TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSevärdheter i Rio de Janeiro

Sevärdheter i Rio de Janeiro

2018-09-19
Visa alla inlägg

utsikt över Rio

Rio de Janeiro är en storstad som är sprängfylld av livsglädje, samba, storslagna naturupplevelser och fest.

Gå till exempel på upptäcktsfärd i stadens karnevalskattkammare eller besök euforins tempel Maracaña.

Staden har så många upplevelser att det kan vara svårt att välja mellan dem.

Välkommen till Rio de Janeiro.

Kristusstatyn

Kristusstatyn

På det 710 meter höga berget Corcovado tornar den världsberömda kristusstatyn upp sig. Med utsträckta armar står stadens kännetecken och tittar ut över mäktiga Rio de Janeiro. En resa till Brasiliens karnevalstad är inte fulländad utan ett besök på denna bergstopp.

Kristusstatyn har utnämnts till ett av världens sju underverk och det kan man verkligen förstå. Utsikten härifrån är helt obeskrivlig. Från toppen kan du bland annat se ut över Rio de Janeiros vackra kustlinje, de världskända stränderna, Maracaña-stadion och stadens favelor.

Statyn började att ta form 1922 och är tillverkad av täljsten och betong. Kristusstatyn, som är i art deco-stil, är en av de största statyerna i denna konststil i världen.

Sockertoppen

Sockertoppen

På väg mot toppen av detta vackra, 396 meter höga berg har du goda chanser att njuta av den fantastiska utsikten. Du kommer nämligen till Sockertoppen med två olika linbanor. Om du är höjdrädd ska du inte titta ner.

Den storslagna utsikten över Guanabara-bukten och Rio de Janeiro kommer säkert att hålla dig sysselsatt. Sockertoppen, som heter Pão de Açúcar på brasiliansk portugisiska, ligger i ett bildskönt landskap som är omgivet av havet. Sockertoppen är en så kallad monolit som består av granit och kvarts.

Liksom med Kristusstatyn kan du inte lämna Rio de Janeiro utan att ha varit på Sockertoppen. Det är ett absolut måste.

Maracaña

Stadion

När fotbollsfansen för första gången kunde njuta av en match på fotbollsstadion Maracaña fanns det plats för 200 000 åskådare i en av Rio de Janeiros viktigaste byggnader. Det var år 1950. Sedan dess har åskådarantalet begränsats till ungefär 80 000 bland annat på grund av säkerhetsregler.

Stadion är Brasiliens största, vilket speglar det faktum att fotboll utan tvivel är en av de viktigaste sporterna på dessa breddgrader. Stadion är nästan en symbol för fotbollsstaden.

En fotbollsmatch mellan några av Rio de Janeiros rivaliserande fotbollsklubbar, Botafago, Vasco, Flamengo eller Fluminese, är garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Ta på dig klappkepsen, ta en öl i handen och få en oförglömlig upplevelse på brasilianernas hemmaplan.

Kom in bakom scenerna på karnevalen

Karneval

Även om du inte besöker Rio de Janeiro under karnevalsveckan kan du få ett litet smakprov på den världsberömda tillställningen.

Du kan nämligen följa med på en guidad tur där du får veta allt om hur karnevalen uppstod och hur man planerar och genomför glädjens fest.

Du kommer att besöka platsen där den stora karnevalen möter de många karnevalsentusiasterna, nämligen stadion Sambadrome. Dessutom besöker du även hamnområdet som är den plats där samban har sina rötter. Men det viktigaste stoppet på den här rundturen är Carnival Atalier, som är karnevalens heliga gemak. Här designas och sys karnevalens färgsprakande kostymer och du får se det nära inpå.

Om du vill kan du avsluta dagen i sambans tecken med sambaundervisning och en sväng på en typisk brasiliansk nattklubb.

Upplev Rio från en cykel

Cykeltur

Vill du se Rio de Janeiro från en annan synvinkel är en cykeltur på storstadens gator en rolig och annorlunda upplevelse.

Du cyklar längs de världskända stränderna Copacabana och Ipanema, ser kanalen som förbinder lagunen och havet och åker förbi Jardin de Alah.

Längs kanalen finns cykelvägar som ni ska använda. När ni kommer upp till den vackra lagunen Rodrigo de Freita kan du unna dig en paus och njuta av den häftiga utsikten över Kristusstatyn i fjärran.

På utflykten får ni också en inblick i stadens fotbollskultur, fotbollsklubbar och deras rivalitet.

Efter cykelturen kan du ta ett välförtjänt dopp vid en av stadens härliga stränder.

Stränderna i Rio de Janeiro

Stränderna i Rio

Två av de mest kända stränderna i Rio de Janeiro är Copacabana och Ipanema. De två stränderna ligger sida vid sida och erbjuder lokalbor och turister ett andningshål i storstaden.

Det är mer liv på Copacabana än på Ipanema och lokalborna, som också kallas cariocas, spelar alltid fotboll i sanden medan strandförsäljarna försöker sälja dagens kalla frestelser.

Längs Ipanema finns det kaféer, gallerier, klubbar och restauranger. Stranden är indelad i zoner där soldyrkare föredrar zon 9 medan familjer väljer 11 och 12. Stranden är lång och har otroligt fin sand och härliga vågor.

Copacabana bjuder också på vacker sand och härliga, uppfriskande vågor och om du vill promenera lite finns det ingen bättre plats än på strandpromenaden som är 4 kilometer lång.

Parque Lage – Botanisk trädgård

Botanisk trädgård

Om du behöver vila någonstans där det mest sannolikt är färre människor än på de härliga stränderna är en botanisk trädgård en bra tillflyktsort.

Parken är hem åt några av Brasiliens lite mer exotiska växter och träd – som inte finns i Sverige. Parken har också en samling av olika orkidéer och gamla träd.

Den botaniska trädgården har också alléer av palmer som är en vacker och rogivande syn.

Parken ligger lite nedanför den världsberömda Kristusstatyn, mer exakt under Jesus högra arm, så det ligger ett särskilt lugn just här.

Escadaria Selarón

Selarón

Utan att lova för mycket är denna trappa nog en av världens mest färgstrålande av sitt slag.

Konstnären bakom trappan, Jorge Selarón, la mer än 20 år på att omvandla en tråkig trappa till ett färgglatt konstverk. Fram till sin död år 2013 fortsatte han arbetet med att försköna trappan som är 125 meter lång och har 215 trappsteg.

Den fascinerande trappan är klädd med massor av små kakelbitar i bland annat rött, gult, grönt och blått.

Besök trappan som sammanbinder Lapa- och Santa Teresa-kvarteren och njut av en caipirinha eller annan brasiliansk förfriskning.

Rio de Janeiro är ett paradis av sevärdheter.

Det finns i stort sett ingenting du inte kan uppleva i den här härliga brasilianska staden.

Om du inte vet vilken resa till Brasilien du vill åka på kan du få hjälp av våra resekonsulter.

De kan guida dig till den perfekta brasilianska kombinationen för just er.

Är du redo för äventyr?

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär