Tel: 08-124 105 25 | Man - Fre 9 - 16
StartsidanPraktisk infoCosta Rica

Praktisk information om Costa Rica

1. Klimat

Costa Rica har kuster mot Stilla havet och Karibiska havet. Landet ligger i den subtropiska och tropiska klimatzonen som har jämna temperaturer, 20-30 grader året runt, dock med mindre variationer beroende på årstiden och höjderna. Den karibiska kusten är oftast varmare och mer fuktig än inlandet.

Regnmängden varierar mycket i de olika delarna av Costa Rica. Vid Stilla havet infaller regnperioden mellan maj och oktober, det regnar oftast under eftermiddagen i korta, kraftiga skurar. Vid Karibiska havet är det inga fasta regnperioder. December och juli är dock de månader när det regnar mest.

Väderstatistik för San José:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 24 24 26 27 27 27 26 26 27 26 25 24
Nattemp. 14 14 15 16 16 16 16 16 16 15 15 15
Nederbörd mm 15 5 20 46 229 241 211 240 305 300 145 41
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 24 14 15
FEB 24 14 5
MAR 26 15 20
APR 27 16 46
MAJ 27 16 229
JUN 27 16 241
JUL 26 16 211
AUG 26 16 240
SEP 27 16 305
OKT 26 15 300
NOV 25 15 145
DEC 24 15 41
2. Följande ingår inte i våra paketpriser
 • Internationell utreseskatt på 29 USD. Kan bara betalas lokalt.
 • Måltider förutom de som nämns
 • Avbeställnings- och reseförsäkringar
 • Ev. dricks
3. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper. Utflykter är med engelsktalande guider.

4. När reser man till Costa Rica?

Det är bäst att resa till Costa Rica under vår vintersäsong, det vill säga i perioden från november till april, då är det oftast fint väder. Det kommer dock alltid vara regnskurar, framförallt om man reser i bergen eller vistas i regnskogen. De sämsta månaderna, om man utgår från vädret, är augusti och september.

5. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

6. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

7. Språk

I Costa Rica talar man spanska men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden. Eftersom det kommer en hel del amerikanska turister till detta mellanamerikanska land, kan många på turistorterna tala engelska.

8. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en specialistläkare, din vårdcentral eller en vaccinationsklinik.
www.vaccinationsguiden.se kan du läsa ytterligare om vaccination i Costa Rica.

9. Pass/Visum

Ditt pass ska vara giltigt mininum 6 månader efter hemresan.

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i Costa Rica.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

10. Valuta

Den costaricanska valutan heter Colon. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter, som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Ta med kreditkort med PIN-koden i minnet och endast där! Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Det kan tillkomma avgifter vid betalning med kreditkort på hotell, restauranger och butiker.

11. Prisnivå

Det är billigare i Costa Rica än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare.

12. Dricks

Det tillkommer automatiskt 10% ”service charge”  på notan på restauranger. Om man vill ge mer dricks lägger man oftast till 3-5 %. Om man har en guide en hel dag är det ett belopp på 400-500 Colon. Om det ”bara” är transferguider är det ett belopp mellan 100-200 Colon.

13. Tidsskillnad

Tidsskillnad mellan Sverige och Costa Rica varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 8 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige är kl. 4 i Costa Rica.
Vid vintertid: – 7 timmar.

14. Elektricitet

Costa Rica har 110 volt. Kontakterna är av amerikansk modell med ”platta” ben. Därför bör man ta med en adapter.

15. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Costa Rica är + 506. Det kan vara dyrt att ringa hem från Costa Rica, så kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa. Det finns internetcaféer i de flesta större städer.

16. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade reseledare som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid reseledarens vägledning och du kan känna dig trygg. I Costa Rica är det dock bara San José där man ska vara extra försiktig. Om man går ut när det är mörkt ska man åka taxi till och från hotellet.

17. Mat och dryck

Costa Rica har inte världens mest spännande kök. Ris och bönor är fasta ingredienser i alla costaricanska rätter. Man kan dock få internationella rätter på de flesta restauranger. Gallo pinto är en nationalrätt som består av stekt ris och svarta bönor. Ofta serveras det kyckling till riset (arroz con pollo). Nationaldrycken i Costa Rica är inte som i många andra länder en särskild alkoholhaltig dryck, utan däremot deras fantastiska kaffe. Vi kan rekommendera en grano d’oro.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass.  Om du har synpunkter på resplanen eller upptäcker något fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

21. Resväska och handbagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Costa Rica, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Du och den du reser med bör packa resväskorna så att ni båda kan undvara den ena resväskan om en skulle ha otur och mista den. Det kommer ni säkert inte att uppleva, men risken finns. Händer det, kan det gå ett par dagar innan resväskan skickas till det hotell du bor på.

Se till att ha alla viktiga papper och saker du inte kan undvara i handbagaget: pass, visum, flygbiljett, försäkringar, kreditkort, pengar, recept, eventuell information om ditt hälsotillstånd, samt viktig medicin, medicin mot allergi eller mot turistmage (t.ex. Imodium) och smärtstillande (Panodil och/eller Ipren). Dessutom kameran, den dyra kikaren osv.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transfers till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Costa Rica hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Costa Rica.

23. Vägledande packlista
 • Pass – För att besöka Costa Rica ska du ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter din ankomst till landet
 • Biljetter
 • Försäkringspapper
 • Sjukförsäkringskort
 • Ev. kopia av dina resedokument (pass, flygbiljetter, reseförsäkring, sjukförsäkringskort)
 • Kreditkort och pengar
 • Shorts
 • Snabbtorkande lycra-shorts – rekommenderas till river rafting
 • Långbyxor – Rekommenderas i regnskogen och områden där myggburna sjukdomar finns
 • Jeans – Om du har tänkt dig en tur på hästryggen är dessa mest behagliga
 • Kortärmad t-shirts, skjortor och blusar
 • Långärmade skjortor och blusar
 • Sweater, sweatshirt och/eller vindjacka
 • Komfortabla skor/kängor till vandringsturer
 • Sandaler eller andra bekväma skor
 • Vattentäta stövlar/gummistövlar – De flesta lodger ligger i närheten av skog där lervälling kan vara ett problem. Det finns stövlar/gummistövlar till låns eller att hyra.
 • Badkläder
 • Solhatt
 • Solglasögon

Day pack:

 • En liten mjuk tygpåse (som inte tar för mycket plats i väskan) – Bra att packa de souvenirer du köper i
 • Plastpåsar – Rekommenderas för att skydda din utrustning om du ska på båtfärd. Dessa är också praktiska när du ska transportera våta och/eller smutsiga kläder
 • Kikare
 • Kamera, laddare och batterier (batterier kan urladdas i värmen, så extra batterier rekommenderas)
 • Snacks till day pack
 • Ficklampa + batterier – Rekommenderas till kvällar på lodgen

Necessär och annat:

 • Toalettartiklar
 • Piller mot smärtor/diarré
 • Medicin (Ta med en lista med namnet samt dos om du skulle ha otur att tappa det)
 • Glasögon/kontaktlinser + putsduk/linsvätska
 • Plåster – om olyckan skulle vara framme
 • Skydd mot insekter (Insekter är oftast inte ett problem, men det rekommenderas att ta det med för säkerhets skull)
 • Solkräm (min. faktor 15)
 • Läppcerat (bäst med solfaktor)
 • Öronproppar (Det kan vara oväsen om natten från höns, hundar, närliggande diskotek eller annat)
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 105 25
info@lamatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp 3 Resor
Argentina och Brasilien
Argentina och Brasilien
Upplev bl.a. Buenos Aires, vattenfallen i Iguazu och Rio de Janeiro.
 
Perus höjdpunkter
Perus höjdpunkter
Upplev Cusco med Inkaruinerna och det berömda Machu Picchu.
 
Kubas höjdpunkter
Kubas höjdpunkter
Upplev det bästa av Kuba. Bl.a. Havanna, Viñales och Trinidad.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!