TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Sevärdheter i Mexiko

2019-01-14
Visa alla inlägg

Mexiko Kyrka

Mexiko bågnar av sevärdheter av alla de slag.

På din resa kan du t.ex. besöka enorma storstäder med vackra museer och restauranger eller gå på upptäcktsfärd i landets många ruiner från mayaindianernas tid. Tycker du om enastående natur finns det massor att se i Chiapas frodiga berg och Yucatánhalvön bjuder också på mycket speciella landskap.

Läs om och lär dig mer om vad som gör Mexiko till ett alldeles fantastiskt resland.

Chichén Itzá en lämning från mayaindianernas storhetstid

Mexiko Chichen Itza

Chichén Itzá är en av Mexikos största sevärdheter.

Denna arkeologiska plats på Yucatánhalvön döljer en mängd berättelser om maya- och itzá-indianernas offringar till gudarna, våldsamma bollspel och heliga byggnader. Höjdpunkten på ditt besök är dock utan tvekan pyramiden, El Castillo, som är en mayakalender i sten.

El Castillo-pyramiden uppfördes till ära för mayaguden Kukulkan och den har 91 trappsteg på var och en av de fyra sidorna. Lägger man ihop dem med plattformen på toppen får man totalt 365 steg – ett för varje dag på året.

Guden Kukulkan var enligt mayaindianerna tro en fjäderklädd orm, och han finns representerad vid foten av pyramidens norra trappa där 2 ormhuvuden sticker fram. Varje år vid vår- och höstdagjämningen skapar solen skuggor på pyramidens sidor som ger illusionen av en orm som böjer sig ner för den norra trappan och går ihop med de vackert utformade ormhuvudena.

Här får man verkligen uppleva mayaindianernas enorma förståelse för universumet runt dem.

Du kan även uppleva Cenota Sagrado – den heliga källan, där mayaindianerna var övertygade om att deras vattengud levde – och den stora mayabollplanen. Det sägs att mayaindianernas bollspel slutade med människooffer och bilder av detta höggs in i sten som dekoration runt bollplanens sidor.

Mexico City: En huvudstad med något för alla

Mexiko City Palacio de Bella Artes

Mexico City är med sina mer än 21 miljoner invånare den största staden på det västra halvklotet.

Trots storleken är det dock en riktigt spännande och charmig stad med många museer, vackra kyrkor och fantastiska matupplevelser.

Besök det fantastiska Palacio de Bellas Artes som är byggt i vit marmor och fungerar som konstutställning och konsertsal för mexikanska konstnärer och musiker. Vill du se mer konst kan du gå förbi den ikoniska konstnären Frida Kahlos hem som i dag är omgjort till museum. I hennes vackra blåa hus kan du se ett färgsprakande utbud av Kahlos och andra mexikanska konstnärers verk.

Man kan nästan inte besöka Mexico City utan att gå på upptäcktsfärd i den kulinariska världen. Överallt finns små restauranger, eller cantinas som de också kallas, som serverar läckra mexikanska specialiteter som tacos al pastor, quesadillas och underbara enchiladas.

Bara några hundra meter från Palacio de Bellas Artes ligger kaféet El Moro som är känt för att göra Mexico Citys bästa churros. Vi har provat dem och kan inte annat än att hålla med!

Teotihuacán: En mesoamerikansk storstad

Mexiko Teotihuacan

Teotihuacán ligger ca en timmes körväg från Mexico City och anses i dag vara ett av världens viktigaste arkeologiska områden med sina stora pyramider.

Det finns mycket mystik kring Teotihuacán och ingen vet vem som uppförde detta stora komplex. Det kan dock slås fast att pyramiderna och de omkringliggande ruinerna redan hade funnits i flera hundra år före vår tideräkning.

Teotihuacán hade sin storhetstid med aztekerna år 0–600 och var en av världens största städer under den här tiden – även större än dåtidens Rom. Platsen namngavs av aztekerna som upptäckte den övergivna staden – namnet Teotihuacán betyder ”Gudarnas plats”. Sedan dess har Teotihuacán varit hem åt flera gamla mesoamerikanske folkslag såsom azteker, mayaindianer, mixteker och zapoteker.

På ditt besök i ruinkomplexet kan du bestiga de två majestätiska pyramiderna. Den ena uppfördes till ära för solen och den andra till ära för månen. Du kan gå på upptäcktsfärd bland de mindre byggnaderna som finns på det stora torget Calzada de los Muertos, som betyder de dödas gata.

Tulum: Mayaindianernas gamla handelsstad

Mexiko Tulum

Tulum är ett äkta paradis på jorden.

Den trevliga kuststaden, några timmar söder om Cancún, ligger vid Karibiska havet och där går allt i ett lugnt tempo som skapar en riktigt trevlig semesterstämning. Njut av din vistelse på Hip Hotel som praktiskt taget ligger på stranden. Du kan lägga dig i hängmattan på rummets terrass eller i en av solstolarna vid vattenkanten och det azurblå havet.

Det bästa sättet att ta sig runt i Tulum är med cykel eller till fots. Just det bidrar även till den avkopplande atmosfären och du kan vårda din själ med en avstressande promenad i strandens fina, vita sand medan du lyssnar på vågornas brus.

I Tulum finns även några av de världskända mayaruinerna. Tulum byggdes på 1200-talet och är den enda mayastaden som ligger vid kusten. Runt staden har en nästan 800 meter lång stadsmur byggts för att skydda staden. Tulum betyder just ”mur” på gammalt Yucatec-språk.

Ruinerna av muren och ruinen av den 7,5 meter höga tempelpyramiden El Castillo står kvar på klipporna vända ut mot det stora blå havet. Här kan man lätt tillbringa några timmar för att gå på upptäcktsfärd.

Stränder i världsklass

Mexiko Cozumel Snorkel

Mexikos östkust på Yucatánhalvön ligger vid Karibiska havet och här kan man garanterat få fantastiska strandupplevelser.

Utöver Tulums härliga atmosfär och imponerande ruiner har staden under de senaste åren blivit känd för sin fantastiska strand. Här kan du få avkoppling av högsta kvalitet. Du kan också ge dig ut på äventyr i det fantastiska blå havet där du till exempel kan snorkla och se de många färgglada fiskarna som lever här.

Som en kontrast mot Tulums avkoppling och lugn är det lite mer fart på gatorna i Playa del Carmen. Njut av ljuden från vågorna från en solstol i den vackra sanden med en iskall drink i handen eller gå på upptäcktsfärd på Avenida 5 som är full av livliga barer, härliga butiker och en mängd olika gatukonstnärer. Här kommer du inte att ha tråkigt!

Ön Cozumel ligger utanför Playa del Carmens kust och är ett paradis för dykare och snorklare. Hela ön är omgärdad av ett magiskt korallrev, vilket är en del av det mesoamerikanska barriärrevet. Simma runt i det klara vattnet bland färgsprakande koraller, fiskar, sjöstjärnor och havssköldpaddor. Om du för första gången ser den livliga världen under havsytan vid Cozumel kommer det att vara en upplevelse du aldrig glömmer.

Oaxaca: en mix av färger och smaker

Mexiko Oaxaca Marknad

Staden Oaxaca ligger i en dal omgiven av berg i södra Mexiko.

På det centrala torget hittar du det stora templet Santo Domingo, en mer än 400 år gammal kyrka som på insidan är utsmyckad med renaste guld på väggarna, i taket och inte minst på det imponerande altaret.

Oaxaca är även känt som Mexikos foodie-stad tack vare den fantastiska mix av precolumbiansk- och spanskinspirerade matlagning som finns här. Smaka på mexikanska specialiteter, till exempel de många olika slags mole som är en traditionell, mexikansk kryddig sås som ofta serveras med kött och ris. Just den fantastiska matkulturen är en av anledningarna till att besöka Oaxaca.

Staden är dessutom fylld av trevliga parker, öppna ytor och museer. Gå en tur i den historiska stadsdelen där gatorna är belagda med kullersten och husen på vardera sida är målade i all världens färger. Timmarna flyger iväg när man går på upptäcktsfärd i denna färgrika stadsdel.

Kan du inte få nog av gamla ruiner ligger den enorma mesoamerikanska ruinstaden Monte Albán på en bergstopp med utsikt över Oaxaca. Det intressanta med Monte Albán är att de gamla zapotekerna som byggde staden tillbringade flera hundra år med att göra bergstoppen platt innan de kunde påbörja arbetet med att bygga de många pyramiderna, templen och gravkammare.

Cenoter: Yucatáns underjordiska värld

Mexiko Cenoter

Yucatánhalvön i Mexiko är förhållande platt och har varken floder eller andra vattendrag på ytan. Men under jorden flyter kilometervis av färskvattenströmmar. Tekniskt sett är en cenote en underjordisk ficka med färskvatten från dessa strömmar, där toppen av den naturliga hålan är helt eller delvis kollapsad och har skapat en underjordisk pool av färskvatten.

Det är som att ge sig in i en magisk undervattensvärld första gången man kryper ner i öppningen till en av Yucatáns många cenoter. Mayaindianerna trodde även att cenoter var öppningar till underjorden och de ansågs därför vara heliga.

Och vilken syn som möter dig! Vattnet är helt klart och fantastiskt blått.

I några av cenoterna är det förhållandevis mörkt – endast upplyst av några få solstrålar som lyser in genom hålen på ytan. På vissa platser hänger det ner växter från öppningen på håligheten medan det på andra platser har bildats massor av droppsten. Allt detta bidrar till att ge cenoterna dess speciella atmosfär.

Vattnet är kallt och uppfriskande att bada i men det kan vara väldigt djupt på vissa platser. Om man är en van simmare rekommenderar vi att ta med ett cyklop och dyka ner mot botten och se cenoten från en vinkel som endast få andra har fått uppleva.

Agua Azul och Misol-Há: Chiapasbergens skönheter

Mexiko Agua Azul

I Chiapasbergen i södra Mexiko väntar den ena naturupplevelsen efter den andra på dig. Två av de vackraste är vattenfallen Agua Azul och Misol-Há.

Agua Azul betyder blått vatten och de många vattenfallen har en fantastisk blå/turkos färg. Vattnet som faller längs bergssidan är rikt på mineraler som hjälper till att skapa den blå färgen. Mineralerna gör också att bergssidan med tiden har täckts av ett tjockt lager kalksten som har skapat ett stort antal små pooler, varifrån vattnet faller. Den bästa tiden för att uppleva vattnets klara, blå färg är under torrperioden i april–maj eftersom mineralkoncentrationen i vattnet är som högst under dessa månader.

En annan stor naturupplevelse är vattenfallet Misol-Há. Misol-Há ligger mitt i djungeln ca 20–30 kilometer från Palenque. Vid foten av det 35 meter höga vattenfallet finns det en uppfriskande pool som bjuder in till ett dopp. Bakom vattenfallet finns en 20 meter djup grotta där du kan se vattenfallet från en helt annan vinkel.

Día de los Muertos – De dödas dag

Mexiko Día de los Muertos

Även om Día de los Muertos inte är en fysisk sevärdhet så är dagen – de dödas dag – absolut en intressant upplevelse.

På Día de los Muertos hyllar mexikanerna de döda. Día de los Muertos är inte en sorglig dag som man kanske kunde vänta sig, utan en dag full av firande och livsglädje.

Traditionen är flera tusen år gammal och började hos de gamla aztekerna, toltekerna och andra infödda indianstammar. Man menade att de döda fortfarande var en del av samhället och att deras andar hålls vid liv genom minnen. En gång om året, i början av november, kan de döda tillfälligt besöka jorden och sina familjer igen.

Överallt i Mexiko firas dagen med stora festligheter på de centrala torgen. Upplev till exempel den stora festen i Mexico City med parader och högljudd musik på gatorna. Det pyntas med traditionella mexikanska girlanger, blommor och mängder av färgglada calaveras (sockerskallar) överallt på gatorna. I lokalbornas hem dekoreras ett imponerande altare med foton på familjens döda, blommor och stearinljus.

I dag är Día de los Muertos en bra blandning av de gamla traditionerna och lite nyare, katolska traditioner.

Palenque: En outforskad pärla i djungeln

Mexiko Palenque

I Chiapasbergen hittar du ett av Mexikos största arkeologiska områden – Palenque. Här kan du se de stora välbevarade mayaruinerna på de öppna ytorna. Det speciella med Palenque är att du får komma nära inpå och bestiga pyramiderna – och i vissa av ruinerna kan du till och med få gå in och se de gamla gravkamrarna i ruinernas snäva gångar.

Palenque har många fascinerande byggnader som har utforskats grundligt. Den mest ikoniska måste utan tvekan vara The Tempel of Inscriptions, som är områdets högsta pyramid och gravmonument och byggdes till ära för K’inich Janaab’ Pakal – Palenques överhuvud på 600-talet. På och i denna pyramid har man funnit en mängd inskriptioner, vilka har gett arkeologer en bättre förståelse för det gamla mayasamhället.

Palenque ligger i Chiapasbergens frodiga djungler och det kan verkligen rekommenderas att gå på upptäcktsfärd i de mindre utforskade områdena av djungeln. Här hittar du några av de mindre ruinerna som står kvar efter Palenques storhetstid och du får en mer autentisk upplevelse av detta imponerande och historiska område.

I djungeln bor även vrålapor, som särskilt på morgonen och kvällen högljutt proklamerar sina revir. Så titta uppåt medan du tar dig runt i djungeln. Aporna sitter ofta högst uppe i trädkronorna och de drar sig inte för att kissa på folk som kommer för nära!

San Cristóbal de las Casas: Upplev den traditionella bergsstaden

Mexiko San Cristobal de las Casas

San Cristóbal de las Casas – eller San Cris som den trevliga bergsstaden kallas i dagligt tal – ligger i Chiapasbergen och den bjuder på en blandning av gamla mexikanska traditioner och modern livsstil. Nära San Cris kan du besöka ättlingarna till mayaindianerna, som än i dag bibehåller mycket av särprägeln och kulturarvet.

Staden har flera trevliga marknader där du kan köpa färsk frukt, handgjorda smycken, kläder och väskor och det är en härlig upplevelse att slå sig ned på någon av gågatornas kaféer eller restauranger och få sig en kopp mexikanskt kaffe eller en middag medan du njuter av stämningen i bergsstaden.

Men ett läge på upp till 2 200 meter över havet kan det vara en mödosam uppgift att gå en längre tur på stadens många gator. Men om du är pigg på att gå på upptäcktsfärd kan vi rekommendera dig att besöka katedralen, som även här heter Templo de Santo Domingo, eller den mindre kyrkan, Iglesia el Cerrito, som ligger högst upp på en kulle. Här krävs dock friska ben om du vill nå till toppen av de många trappstegen, men när du kommit dit belönas du med en otroligt vacker utsikt över staden. Det är helt klart mödan värt!

Upplev Mexikos sevärdheter på

Mexiko är ett land med en speciell historia, kultur och natur och här finns upplevelser för alla smaker.

Följ med och se imponerande ruiner, smaka på den fantastiska mexikanska maten och gå på äventyr längs städernas färgsprakande gator. Du kommer hem med massor av magiska upplevelser i bagaget!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär