• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Ecuador

Praktisk information om Ecuador

Praktisk information om Ecuador

1. Klimat

Väderstatistik för Quito:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 21 20 20 20 20 20 21 21 21 21 21 21
Nattemp. 10 10 10 11 11 9 9 9 9 9 9 10
Nederbörd mm 142 143 158 174 128 64 30 38 82 132 127 109
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 21 10 142
FEB 20 10 143
MAR 20 10 158
APR 20 11 174
MAJ 20 11 128
JUN 20 9 64
JUL 21 9 30
AUG 21 9 38
SEP 21 9 82
OKT 21 9 132
NOV 21 9 127
DEC 21 10 109

Väderstatistik för Galapagos:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 29 31 31 31 29 27 26 25 25 25 26 28
Nattemp. 19 19 19 20 19 18 17 16 16 16 17 18
Nederbörd mm 94 82 84 87 38 40 50 41 51 39 31 54
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 29 19 94
FEB 31 19 82
MAR 31 19 84
APR 31 20 87
MAJ 29 19 38
JUN 27 18 40
JUL 26 17 50
AUG 25 16 41
SEP 25 16 51
OKT 25 16 39
NOV 26 17 31
DEC 28 18 54
2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Ecuador?

Högsäsongen är från juni till augusti och från december till januari, men Ecuador kan besökas året runt. Från september till maj regnar det en del i låglandet och på samma tidpunkt är det torrt i bergen. Galapagosöarna är en helårsdestination eftersom vädret alltid är bra och det är minimal nederbörd.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Obligatorisk reseförsäkring

Den ecuadorianska regeringen kräver att alla resenärer till Galapagos har en resesjukförsäkring. Resesjukförsäkringen ska köpas hemifrån innan utresan och ska täcka utgifter till läkarbehandling eller medicinkostnader m.m. Vid ankomst till Galapagos ska resenärer kunna visa ett certifikat eller försäkringsbevis som anger försäkringsvillkoren. Resesjukförsäkringen ska vara giltig under hela vistelsen.

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Ecuador talar man spanska men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i landet. Som med annan internationell reseaktivitet ska du ha ett giltigt svenskt pass. Krav om passets giltighetstid kan variera, men som regel ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Eftersom dessa regler kan ändra sig, uppmanar vi er att besöka utrikesdepartementets hemsida. Ni får självklart gärna fråga oss också.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

9. Valuta

Valutan i Ecuador är amerikanska dollar. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Ta med kreditkort med PIN-koden i minnet och endast där! Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Dricks kan dock endast betalas kontant på Galapagoskryssningsbåtarna.

10. Prisnivå

Det är billigare i Ecuador än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare.

11. Dricks

Dricks ger man gärna till hotellpersonalen, på restauranger och vid andra servicetjänster. Så ha gärna lite småsedlar eller mynt redo.

På Galapagos förväntas det att guide samt personalen på båten får dricks vid kryssningens slut. Man ska räkna med 10-20 USD per person per dag. Proceduren är oftast att det skickas runt ett kuvert där de informerar om vad de rekommenderar att man betalar i dricks och så kan man lägga vad man tycker passar i det slutna kuvertet.

12. Tidsskillnad

Tidsskillanden mellan Sverige och Ecuador varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Vid sommartid: Ecuador: – 7 timmar. Galapagos: – 8 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige, är kl. 5 i Ecuador och 4 på Galapagos.
Vid vintertid: Ecuador: – 6 timmar. Galapagos -7 timmar.

13. Elektricitet

Ecuador har 110 volt och tvåbenta platta kontakter. Se därför till att ta med dig en adapter.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Ecuador är +593. Det kan vara dyrt att ringa hem från Ecuador, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa.

Det finns internetcaféer i de flesta större städer.

15. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade reseledare, som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid reseledarens vägledning och du kan känna dig trygg.

16. Mat och dryck

Det serveras massor av fisk och skaldjur i Ecuador. Framför allt rätten ceviche, som är rå fisk marinerad i limesaft, är en delikatess. På många ställen kan man också få marsvin, som har varit en delikatess sedan Inkatiden. De många fruktjuicerna är mycket goda och läskande.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Ecuador, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygets aircondition, så ta med dig en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transfers till och från flygplatser

Ved ankomst till flygplatsen i Ecuador och på Galapagos hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Ecuador.

23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra
Kontakta resekonsulten Tom Søndergaard

Skriv till:
info@lamatours.se

Ring till:
08-124 105 25

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9 - 16

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Lamatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.