• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Bolivia

Praktisk information om Bolivia

Praktisk information om Bolivia

1. Klimat

Bolivia ligger i hjärtat av Sydamerika utan att gränsa till havet. Landet har ett mycket varierat klimat, vilket beror på Anderna och de mycket stora höjdskillnaderna. Mot väster och sydväster ligger altiplanoet, höglandet med höjder på 3 500-4 000 meter över havet, omgivet av två bergskedjor. Här ligger bland annat Titicaca-sjön, La Paz och Salar de Uyuni. Temperaturen i höglandet är kylig om dagen och det kan bli mycket kallt på natten. I norr och öster ligger låglandet med regnskog, träsk och vidsträckta savanner. Här präglas klimatet av värme och hög luftfuktighet. Året kan delas i en torrperiod (vinter) och en regnperiod (sommar).  Regnperioden infaller från november till mars med kraftiga regnskurar framför allt i januari och februari. Torrperioden infaller från april till oktober.

Väderstatistik för La Paz:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 13 13 14 14 13 13 13 14 14 16 16 14
Nattemp. 3 3 2 2 0 -2 -3 -2 0 2 3 3
Nederbörd mm 116 110 66 26 14 3 6 12 29 42 44 96
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd
mm
JAN 13 3 116
FEB 13 3 110
MAR 14 2 66
APR 14 2 26
MAJ 13 0 14
JUN 13 -2 3
JUL 13 -3 6
AUG 14 -2 12
SEP 14 0 29
OKT 16 2 42
NOV 16 3 44
DEC 14 3 96

Väderstatistik för Santa Cruz:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 31 30 30 29 26 24 25 28 30 31 31 31
Nattemp. 23 22 22 21 18 17 17 18 19 21 22 22
Nederbörd mm 161 136 94 68 63 53 34 40 52 88 116 141
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 31 23 161
FEB 30 22 136
MAR 30 22 94
APR 29 21 68
MAJ 26 18 63
JUN 24 17 53
JUL 25 17 34
AUG 28 18 40
SEP 30 19 52
OKT 31 21 88
NOV 31 22 116
DEC 31 22 141
2. När är det bäst att resa till Bolivia?

Det är bäst att resa till Bolivia i perioden från april till oktober, när dagarna kännetecknas vid hög sol och blå himmel. Var uppmärksam på att det på höglandet är stor temperaturskillnad i solen och i skuggan, och att nattemperaturer under nollan inte är ovanligt. Regnsäsongen infaller både på höglandet och på låglandet från november till mars, och här kan stora regnmängder göra vissa områden oframkomliga.

3. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

4. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

5. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Bolivia varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 6 timmar. Det vill säga att när klockan är 12 i Sverige är klockan 6 i Bolivia.
Vid vintertid: – 5 timmar.

6. Språk

I Bolivia talar man spanska, men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Ditt pass ska vara giltigt mininum 6 månader efter hemresan.

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i Bolivia.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

9. Valuta

Den bolivianska valutan heter Boliviano. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter, som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Som ofta gäller det att ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort.

10. Prisnivå

Generellt är det billigare i Bolivia än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare. En god måltid kan fås till ca. 45 kronor.

11. Dricks

Dricks på restauranger bör inte utgöra mer än 10 %. Du behöver inte ge taxichaufförer dricks. Men det är kutym att varje gäst ger guiden 4 USD och busschauffören 2 USD per dag. Det ska dock nämnas att det alltid är frivilligt att ge dricks och inte obligatoriskt, men i de latinamerikanska länderna är det dock kutym och något man gör.

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

12. Elektricitet

Bolivia har 220 volt, La Paz dock 110/120 volt.

13. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Bolivia är +591. Det kan vara dyrt att ringa hem från Bolivia, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa.
Det finns internetcaféer i de flesta större städer.

14. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade guider, som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid guidens vägledning och du kan känna dig trygg.

15. Mat och dryck

Bolivia bjuder på ett mycket varierat kök, som varierar från bygd till bygd. Vid Titicaca-sjön är fiskrätter populära, framför allt öringen som föds upp i sjön kan varmt rekommenderas. Annars är kötträtter de dominerade rätterna med nötkött, kyckling eller fisk. Tillbehöret är oftast potatis och sallad. Det var från Bolivia som potatisen i sin tid kom till Europa, och den odlas i otaliga variationer i landet, många fler än vi någonsin har känt till här hemma i Sverige. En huvudmåltid består som regel av en soppa, en huvudrätt som den nämnda och till slut te eller kaffe. Det görs både vin och öl av utmärkt kvalitet i Bolivia och det finns ett stort urval av lokala läskedrycker. Dessutom finns de stora internationella cola-märkena lättillgängliga på de flesta platser. Under en resa i höglandet kommer man utan tvekan att dyka på drycken ”mate de coca”, som är gjord på coca-blad och som sägs ha motverkande effekt mot höjdsjuka.

16. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

17. Höjdsjuka

Det är svårt att förutse vem som kommer att drabbas av höjdsjuka. Det spelar ingen roll om man är i god fysisk form eller ej. Det kan drabba alla. Det är dock möjligt att ta till några åtgärder mot höjdsjuka, men det är tyvärr ingen garanti för att det fungerar. Det är möjligt att förebygga höjdsjuka med medicin (fråga på apoteket eller på vårdcentralen), och annars rekommenderar vi att dricka mycket vätska (vatten), undvika alkohol och äta lätt. Dessutom är det viktigt att man tar det lugnt de första dagarna. Rör man sig gradvist upp i höjderna så att kroppen har chans att långsamt vänja sig till den tunna luften, minskas risken för höjdsjuka.

Symptomen på höjdsjuka är andfåddhet, yrsel, huvudvärk och kräkningar. Symptomen avtar oftast efter 1-2 dagar när kroppen har vant sig till höjden och den tunna luften. Många hotell kan assistera med syre om man skulle behöva det.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

20. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Bolivia, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så tag därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

21. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Bolivia hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Bolivia.

22. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.