TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Sevärdheter i Cusco

2018-05-02
Visa alla inlägg

Cusco

Det finns många sevärdheter att välja mellan när din tur Cusco, går till inkafolkets gamla huvudstad.

Staden vars namn betyder ”världens navel” har en blandning av historiska inkamonument och arkitektur från den spanska kolonialtiden.

Gå på upptäcktsfärd på de mysiga kullerstensgatorna, känn av historien på stadens torg eller gå på jakt i de lokala butikerna där du bland annat kan köpa en mjuk alpacka-tröja att ta med hem.

Läs mer nedan och få sju förslag och inspiration till sevärdheter du kan uppleva i inkafolkets gamla huvudstad Cusco.

Känn av historien i de historiska kvarteren

Plaza de armas

Den historiska stadskärnan, Centro Histórico de Cusco, är helt klart en av de upplevelser man inte får missa i staden, som faktiskt är en av de äldsta städerna i Sydamerika.

På din tur genom inkafolkets gamla huvudstad kommer du att se fantastiska gamla byggnader som sjuder av historia. Om du tar din tid att betrakta byggnaderna kommer du märka att de ofta består av traditionell inkakonstruktion som grund medan de tidigare spanska kolonisatörerna har byggt konstruktioner ovanpå.

Du kan också gå på upptäcktsfärd på de smala kullerstensgatorna i centrum, där du kan hitta allt från traditionell peruansk mat till möjligheter att stilla din shoppinglust.

Efter en upplevelserik rundtur i kvarteret kan du gå till det stora torget, Plaza de Armas, där den vackra katedralen, grönområdena och bänkarna kan ge dig en välbehövlig vilostund.

Smaka på Cusco på San Pedro-marknaden

En peruansk docka

Om du gärna vill uppleva en marknad där du kan köpa allt från läcker juice till en lätt lunch eller ett litet minne hem – kanske i form av en peruansk docka – så är San Pedro-marknaden en plats för dig.

Marknaden ligger ca 8 minuters gångväg från Plaza de Armas, hjärtat av Cusco. Ju längre bort du kommer från torget desto mer annorlunda blir stämningen. Flera gatubutiker tittar fram ju närmre marknaden du kommer, vilket bidrar den unika stämningen.

På den färggranna San Pedro-marknaden finns massor av läcker mat Både synen, hörseln och luktsinnet aktiveras direkt, och om du vill kan även känseln och smaken få testas.

Du kan smaka på alla möjliga läckerheter, t.ex. salchipapas som är friterade korvar och potatis, lomo saltado som är friterat oxkött eller någon god frukt från området som passionsfrukt eller den mer okända chirimoya, som är ett typ av äpple.

Gå på upptäcktsfärd på marknaden, men se upp: Det kan hända att du blir kvar här hela dagen.

Upplev den heliga platsen – soltemplet Koricancha

Koricancha

I Cusco ligger soltemplet Koricancha som har en särskild betydelse. Templet anses vara den heligaste platsen för inkafolket – och platsen var också inkarikets centrum.

Koricancha byggdes uteslutande av sten och det var inkafolkets viktigaste kulturbyggnad. Det sägs att Manco Capac, inkarikets grundare, byggde det ursprungliga templet, men från 1438 och framåt byggde inkan Pachacútec ut den heliga platsen.

Kulturplatsen har en unik placering om man tänker på hur staden är uppbyggd. Det sägs nämligen att staden är formad som en puma och Koricancha är placerat som toppen av pumans häl.

Soltemplet är en storslagen upplevelse och om du vill uppleva en viktig byggnad för inkafolket är soltemplet ett måste.

Ta en tur i det unika Sa Blas-kvarteret

San Blas

Om du vill uppleva ett unikt kvarter i Cusco är San Blas utan tvivel platsen för dig.

Området ligger nära Plaza de Armas men du får förbereda dig för en tuff promenad om du vill till den här delen av staden. Ju närmre du kommer San Blas, desto brantare blir det.

Om du vill känna historiens vingslag ska du gå på den lilla gatan Hathunrumiyoc som för dig upp mot San Blas-kvarteret. Håll ögonen öppna. Vid den stenbelagda gatan står nämligen en av de bäst bevarade väggarna i hela Cusco. Så även om det är tufft är det viktigt att titta upp för att se väggen.

Kvarteret är väldigt annorlunda från resten av Cusco och om du är kulturintresserad är detta platsen för dig. San Blas-kvarteret går också under namnet barrio de los artesanos, vilket betyder konsthantverkarkvarteret.

Många av gatorna i kvarteret är endast för fotgängare så njut av att kunna släntra genom de vackra kvarteren i denna fantastiska stad. När det är dags att vila finns det massor av härliga kaféer att välja mellan.

Lär dig laga peruansk mat

Lomo saltado

Om du vill lära dig ännu mer om peruansk kultur och ta med lite av Peru och Cusco hem till Sverige, är en matlagningskurs en god möjlighet för just det.

På en matlagningskurs kommer du både att få en introduktion till det peruanska köket, lära dig om de olika råvarorna, de olika smakerna och sist men inte minst kommer du att få prova att laga olika peruanska rätter.

Rätterna du kommer att få prova kan t.ex. vara lomo saltado som är friterat oxkött eller ají de gallina som är kyckling med chili.

Matlagningskurser ger en unik möjlighet till inblick i en av de viktigaste aspekterna i en kultur.

Que aproveche!

Smaklig måltid!

Tambomachay

Tambomachay

8 kilometer norr om Cusco ligger den heliga inka-badplatsen Tambomachay. Förr i tiden tog adliga kvinnor och eliten inom inkafolket sina bad just här.

Tambomachay-komplexet består av fyra väggar som är inbyggda i en backe. Ovanpå väggarna finns fyra platser där man kan lägga offergåvor till vattnet. Platsen är ett praktexemplar av byggtekniskt snille och systemet kan fortfarande leverera vatten.

Utöver de fyra väggarna består komplexet också av flera kanaler, vattenfall och akvedukter. Det finns också ett liknande system i Machu Picchu, som ligger nordväst om Tambomachay.

Inkafolket använde platsen som rengöringsplats. De badade där för att rensa kroppen från onda krafter. Det var en rengöring av både kropp och själ.

Om du besöker Tambomachay-baden får du ännu mer förståelse för inkakulturen.

BONUS: Klättring på regnbågsberget utanför Cusco

Regnbågsberget

Om du kan tänka dig att åka buss i några timmar och uppleva naturen utanför Cusco har vi ett förslag på en fantastisk upplevelse du aldrig kommer att glömma.
Vinicunca-berget – mer känt som regnbågsberget – är ett måste för dig som gillar stora naturupplevelser och naturfenomen.

Regnbågsberget är inte mindre än fascinerande och storslaget. Backarna är färgade i alla regnbågens färger och i fjärran kan du se Andernas snöklädda toppar.

På resan till berget kommer du att få se flera små peruanska byar.

Gå och lägg dig tidigt, ta på dig bra skor och låt dig förföras av den tidvis tuffa turen upp för regnbågsberget. Du kommer inte att ångra dig.

Vill du åka med till Cusco?

Har du blivit trollbunden av den fascinerande peruanska staden?

Just nu ingår Cusco i alla våra Peru-resor.

De sitter redo att hjälpa dig med den bästa resan för dig och din familj.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär