• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Guatemala

Praktisk information om Guatemala

Praktisk information om Guatemala

1. Klimat

Guatemala har ett varmt tropiskt klimat, dock mer tempererat på höglandet.

Väderstatistik för Panajachel:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 22 23 25 25 25 24 23 24 23 22 23 22
Nattemp. 12 12 13 15 16 16 16 16 16 15 14 13
Nederbörd mm 0 0 6 12 45 72 87 57 105 48 9 3
Dagstemp. Nattemp. Nedebörd mm
JAN 22 12 0
FEB 23 12 0
MAR 25 13 6
APR 25 15 12
MAJ 25 16 45
JUN 24 16 72
JUL 23 16 87
AUG 24 16 57
SEP 23 16 105
OKT 22 15 48
NOV 23 14 9
DEC 22 13 3

Väderstatistik för Flores (Norra Guatemala):

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 26 26 29 31 32 31 31 31 30 28 27 26
Nattemp. 17 18 18 20 21 22 22 22 22 21 19 19
Nederbörd mm 21 12 15 9 45 87 93 66 69 60 36 18
Dagstemp. Nattemp. Nedebörd mm
JAN 26 17 21
FEB 26 18 12
MAR 29 18 15
APR 31 20 9
MAJ 32 21 45
JUN 31 22 87
JUL 31 22 93
AUG 31 22 66
SEP 30 22 69
OKT 28 21 60
NOV 27 19 36
DEC 26 19 18
2. Reseform

Utflykter och transport försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När kan man resa till Guatemala?

Guatemala är känt som ”landet med den eviga våren” och temperaturerna är alltid behagliga. Det är dock bäst att resa till Guatemala i vår vintersäsong, det vill säga perioden från oktober till april. Det är regntid från maj till oktober, där det kan vara tropiskt regn, det vill säga en ordentlig regnskur under eftermiddagen, som oftast pågår i en timme och sedan slutar lika snabbt som den började och efterföljs sedan av stekande sol. Det är dock inte så stor skillnad temperaturmässigt på de två årstiderna som i andra länder.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Guatemala talar man spanska men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i landet. Som med annan internationell reseaktivitet ska du ha ett giltigt svenskt pass. Krav om passets giltighetstid kan variera, men som regel ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Ni får självklart gärna fråga oss också.

9. Valuta

Den guatemalanska valutan heter quetzal. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter, som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer, desto svårare kan det vara att använda kreditkort.

10. Prisnivå

Det är billigare i Guatemala än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare. En god måltid kan fås till ca. 130 SEK.

11. Dricks

I Guatemala är det brukligt att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det är givetvis frivilligt att lämna dricks, och det är helt upp till dig hur mycket du vill lämna. Om du vill ge dricks så ge pengarna personligen, och var gärna beredd med småsedlar eller mynt.
Som en tumregel kan du utgå från följande:

 • Guide: 40–50 quetzales per person och utflykt
 • Chaufför: 30–40 quetzales per person och utflykt
 • Städpersonal: 4 quetzales per rum och natt
 • Piccolor: 2 quetzales per resväska
 • Restauranger och barer: 10–15 % av notan

På barer och restauranger kan dricks ibland ingå i notan. Om det inte ingår så är det kutym att lägga dricks på bordet efter att du har betalat notan. På notan kan det ibland även ingå ett tillägg för extra tjänster, t.ex. bordsdukning (”cubierto”) eller livemusik. Ibland kan det även stå ”IVA” på notan. Detta är inte dricks, utan moms.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Guatemala varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 8 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 4 i Guatemala.
Vid vintertid: – 7 timmar, eftersom Guatemala har sommartid.

13. Elektricitet

Guatemala har 110 volt. Uttagen är till ”platta” ben. Det krävs därför en adapter.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Guatemala är +502. Det kan vara dyrt att ringa hem från Guatemala kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa.
Det finns internetcaféer i de flesta större städer, dock är förbindelsen inte alltid så snabb som här hemma.

15. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade guider, som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid guidens vägledning och du kan känna dig trygg. Som huvudregel är det så att man ska vara extra uppmärksam i storstäderna.

16. Mat och dryck

Guatemala bjuder på ett varierat restaurangutbud och flera olika länders kokkonst finns i landet. Man kan få allt från kinesiskt till mexikanskt, men det finns självklart rätter som är landets helt egna: Tortillas och Tacos. Det godaste är grillat kött med bönor och ris. Man dricker gärna öl, rom och Quetzalteca.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Guatemala, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så tag därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Guatemala hämtas du av vår lokala representant som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Vid ankomsten till Guatemala kommer ni att få en lapp där det står upphämtningstider till de olika arrangemangen.

23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.