• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Costa Rica

Praktisk information om Costa Rica

Praktisk information om Costa Rica

1. Klimat

Costa Rica har kuster mot Stilla havet och Karibiska havet. Landet ligger i den subtropiska och tropiska klimatzonen som har jämna temperaturer, 20-30 grader året runt, dock med mindre variationer beroende på årstiden och höjderna. Den karibiska kusten är oftast varmare och mer fuktig än inlandet.

Regnmängden varierar mycket i de olika delarna av Costa Rica. Vid Stilla havet infaller regnperioden mellan maj och oktober, det regnar oftast under eftermiddagen i korta, kraftiga skurar. Vid Karibiska havet är det inga fasta regnperioder. December och juli är dock de månader när det regnar mest.

Väderstatistik för San José:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 24 24 26 27 27 27 26 26 27 26 25 24
Nattemp. 14 14 15 16 16 16 16 16 16 15 15 15
Nederbörd mm 15 5 20 46 229 241 211 240 305 300 145 41
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 24 14 15
FEB 24 14 5
MAR 26 15 20
APR 27 16 46
MAJ 27 16 229
JUN 27 16 241
JUL 26 16 211
AUG 26 16 240
SEP 27 16 305
OKT 26 15 300
NOV 25 15 145
DEC 24 15 41
2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper. Utflykter är med engelsktalande guider.

3. När reser man till Costa Rica?

Det är bäst att resa till Costa Rica under vår vintersäsong, det vill säga i perioden från november till april, då är det oftast fint väder. Det kommer dock alltid vara regnskurar, framförallt om man reser i bergen eller vistas i regnskogen. De sämsta månaderna, om man utgår från vädret, är augusti och september.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Costa Rica talar man spanska men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden. Eftersom det kommer en hel del amerikanska turister till detta mellanamerikanska land, kan många på turistorterna tala engelska.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Ditt pass ska vara giltigt mininum 6 månader efter hemresan.

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i Costa Rica.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

9. Valuta

Den costaricanska valutan heter colón (CRC). På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter, som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Det kan tillkomma avgifter vid betalning med kreditkort på hotell, restauranger och butiker.

10. Prisnivå

Det är billigare i Costa Rica än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare.

11. Dricks

Det tillkommer automatiskt 10% ”service charge”  på notan på restauranger. Om man vill ge mer dricks lägger man oftast till 3-5 %. Om man har en guide en hel dag är det ett belopp på 400-500 colón. Om det ”bara” är transferguider är det ett belopp mellan 100-200 colón.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnad mellan Sverige och Costa Rica varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 8 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige är kl. 4 i Costa Rica.
Vid vintertid: – 7 timmar.

13. Elektricitet

Costa Rica har 110 volt. Kontakterna är av amerikansk modell med ”platta” ben. Därför bör man ta med en adapter.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Costa Rica är + 506. Det kan vara dyrt att ringa hem från Costa Rica, så kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa. Det finns internetcaféer i de flesta större städer.

15. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade guider som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid guidens vägledning och du kan känna dig trygg. I Costa Rica är det dock bara San José där man ska vara extra försiktig. Om man går ut när det är mörkt ska man åka taxi till och från hotellet.

16. Mat och dryck

Costa Rica har inte världens mest spännande kök. Ris och bönor är fasta ingredienser i alla costaricanska rätter. Man kan dock få internationella rätter på de flesta restauranger. Gallo pinto är en nationalrätt som består av stekt ris och svarta bönor. Ofta serveras det kyckling till riset (arroz con pollo). Nationaldrycken i Costa Rica är inte som i många andra länder en särskild alkoholhaltig dryck, utan däremot deras fantastiska kaffe. Vi kan rekommendera en grano d’oro.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Costa Rica, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport i Costa Rica

På våra rundresor i Costa Rica använder vi oss av privattransport, minibussar och biluthyrning till våra kör själv-resor.

Transfer från/till flygplatsen i San José:

Transfern från och till flygplatsen i San José sker med privattransport, som delas med andra Lamatours-gäster. En engelsktalande chaufför tar emot dig vid ankomsten och kör dig tillbaka till flygplatsen när du ska resa hem.

Minibussar (busservice från hotell till hotell):

I Costa Rica finns ett stort nätverk av minibussar (med plats för ca 15 personer) som kör mellan de populära turistresmålen i landet. Det är ett effektivt och billigt sätt att ta sig runt på. Du blir hämtad på ditt hotell och körd till ditt nästa hotell. Du kan bara luta dig tillbaka i sätet och njuta av den vackra naturen på din rundresa i Costa Rica.

På din rundresa kan det finnas sträckor där minibussarna inte kör och då sker transporten privat, eventuellt tillsammans med andra Lamatours-gäster.

OBS: Under högsäsongen mellan december och mars + under påsk eller andra större händelser kan minibussarna vara ersatta med större bussar så att det finns plats till alla.

Kör själv-resa i Costa Rica

Vi erbjuder också flera av våra resor som kör själv-resor. Costa Rica är ett förhållandevis enkelt land att köra själv i och det är en fantastisk frihet att ha egen bil och själv bestämma var och när man vill stanna.

När du hämtar din hyrbil ska du visa upp ditt pass och internationella körkort. Ditt internationella körkort kan du enkelt få ordnat på medborgarservice hemifrån.

I biluthyrningen ingår fria mil, obligatoriska försäkringar och GPS. Du får också en karta över Costa Rica.

Du måste betala en säkerthetsdeposition på ca 100 USD vid uthyrningen. Detta belopp ska betalas med betalkort och överförs sedan tillbaka till ditt kort ca 7 dagar efter att bilen har återlämnats.
Kom ihåg att ta med ditt betalkort till denna säkerhetsdeposition.

De flesta vägar i Costa Rica är i bra skick, men var extra uppmärksam när du kör på de slingrande bergsvägarna. Runt omkring nationalparkerna, där det finns ett extra rikt djurliv, måste du också vara särskilt uppmärksam.
Vi rekommenderar aldrig att köra när det blivit mörkt.

Du måste vara minst 21 år för att få hyra bil.

23. Vägledande packlista till Costa Rica
 • Pass
 • Biljetter
 • Kreditkort och lite kontanter i antingen lokal valuta (CRC) eller EUR/USD som kan växlas till lokal valuta
 • Reseförsäkringspapper
 • Kopia på pass och resedokument
 • Mobiltelefon och laddare
 • Kamera, laddare och eventuellt extrabatterier (vattentätt fodral är en bra idé)
 • Kikare, om du ska titta på djur
 • Reseadapter så att du kan ladda din elektroniska utrustning
 • Pannlampa eller ficklampa och batterier
 • Dagsryggsäck (kan eventuellt användas som handbagage) och eventuellt en vattentät väska (”dry bag”)
 • Återanvändbar vattenflaska
 • Toalettsaker
 • Första hjälpen-kit med plåster, skavsårsplåster, smärtstillande och magtabletter
 • Myggmedel eller -spray
 • Solkräm med hög solskyddsfaktor
 • Läppbalsam med solskyddsfaktor
 • Öronproppar
 • Shorts och löst sittande långbyxor (gärna snabbtorkande)
 • Kort- och långärmade tröjor
 • Tröja eller vindjacka till kyliga kvällar och besök i högt liggande områden
 • Tunn regnjacka eller poncho
 • Bekväma skor, både heltäckande skor (gärna vattenavvisande) och sandaler
 • Keps eller solhatt och solglasögon
 • Badkläder och handduk
24. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra
Kontakta resekonsulten Tom Søndergaard

Skriv till:
info@lamatours.se

Ring till:
08-124 105 25

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9 - 16

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Lamatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.