TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVackra nationalparker i Sydamerika

Vackra nationalparker i Sydamerika

2018-05-23
Visa alla inlägg

Galapagos Ecuador

Det finns många fantastiska nationalparker i Sydamerika.

I nationalparkerna kan du uppleva allt från häftiga glaciärer, vita sandstränder, gröna djungler, storslagna vattenfall till rosa flamingoflockar.

Oavsett vilket land du besöker i Sydamerika kan du förvänta dig stora naturupplevelser.

Här får du 7 förslag på vackra nationalparker i Sydamerika som du kan besöka på din nästa resa.

Los Glaciares nationalpark i Argentina

Los Glaciares Nationalpark

Det finns inte mindre än 356 glaciärer i Los Glaciares, och det är de som dominerar landskapet. Den mest berömda glaciären är Perito Moreno, som breder ut sig fem kilometer över landskapet och reser sig 60 meter över havet.

Ofta kan man höra höga brak från glaciärens is, när den lossnar och faller ner i det turkosblå vattnet.

I parken finns flera vandringsleder och utsiktsplatser, där du kan komma riktigt nära glaciären och samtidigt få en fantastisk utsikt.

De många glaciärerna kommer från en iskalott som täcker en stor del av parken. Tack vare de många stora glaciärerna har tre enorma sjöar bildats. Den största sjön, Lago Argentino, täcker en area på 1 466 km2 och är otroligt vacker. Om du har tur kan du få se de flamingor som brukar hålla till i sjön.

Torres del Paine nationalpark i Chile

torres del paine

På Andernas sydligaste spets ligger nationalparken Torres del Paine.

Nationalparken har fått sitt namn efter de imponerande ”tornen” som sticker upp ur landskapet.

Det är underbart att vandra i Torres del Paine, tack vare parkens härliga natur och många, fantastiska utsiktsplatser.

Du kan uppleva en vacker blandning av imponerande skogar, dalar, glaciärer och brusande vattenfall.

Parken har också ett rikt djurliv. Du kan se enorma kondorer som svävar högt upp i skyn, eller betande guanacoer, ett lamadjur som inte är lika skyggt som andra lamaarter. I parken finns även puma, rosa flamingo och många fler djurarter.

Cotopaxi nationalpark i Ecuador

Cotopaxi Nationalpark

Några timmar från Quito i Ecuador ligger Cotopaxi nationalpark.

Här kan du se Cotopaxi-vulkanen, som majestätiskt tronar upp sig ur landskapet. Cotopaxi är 5 897 meter hög, vilket gör vulkanen till den näst högsta toppen i Ecuador, efter berget Chimborazo.

I Cotopaxi Nationalpark kan du vandra runt Limpiompungo-sjön. Det är en mycket bildskön tur där du kan uppleva ett enastående landskap och se den speciella floran och faunan som finns i området.

Nationalparken har ett rikt naturliv och där finns bland annat björnar, pumor, vargar, kaniner, vildhästar, rävar och stora kondorer, som svävar ovanför nationalparken.

Du kan också uppleva Cotopaxi nationalpark från hästryggen – en mycket populär aktivitet.

Tayrona nationalpark i Colombia

Tayrona Nationalpark

Tayrona är en av de vackraste nationalparkerna i Colombia.

Här finns bland annat grön djungel. Fågellivet är fantastiskt och om du har tur kan du få syn på den sällsynta blånäbbade hockon.

Nationalparken bjuder också på vackra stränder – men på grund av de kraftiga havsströmmarna går det inte att simma överallt.

Vandra genom djungeln och upplev exotiska fåglar – och kanske några apor.
Ungefär 1,5 timmes vandring från ingången kommer du till den vackra palmstranden La Piscina, där du kan ta ett uppfriskande dopp.

Om du fortsätter vandra ytterligare 30 minuter kan du besöka stränderna vid Cabo San Juan. De är helt klart värda ett besök! De ligger dock något långt från nationalparkens ingång, så om du är där på en dagsutflykt får du inte så mycket tid att njuta av stranden.

Tijuca nationalpark i Brasilien

Tijuca i Rio

Mitt i Rio de Janeiro ligger Tijuca nationalpark som en grön oas för turister på storstadssemester i Rio. Det är en av världens största urbana skogar.

När du utforskar parken passerar du brusande vattenfall och har möjlighet att upptäcka en mängd djur- och växtarter.

Parkens högsta plats ligger på 1 219 meters höjd och du kommer dit via en stig som börjar på Estrada da Cascatinha i Alto da Boavista. Det är en fin vandringstur som man även som ovan vandrare lätt kan följa.

Nationalparken grundades 1861 av Pedro II av Brasilien för att motverka den skogsavverkning som hade skett tidigare. Området hade nämligen tidigare använts för att odla sockerrör och kaffe.

Trots att regnskogen är skapad av människor har parken en fantastisk biologisk mångfald.

Galápagosöarna i Ecuador

Galapagos

1 000 kilometer från det Sydamerikanska fastlandet utanför Ecuador ligger Galápagosöarna.

På Galápagos finns några av Sydamerikas mest fantastiska naturupplevelser.

Öarna består av 13 större och 6 mindre öar, samt många mindre holmar. Den största ön är Isabela, där det lever pingviner, pelikaner, havssköldpaddor, sjölejon och blåfotade sulor. På Isabela kan du också se öns jättesköldpaddor som kan bli upp till 150 år gamla.

Många av Galápagos djurarter finns inte på andra platser i världen, vilket gör öarnas ekosystem till ett av världens mest unika. Här hittar du till exempel darwinfinkar, som blev symbolen för Darwins evolutionsteori eftersom de anpassat sig till och påverkats av de öar där de levde.

Det otroliga med djurlivet är dessutom att djuren inte har någon medfödd rädsla för människor. Därför kan du komma relativt nära djuren, vilket bäddar för helt unika möten med Galápagos djurliv.

Ett perfekt sätt att utforska Galápagosöarna på är med kryssningsfartyg som tar dig från ö till ö. Alla öar har nämligen något unikt att erbjuda.

Iguazú nationalpark i Argentina och Brasilien

Iguazu nationalpark

På gränsen mellan Argentina och Brasilien ligger Iguazú nationalpark, där du kan uppleva de storslagna Iguazúfallen.

Iguazúfallen består av 275 vattenfall som sträcker över 3 kilometer på bredden, och är ett av världens mest spektakulära vattenfall. Runt Iguazúfallen kommer du till olika utsiktsplatser där du kan se vattenfallen från flera olika vinklar. På stigarna längs vattenfallen stöter du kanske på några små nyfikna näsbjörnar.

Vattenfallen omges av regnskog där det finns mer än 2 000 olika växtarter, tapirer, myrslokar, ozeloter (kattdjur), jaguarer, kajmaner (besläktade med alligatorn) och många andra djur. Vattenfallen bildar små dimmoln som bidrar till riktigt bra växtförhållanden för skogarna i Iguazú nationalpark.

Man kan uppleva Iguazúfallen från både den argentinska och brasilianska sidan.

Vill du uppleva Sydamerikas nationalparker?

Sydamerika bjuder på storslagna naturupplevelser oavsett vilket land du väljer att besöka.

Vill du uppleva Sydamerikas djungler, glaciärer och vita sandstränder? Kika då på våra resor och hitta din nästa drömresa till Latinamerika.

TourCompass –  Kom riktigt nära!