• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Ecuador

Praktisk information om Ecuador

Praktisk information om Ecuador

1. Klimat

Ecuador ligger på ekvatorn i det tropiska klimatzonen och är ett relativt litet land jämfört med de andra sydamerikanska länderna. Trots landets storlek och placering är det dock stora regionala skillnader i Ecuadors klimat. Det beror på att landskapet varierar mycket på grund av de höga Anderna, frodiga Amazonas regnskog, den varma kustlinjen och Galápagosöarna i Stilla havet.


Anderna:

I Quito och Anderna kan du i perioden juni till september förvänta dig ljumma och soliga dagar. Från oktober till maj faller det mer regn i bergen. Ofta är det soligt på morgonen, medan molnen och regnet drar in över bergen senare på eftermiddagen.

Väderstatistik för Quito: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 21 20 20 20 20 20 21 21 21 21 21 21
Genomsnittlig min. temperatur 10 11 10 10 10 10 10 9 9 10 10 10
Nederbörd mm 104 120 155 179 122 52 38 31 59 112 128 111


Amazonas:

Amazonas regnskog är alltid varm och har hög luftfuktighet. Du kan förvänta kraftiga skyfall året runt så kom ihåg att ta med regnkläder.

Väderstatistik för Tena: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 31 31 30 30 29 29 29 29 30 31 31 31
Genomsnittlig min. temperatur 23 23 23 23 23 22 22 22 22 23 23 23
Nederbörd mm 112 130 153 174 160 133 99 85 104 135 137 125


Ecuadors Stillahavskust:
I Ecuadors lågt liggande kustområden vid Stilla havet är vädret normalt varmt. Perioden från januari till april är den varmaste och våtaste säsongen med kraftiga regnbyar. Mellan maj och december faller temperaturen vid kusten ett par grader och det regnar sällan.

Väderstatistik för Guayaquil: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 31 31 32 32 31 30 29 30 30 30 31 32
Genomsnittlig min. temperatur 24 24 24 24 23 22 21 21 21 21 22 23
Nederbörd mm 167 266 227 142 51 23 10 1 1 4 16 41


Galápagosöarna:

På Galápagosöarna varar den våta och varma perioden från januari till juni. Denna period anses vara högsäsong. Vädret är som regel soligt med korta, kraftiga skyfall på eftermiddagen. Det blåser inte så mycket och havet är varmt och lugnt i denna period.

Den kalla och torra perioden är från juli till december. Här faller speciellt vattentemperaturen en aning och en våtdräkt kan vara nödvändig om du ska ut och snorkla. Vädret är soligt och fortfarande varmt, men havet är mer oroligt.

Det är dock ingen dålig tidpunkt att besöka Galápagosöarna på. Djurlivet är spännande året runt och varje månad kan du uppleva ett helt fantastiskt djurliv.

Väderstatistik för Galapagos: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 29 30 31 30 29 28 26 26 26 26 27 28
Genomsnittlig min. temperatur 23 23 23 23 23 22 21 20 20 20 21 22
Nederbörd mm 83 107 106 95 42 33 19 10 8 11 13 52
2. Reseform

Utflykter och transfer vid ankomst sker oftast i mindre, internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Ecuador?

Man kan besöka Ecuador året runt. Det är flest besökare i Ecuador mellan juni och september samt från december till januari, då många amerikaner och européer har semester.
Högsäsongen på Galápagosöarna är från januari till juni – den varma och våta perioden.

Det är dock stora regionala klimatskillnader i det relativt lilla landet. Se hur vädret är i de områden du planerar besöka på din resa till Ecuador under punkten ”Klimat”.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Obligatorisk reseförsäkring

Den ecuadorianska regeringen kräver att alla resenärer till Galapagos har en resesjukförsäkring. Resesjukförsäkringen ska köpas hemifrån innan utresan och ska täcka utgifter till läkarbehandling eller medicinkostnader m.m. Vid ankomst till Galapagos ska resenärer kunna visa ett certifikat eller försäkringsbevis som anger försäkringsvillkoren. Resesjukförsäkringen ska vara giltig under hela vistelsen.

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Ecuador talar man spanska men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i landet. Som med annan internationell reseaktivitet ska du ha ett giltigt svenskt pass. Krav om passets giltighetstid kan variera, men som regel ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Eftersom dessa regler kan ändra sig, uppmanar vi er att besöka utrikesdepartementets hemsida. Ni får självklart gärna fråga oss också.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

9. Valuta

Valutan i Ecuador är amerikanska dollar. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Dricks kan dock endast betalas kontant på Galapagoskryssningsbåtarna.

10. Prisnivå

Prisnivån i Ecuador är generellt lägre än i Sverige.

Det är billigare att äta ute, men det finns mat och dryck i alla prisklasser. I Quito kan du t.ex. få dagens rätt och ett glas saft för cirka 3 USD på de lokala lunchrestaurangerna. Om du äter på de finare restaurangerna ligger prisnivån från 8–10 USD och uppåt för en huvudrätt.

Vi kan rekommendera potatissoppan Locro de Papa, som är en ecuadoriansk specialitet. Du hittar den på praktiskt taget alla menyer och den kostar cirka 3–4 USD.

Priserna är högre på Galápagosöarna än på fastlandet.

11. Dricks

Nedanstående är en vägledning till dricks i Ecuador och du bestämmer alltid själv om du har lust att följa den. Dricks är frivilligt och du ger det bara om du har fått bra service.

I Ecuador är det kutym att ge dricks till hotellpersonal och på restauranger. Observera att några restauranger redan har lagt till 10 % på notan och i sådana fall behöver du inte ge något extra. På utflykter är det kutym att varje gäst ger guiden cirka 5–10 USD och chauffören cirka 3–5 USD per dag.

Ska du besöka Amazonas är nivån cirka 8–10 USD till guiden och cirka 3–5 USD till personalen (totalt) per person per dag. Dricks till guiden ges direkt till guiden efter den sista utflykten, medan dricks till personalen läggs i en dricksburk vid receptionen.

På en kryssning vid Galápagosöarna är nivån på dricksen något högre. Här rekommenderas att ge guiden cirka 10–15 USD per person per dag och besättningen cirka 5–10 USD per person per dag. Två kuvert delas ut dagen före avresan: Ett kuvert för dricks till guiden som överlämnas personligen och ett kuvert för dricks till resten av besättningen. Detta kuvert lämnas i en dricksburk.

12. Tidsskillnad

Tidsskillanden mellan Sverige och Ecuador varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Vid sommartid: Ecuador: – 7 timmar. Galapagos: – 8 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige, är kl. 5 i Ecuador och 4 på Galapagos.
Vid vintertid: Ecuador: – 6 timmar. Galapagos -7 timmar.

13. Elektricitet

Ecuador har 110 volt och tvåbenta platta kontakter. Se därför till att ta med dig en adapter.

14. Telefon och internet

Ecuadors internationella landskod är +593. Det kan vara dyrt att ringa hem från Ecuador. Kontrollera eventuellt täckning och priser för samtal med din egen mobiloperatör.

Det finns wifi på alla hotell, antingen i receptionen eller på rummen. Wifi-signalen utanför de större städerna och på Galápagosöarna kan dock vara ostabil.

15. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade guider, som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid guidens vägledning och du kan känna dig trygg.

16. Mat och dryck

Det serveras massor av fisk och skaldjur i Ecuador. Framför allt rätten ceviche, som är rå fisk marinerad i limesaft, är en delikatess. På många ställen kan man också få marsvin, som har varit en delikatess sedan Inkatiden. De många fruktjuicerna är mycket goda och läskande.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Ecuador, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygets aircondition, så ta med dig en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transfers till och från flygplatser

Ved ankomst till flygplatsen i Ecuador och på Galapagos hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Ecuador.

23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.