TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar5 spännande sevärdheter i Havanna

5 spännande sevärdheter i Havanna

2019-03-25
Visa alla inlägg

1 Havanna Stad

Drömmer du om att resa till Kuba, till exempel på sommarsemester? Då reser du helt säkert förbi Havanna.

Havanna är en av Kubas äldsta städer, och här hittar du upplevelser utöver det vanliga.

Vackra kolonialtidsbyggnader, goda drinkar och färggranna Dollargrin är bara ett litet utplock av det som väntar i Kubas huvudstad.

Vi ger 5 tips på några av de fantastiska upplevelserna du kan få i Havanna.

Havannas gamla stadsdel

2 Old Havanna R

Havannas historia går tillbaka till 1519, då spanjorerna kom till ön och slog sig ner på Kubas norra kust. I dag har staden bevarat mycket av sin ursprungliga utformning och atmosfär. Detta märks särskilt på de stora plazas – torgen – smala kullerstensbelagda gator och vackra kolonialtidsbyggnader, som finns i alla världens färger.

Tack vare stadens tydliga historia finns Havannas gamla stadsdel med på Unescos världsarvslista.

Under ditt besök kan du uppleva Plaza de Armas, Havannas äldsta torg. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland de många stånden och caféerna på och runt omkring torget, eller se närmare på de vackra kolonialtidsbyggnaderna. På torget ligger Palacio del Conde de Santovenia, som är ett gammalt barockpalats, som i dag är omgjort till ett lyxigt femstjärnigt hotell. Du kan också besöka ett av torgets museer, där du får mer kunskap om stadens och landets intressanta historia.

Om du vill få ut något extra av ditt besök i Havannas gamla stadsdel rekommenderar vi en bilfärd i en av de gamla amerikanska bilarna, som pryder gatubilden. På många ställen hittar du privata taxibilar, som kan visa dig runt i staden från baksätet i de ikoniska dollargrinen.

Mojitos, cigarrer och salsa

3 Havanna Drinks

Om det finns tre saker som Kuba är känt för är det salsadans, goda cigarrer och mojitos. Under ditt besök i Havanna kan du uppleva alla tre!

Följ med på en salsaundervisning och lär dig några av de passionerade kubanska dansstegen. Här finns det massor av nybörjare och du behöver inte vara en särskilt bra dansare för att ha roligt på dansgolvet.

På barerna El Floridita och La Bodeguita kan du smaka på några av landets fantastiska drinkar – bland annat Mojiton! Det sägs att denna fräscha drink uppfanns i La Bodeguitas lokaler för många år sedan. Båda barerna besöktes ofta av den amerikanska författaren Ernest Hemingway, som hade en förkärlek till La bodeguitas mojitos och El Floriditas daquiries.

Om du är på jakt efter en god cigarr kan du gå förbi Real Fábrica de Tabacos Partagás, där du kan köpa dessa handrullade kubanska specialiteter. Du kan lära dig mycket mer om tillverkningen på en rundtur på fabriken, som har tillverkat cigarrer i mer än 160 år.

Bo hos lokalbefolkningen

4 Havanna Casa Particulares

Havanna är endast en av de städer på Kuba, där du kan bo i ett casa particular. Ett casa particular, eller bara casa är ett typ av boende, där du bor hos privata familjer.

Ofta hittar man casas i ganska stora hem, där flera av husets rum är inredda i syfte att hyras ut till besökande. Du har därför fortfarande mycket avskildhet på ditt eget rum, som ofta ligger i en separat del av huset eller i en separat byggnad. Om man ska jämföra med något här hemma påminner casa lite om ett bed and breakfast.

En vistelse i ett casa particular är ett fantastiskt sätt att komma nära inpå den kubanska livsstilen och uppleva den kubanska gästfriheten. Det är till och med trevligare att bo här än på de statsägda hotellen, som finns i landet. Dessutom är det billigare, du får god mat, mer personlig service och upplever en mer autentisk sida av det kubanska livet.

Massor av färgglada shower

5 Havanna Club

När det blir mörkt vaknar Havannas festfyllda sida.

Det finns massor av shower i den kubanska huvudstaden, som är värda att besöka. Du kan gå till en bar och njuta av att se de många, lokala salsadansarna, och om du fångas av stämningen kan du själv ta en svängom på dansgolvet. På många barer finns det också goda möjligheter att höra livemusik medan du njuter av din drink.

En av de speciella showerna i Havanna är utan tvekan den berömda Tropicana Cabaret show.

Tropicana öppnade dörrarna 1939 och är en av få institutioner, som överlevde den kubanska revolutionen, som slutade 1959. Tropicana är en utomhuskabaré full av härliga rytmer, färger och drinkar. Showen pågår i två timmar och visar upp mot 200 artister, som utför diverse kubanska danser i imponerande dräkter – En kubansk show i äkta Las Vegas-stil.

I biljettpriset ingår drinkar under showen, och du får en fantastisk kväll fylld med dans, musik och sång.

Malecón – Havannas vackra kustpromenad

Malecon, Havana, Kuba

Längs Havannas norra kust sträcker sig en sexfilig väg, som skiljer Havanna från havet.

Sträckan heter El Malecón och börjar vid fyrtoret Morro i gamla Havanna, och sträcker sig 8 kilometer längs kusten till stadsdelen El Vedado, som räknas som Havannas nyare stadsdel.

Du kan uppleva den här vackra kuststräckan från baksätet i en av de vackra, klassiska amerikanska bilarna eller gå 8 km på den breda havspromenaden längs vägen. Oavsett vad du väljer får du garanterat se vackra utsikter, men till fots har du bättre möjlighet att ta unika bilder av staden.

El Malecón byggdes ursprungligen som en havsmur, som skulle skydda staden från havets krafter. Om du besöker El Malecón på dagen, då det blåser från norr, förstår du varför! Här sköljer de stora vågorna upp över muren och skapar en fantastisk vattenshow. Under de här dagarna är vägen avstängd för bilar, och du kan därför ge dig ut på den breda vägen på avstånd från de vilda vågstänken.

Upplev Havanna på de här resorna:

Om man ska beskriva Havanna med ett ord är det sprudlande! Här radar upplevelserna upp sig och väntar på dig.

Följ med och upplev allt som Havanna har att bjuda på!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär