TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSmaka på Peru – 10 traditionella rätter

Smaka på Peru – 10 traditionella rätter

2018-06-22
Visa alla inlägg

Ceviche i en skål

Ceviche, som är tillagat av den godaste fisken, förfriskande bittra cocktails eller fantastiskt spröda dessert-picarones toppade med kryddor. Det är bara några av de fantastiska rätter som serveras i Peru.

Du besöker kanske inte Peru främst på grund av maten, men den peruanska matkulturen är ändå något att se fram emot– och det är spännande och annorlunda kulinariska upplevelser du har att vänta dig när du besöker landet.

Läs mer här där du får lära dig om 10 olika peruanska rätter och specialiteter och få ännu en anledning att besöka det fantastiska latinamerikanska landet.

1. Lomo Saltado

Lomo saltado

Lättstekt ox- eller alpackakött, chili, tomater, lök, soja och pommes frites. Det är ingredienserna i en lomo saltado som på svenska betyder sauterat kött. Ofta serveras rätten med vitt ris som tillbehör.

Rätten kom till landet med kineserna som sökte arbete för många år sedan och är en fusion av kinesiska tillagningsmetoder och peruanska ingredienser.

Lomo saltado är en otroligt populär rätt som kan finns i hela landet och i alla genuina peruanska restauranger världen över.

Prova rätten i: Lomo saltado är en rätt som du kan få på nästan alla gathörn i Peru.Serveringen kan se mer eller mindre inbjudande ut men smaken är alltid genuint peruansk.

2. Aji de Gallina

Aji de Gallina

Aji de Gallina är en krämig, inte för stark, lite vintrig och typisk peruansk rätt.

En tjock, gulaktig sås med strimlad kyckling som serveras med exempelvis ris, potatis, oliver och ett kokt ägg som tillbehör.

Såsen lagas av bland annat kondenserad mjölk eller standardmjölk, ost, gul chili – därav färgen – valnötter, vitlök och lök. Smaken kan dock variera eftersom man ofta sätter sin egen, unika prägel på rätten.

Den serveras oftare under de kallare perioderna söder om ekvatorn.

Prova rätten i: Du kan äta rätten överallt i Peru, men prova till exempel den krämiga rätten i huvudstaden under vintern.

3. Anticuchos

Anticuchos

Om du gillar biff med bearnaisesås kommer du inte att bli besviken om du väljer rätten anticuchos.

Rätten består av läckra bitar grillat ox- eller alpackakött och potatis eller lök med en gnutta limesaft. Oxköttet kan vara av mer generellt slag men rätten fås också med inälvskött, ofta kohjärta.

Rätten är otroligt populär som en snabb måltid.

Prova rätten i: Prova rätten i hela landet, till exempel som gatumat.Prova gärna rätten med inälvor, till exempel kohjärta, även om det låter lite speciellt. Det är traditionellt så det ryker om det.

4. Cuy (peruanskt marsvin)

Cuy

Marsvin är inte riktigt ett djur vi brukar äta i Sverige. Men det är alltså ett av de mest populära djuren att äta på peruanska breddgrader – och ytterligare en nationalrätt.

Traditionellt fylls marsvinet med kryddor och grillas över öppen eld. Marsvinet serveras med potatis och en chilidipp och äta som en grillad kyckling – med fingrarna.

Köttet lagas ofta helt och serveras också så att man kan se att det är ett marsvin.

Prova rätten i: Marsvin kan ätas i hela Peru men serveras på olika sätt.Vissa restauranger serverar också köttet friterat eller bräserat – så prova dig fram i den södra delen av landet från Cusco till Lima.

5. Ceviche

Ceviche

Färsk fisk och skaldjur marinerat i citrus. Det är ceviche. En ytterst delikat rätt som nog kan kallas Perus nationalrätt. Fisken i ceviche är inte rå men den tillagas i citrusfruktens saft. Rättens namn som kommer från ordet ”quechua”, som betyder färsk fisk.

Det finns massor av fisk på Perus västkust mot Stilla havet.

Den citrusmarinerade fisk- och skaldjursrätten består utöver huvudingredienserna av många olika smaknyanser och finns i många olika utföranden. Rätten kan bland annat kryddas med rödlök, chili och salt.

Prova rätten i: Beroende på var i landet du befinner dig finns det olika smakvarianter. Prova ceviche i kustområden som Lima och beställ en abborre med Leche de Tigre som är en intensiv citrusmarinad.Omkring Anderna kan du smaka på öring med rödlök och sötpotatis.

6. Picarones

Picarones

Picarones är Perus svar på en munk.

Degen som görs av mjöl från sötpotatis och formas i små ringar precis som munkar. Sedan friteras ringarna tills de är härligt gyllene och spröda och serveras med honung eller sirap och en kryddblandning ovanpå som består av apelsin och kanel.

De små bitarna av himmelriket är en fröjd att sätta tänderna i när du tar en kvällspromenad på till exempel Cuscos eller Limas vackra och trevliga gator. Men de små picarones kan också köpas på restauranger och är perfekta som avslutning på en dag i det peruanska köket.

Prova desserten i: Gå på tur på en marknad eller ha turen att stöta på en lokalbo som öppnar dörren på kvällskvisten för att sälja de små picarones i till exempel Cusco eller Lima. Njut av de små friterade bitarna som kvällssnacks medan barnen leker på gatorna.

7. Lúcuma

Lúcuma

Lúcuma är en frukt som på grund av sin form också kallas äggfrukt.

Frukten har en kärna som påminner om en avokadokärna i mitten och är solgul som en mango i fruktköttet. Lúcumafrukten växer i Perus bergiga områden.

Den exotiska frukten används i många desserter, till exempel i kakor med choklad till eller i glass. Lúcumaglass är faktiskt väldigt populärt bland peruanerna.

Även om frukten påminner om en mango i färg och form är smaken en helt annan – och faktiskt svår att beskriva exakt. Men smaken har en söt nyans och påminner nog mest om ett slags kola. Konsistensen är också helt unik. Den är krämig, men samtidigt fast.

Lúcumafrukten är en speciell upplevelse som du definitivt ska prova när du är i landet.

Prova desserten i: Du kommer att stöta på den här frukten på allt från matmarknader till restauranger och glasskiosker.Prova en läcker dessert med frukten eller njut av att titta på den på marknaderna.

8. Coca-te

Coca-te

Många peruaner tuggar på cocablad för att avhjälpa symtomen av höjdsjuka. Men man kan också använda bladen i te.

När man dricker coca-teet kan man bli påverkad, så drick det med måtta om du vill prova teet.

Smaken är en blandning mellan spenat, grönt te och mint.

Prova drycken i: Du kan få teet på hotell och restauranger från omkring 2 100 meters höjd.Om du vill prova det är Cusco och Machu Picchu platserna för dig.

9. Pisco sour

Pisco sour

Gillar du uppfriskande drinkar ska du prova en pisco sour.

Pisco sour görs på brandy, äggvita, citronsaft, sirap och Angostura bitter, en örtessens som är tillverkad av växtextrakt.

Brandyn, som är tillverkad av åtta olika vindruvor i Ica-regionen i Peru, kommer i flera olika smakvarianter beroende på brandyns ålder och produktionsteknik.

Drinken är lite limefärgad och toppad med äggviteskum – och smakar galet gott.

Prova drycken i: Drinken är lite av en nationaldrink och du kan få den på alla genuina peruanska barer.

10. Chicha morada

Chicha morada

Denna peruanska dryck har en vacker lila färg och är en dryck med lite alkohol i.

Den är gjord av lila majs som är en av de grödor som har haft stor betydelse i Peru i många, många år.

Smaken är en blandning av olika smaker som nejlika, citron, kanel och socker.

Prova drycken i: Om du är ute på promenad och ser röda blommor på en husgavel kan du med säkerhet köpa chicha morada.Det är en av de stora peruanska upplevelserna.

Vill du åka till Peru?

Det peruanska köket har otroligt många smakvarianter och det finns garanterat något för alla.

Om du vill uppleva den kulinariska sidan av Peru och alla andra fantastiska upplever landet har att bjuda på kan du titta på alla våra Peruresor.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär