TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Ecuador: Galápagos

Reseberättelse från Ecuador: Galápagos

2019-06-13
Visa alla inlägg

Vår Latinamerikaexpert, Christina, är väl berest i de latinamerikanska länderna. Men som tur är kan hon fortfarande bli överraskad. Härunder kan du läsa om hennes besök till Galápagosöarna i maj 2019.

fåglar

Jag ligger med händerna knäppta under nacken och ser upp på den djupblå himlen. En flock på 5–6 fregattfåglar svävar över mitt huvud. De utnyttjar båtens slipström för att få gratis skjuts över havet. Vågornas ljud och motorns brummande har en härligt avkopplande effekt på kroppen. Det här är Galápagos!

Jag vet knappt var jag ska börja. Att åka till Galápagos har alltid varit en stor dröm för mig. Det måste vara helt fantastiskt att uppleva ett så unikt djurliv. Men när jag landar på flygplatsen på ön Baltra och möts av det öde vulkanlandskapet tänker jag “åh nej, bara jag inte blir besviken”.

Christina

Den tanken kom dock lyckligtvis snabbt på skam. Vår första utflykt gick till Hacienda Primicias, där de gigantiska landsköldpaddorna lever i det fria. Sköldpaddorna kan bli upp till 150 år gamla och väga över 200 kilo. De tillbringar större delen av dagen med att äta, då det krävs 20–25 kilo mat för att göra en sådan enorm sköldpadda mätt.

Tintoreras

På natten seglar vi från huvudön Santa Cruz till ön Isabela, som är den största av Galápagosöarna. Vid soluppgång seglar vi i små, motordrivna gummibåtar ut till de små öarna Tintoreras. Längs vägen måste vi dock stanna för att se på både pelikaner, pingviner och den vackra blåfotade sulan. När vi ska gå i land möts vi av ett skälligt sjölejon. Vi går längs en liten stig av vulkansten till den lilla kanalen, där mer än tjugo vitnosade revhajar ligger och sover. Vi möter också de drakliknande havsleguanerna, som ligger i en stor hög och lapar sol på klipporna. Havsleguanerna blev mitt favoritdjur (om man bara får välja ett 😉).

Galapagos

Efter besöket på Tintoreras tar vi på oss snorkelutrustning och hoppar i det ljumma havsvattnet. Livet under havsytan är minst lika spännande som på land. Jag simmade både med en flock pingviner, nyfikna sjölejon och en jättestor havssköldpadda. Wow, vilken upplevelse!

Tillbaka på båten ringde de i klockan och det var dags för frukost. Jag känner redan att jag har sett mer djurliv än jag hade vågat drömma om och klockan är bara 08.30 under min andra dag på Galápagos. Jag längtar verkligen efter att se vad de kommande dagarna har med sig.

Christina, TourCompass