TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Pengar i Kuba

2019-05-08
Visa alla inlägg

Pesos convertibles

OBS! Sedan den 1 januari 2021 är valutasystemet i Kuba ändrat så att landet nu bara har en officiell valuta: kubansk peso (CUP). Därför är blogginlägget nedan föråldrat. Läs mer om den kubanska valutan i vår praktiska information.

Kuba har en fascinerande och komplex historia, som även har påverkat landets valutasystem.

Det kan vara lite förvirrande att sätta sig in i systemet, som skiljer sig en hel del från det vi är vana vid i Sverige.

Därför har vi sammanställt en guide som introducerar Kubas valutasystem.

Dubbla valutor

Kuba har ett valutasystem med dubbla valutor.

I praktiken innebär det att det finns två olika valutor i landet.

På 1990-talet befann sig Kuba i en ekonomisk kris. Under krisen utvecklades en ny valuta med syfte att stärka landets ekonomi. Den nya valutan skulle användas av turister och i den internationella handeln, medan den befintliga valutan användes av lokalborna i landets interna handel.

Därför har Kuba nu officiellt två valutor:

  • Kubansk peso (CUP)
  • Konvertibel peso (CUC)

När man introducerade CUC var det meningen att den skulle vara en valuta för utländska besökare, men efterhand har den nya valutan blivit mer utbredd så att lokalborna också har fått möjlighet att använda den.

Eftersom CUP är mindre värd än CUC har det dock skapat social ojämlikhet i landet. Statligt anställda får nämligen betalt i CUP och har det därför sämre ställt än de som kan kräva betalning i CUC.

Kontanter i Kuba

Kuba, pengar

Det är inte möjligt att växla till den kubanska valutan innan du reser till Kuba så se till att du har med dig euro, pund eller amerikanska dollar på din resa. Den medförda valutan kan sedan du växla till konvertibel peso (CUC) när du landar. Observera att det tillkommer en avgift på 10 % för att växla amerikanska dollar, så vi rekommenderar att du tar med dig euro eller pund.

Det kan hända att kubanerna ger dig pengar tillbaka i CUP, även om du har betalat i CUC. Då kan du använda dem till drickspengar, i matstånd, på marknader och i de lokala butikerna.

Var kan jag växla pengar i Kuba?

När du landar i Havanna är det en bra idé att växla pengar till de första dagarna innan du lämnar flygplatsen. Det finns ett växelkontor (Cadecas) på flygplatsen.

I staden kan du växla på växelkontor (Cadecas) eller i bankerna BFI eller Metropolitano (de andra bankerna handlar nämligen inte med CUC). Kom ihåg att ta med dig ditt pass när du växlar pengar.

När du växlar pengar måste sedlarna du växlar in vara intakta, annars tar växelkontoren inte emot dem. Se till att växla till dig småsedlar så att kubanerna enklare kan ge dig pengar tillbaka när du handlar.

Säkerställ också att du får konvertibla pesos (CUC), vilket är den valuta du ska använda som turist. Kubanska pesos (CUP) har ansikten på sedlarna och det är alltså inte dem du ska använda som turist.

Kom ihåg: Du kan inte växla in den kubanska valutan utanför Kuba så kom ihåg att växla tillbaka på flygplatsen innan din hemresa.

Var kan jag ta ut pengar i Kuba?

I allmänhet kan du ta ut pengar på samma ställen där du kan växla pengar, det vill säga på flygplatsen, på växelkontor (Cadecas) och i BFI- eller Metropolitano-bankerna.

Det finns numera bankomater i de flesta kubanska storstäder, men inte alla tar emot utländska VISA-kort – i synnerhet inte om VISA-kortet är utställt av en amerikanskägd bank. MasterCard används väldigt sällan så ta hellre med ditt VISA-kort för att ta ut pengar.

Det händer att man kan använda sitt VISA-kort hos större hotell och restauranger, men förvänta dig inte det.

Kom ihåg: När du tar ut pengar tillkommer en avgift på ca 3 % samt din banks avgift för uttag i utlandet.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär