka 550 kvadratmeter, är ett marinområde.

Nationalparken är framför allt känd för sitt vackra korallrev, som bidrar till att skydda ett stort liv under havsytan. Här kan du snorkla och kanske se djur som djävulsrocka, sjögurka, haj och sjöborre. Dessutom är Cahuita nationalpark den primära platsen i Costa Rica, där karettsköldpaddan (hawksbill) bygger bo.

Resten av parkens område på land består av tropisk skog, där det fantastiska djurlivet kan upplevas under en av de många vandringsturerna. Här kan du bland annat möta tvättbjörnar, sömngångare, leguaner och flera slags apor.

Nationalparken är särskilt känd för: Ett färgrikt liv under havsytan.

Vill du uppleva Costa Ricas nationalparker?

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär