Tel: 08-124 105 25
Kundtjänst Man - Fre 9 - 16
17 dagar:

Den stora Kuba-rundresan

Höjdpunkter på denna resa:

Havanna, Viñales, Santiago de Cuba, Bayamo, Holguin, Camagüey, Trinidad, Cienfuegos.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Havanna med flygbyte på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka: Havanna – Santiago de Cuba
 • Transport från och till flygplatsen i Havanna
 • Buss: Havanna – Viñales – Havanna //Santiago de Cuba – Bayamo – Holguin – Camagüey// Cienfuegos – Havanna
 • Privat transport: Camagüey – Trinidad – Cienfuegos
 • 15 övernattningar på bra hotell och casa particulares inkl. frukost
 • 3 x lunch (dag 2, 13, 15)
 • 4 x middag (dag 3, 12, 13, 14)
 • Turistvisum till Kuba
 • Individuell rundresa; dock är alla utflykter i mindre internationella grupper med lokala engelsktalande guider
 • Dygnet runt-bemannad jourtelefon under hela resan
 • Avresegaranti
 • Det finns möjlighet för daglig avgång.

Följande utflyktspaket är inkluderat:

 • Stadsvandring i Havannas gamla kvarter
 • Heldagstur i Vinalesdalen
 • Halvdags stadsrundtur i Santiago de Kuba
 • Halvdags stadsrundtur i Bayamo
 • Halvdags stadsrundtur i Holguin
 • Halvdags stadsrundtur i Camagüey
 • Heldagstur med stadsrundtur i Trinidad och till Valle de los Ingenios
 • Besök på musikcafé i Trinidad med livemusik och dans
 • Halvdags stadsrundtur i Cienfuegos
 • Entréer till traditionella kubanska musikkaféer i Camaguey och Bayamo
 • Entréer till nämnda sevärdheter

Du har möjlighet för att ändra dina övernattningar i Havanna, Viñales och Trinidad från casa particulares till hotell mot ett tilläggspris från 4 900 kr per person


Enkelrumstillägg (vid fler som reser tillsammans): 7 000 kr
Enkelrumstillägg (vid 1 person): 13 250 kr
Rabatt ges vid 4 personer eller mer

Välj denna resa eftersom...

Kuba är ett enastående och unikt land på många sätt och vis. För de flesta är Kuba lika med revolution, färgglada gamla ”amerikanare”, stora cigarrer och rom. Men Kuba är också spanska kolonialtidsbyggnader, kritvita sandstränder, historiska museer och grönskande natur. Här finns pulserande salsarytmer och en otroligt vänlig och avslappnad befolkning, som har en helt otroligt smittande livsglädje. På denna resa kommer du runt på hela ön. Du besöker de koloniala, arkitektoniska pärlorna med charmiga kolonialtidsbyggnader, historiska monument och ruiner. Du upplever den fantastiska och grönskande naturen med gröna dalar, färgglada plantage, droppstensgrottor och mogotes. Innan resan slutar, är det i Trinidad möjligt att få lite avkoppling vid den härliga sandstranden Playa Ancón.

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: Avresa från Sverige

Avresa från Sverige och ankomst på Havannas flygplats med mellanlandning(ar) på vägen. Här möts du av en av våra chaufförer, som sedan skjutsar dig till ditt Hotelll.

Resten av kvällen ägnas åt egen valfri aktivitet.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 2: Stadsrundtur i Havanna

Efter frukosten ska vi på stadsrundtur i Havanna. Vi ska se den historiska stadsdelen som finns med på UNESCOs världsarvslista. Överallt är Havanna präglat av det spanska kulturarvet och staden har mycket arkitektur från kolonialtiden. Vi går längs Havannas mysiga gamla gator, där vi passerar vackra torg, de gamla historiska byggnaderna samt skulpturer och monument av äldre och nyare datum. Vi upplever kontrasten mellan de nyrenoverade och välunderhållna gatorna och byggnaderna, samt de mer förfallna områdena som gör Havanna så unikt. Bland några av vandringens höjdpunkter kan nämnas stadens äldsta torg, Plaza de las Armas, där stadsmuseet och guvernörspalatset ligger, Revolutionsplatsen där det 109 meter höga tornet står, som är ett minnesmärke för landets nationalhjälte Jose Marti samt Castillo de la Fuerza, som är den äldsta byggnaden i Havanna. Lunch på en äkta kubansk restaurang.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 3: Havanna - Viñalesdalen

I dag lämnar vi Havanna och beger oss mot Viñalesdalen där sköna naturupplevelser väntar. Vi åker med buss genom de vackra landskapen – en resa på ca. tre till fyra timmar.

Övernattning Casa Particular - Viñales

Dag 4: Viñalesdalen

Efter frukosten ska vi på rundtur i Viñales, som är Kubas vackraste naturområde. Landskapet domineras av frodiga dalar med bananpalmer, mangoträd, tobaksfält och enorma kalkstensberg, även kallade mogotes. Bönderna här odlar fortfarande grödor och tobak på gammeldags manér med hjälp av oxkärror. Vi besöker tobaksplantaget Casa del Veguero. Viñalesområdet är känt för att ha några av de bästa tobaksplantorna och från detta område kommer de blad, som senare rullas på Havannas cigarrfabriker och blir till världskända märken som Cohiba och Montecristo.

Turen går sedan till Dos Hermanas-dalen. Här ska vi titta på den stora vackra målningen på en bergsvägg. Vi besöker också Kubas mest spektakulära droppstensgrottor som tidigare beboddes av indianer. Här seglar vi på den flera kilometer långa floden som rinner genom grottorna.

Övernattning Casa Particular - Viñales

Dag 5: Viñales dalen - Havanna

Innan vi lämnar Viñales är det möjligt att se området på egen hand.

Först på eftermiddagen åker du tillbaka till Havanna. I morgon flyger du till Santiago de Cuba.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 6: Havanna – Santiago de Cuba

Förmiddagen tillbringar du som du vill i Havanna. Vid lunchtid blir du körd till flygplatsen, där du flyger till Santiago de Cuba. Vid ankomsten i Santiago de Cuba möts du av en av våra chaufförer som kör dig till hotellet. Du är framme på hotellet som senast på eftermiddagen, och kvällen är till fri disposition.

Santiago de Cuba är Kubas näst största stad. Den ligger vackert omgiven av Sierra Maestra-bergen och Cauto-floden, som är öns längsta flod. Staden grundades år 1515 och är känd som den mest karibiskt influerade staden på Kuba. Här lever människor med olika etniciteter och kulturer sida vid sida. Musiken är viktig för många av invånarna i Santiago de Cuba och i staden har flera musiker och musikgenrer fötts. Den är dessutom känd för sina karnevaler och den Karibiska festivalen.

Övernattning Hotel Casa Granda

Dag 7: Stadstur i Santiago de Cuba

Efter frukost är det dags för en guidad tur runt Santiago de Cuba. Staden ligger på en kulle med utsikt över bukten och har därför många sluttande gator. Några av de mest berömda är Aguilera, som är stadens längsta gata, och Enramadas, som är känd för sina marknader. Där finns även den långa, 100 år gamla Padre Pico-trappan.

Det finns dessutom många historiska byggnader i Santiago de Cuba. Bland de mest välkända är fästningen San Pedro de la Roca, varifrån man skyddade den vackra bukten mot piratangrepp, och El Morro-fästningen som ligger vid inseglingen till Santiagobukten och har fin utsikt över hamnen, staden och Sierra Maestra-bergen. Där finns även Moncada-garnisonen, som 1953 angreps av soldater ledda av Fidel Castro i ett försök att störta diktatorn Batista, samt det tidigare fängelset Vivac som nu är ett historiskt arkiv.

Du går även förbi parken Cespedes, som är omgiven av gamla byggnader, monument och katedralen från 1522. Här ligger även den två våningar höga byggnaden Casa Velazquez, som tillhörde guvernör Diego Velazquez och som anses vara det äldsta huset på Kuba. Dessutom kommer du att se Revolutionstorget och kyrkogården Santa Efigenia, där många upprorshjältar från självständighetskrigen mot Spanien, hjältarna från Castros revolution och andra kända personer från Kuba är begravna.

Övernattning Hotel Casa Granda

Dag 8: Santiago de Cuba – Bayamo

I dag lämnar du Santiago de Cuba och åker till den lilla, idylliska provinsstaden Bayamo, som grundades 1513. Den är en av öns äldsta städer och är ett nationalmonument. Bayamo var centrum för upprorsrörelsen mot det spanska herraväldet. 1869, i samband med självständighetskrigen, valde byns invånare att bränna ner Bayamo till grunden hellre än att lämna över staden till spanjorerna. Därför finns i dag inte mycket kolonialarkitektur kvar, dock finns det många krigsmonument. Staden hade även en roll i Kubas revolution, vilket märks tydligt på flera platser.

På stadsturen får du höra om självständighetskrigen och besöka flera intressanta platser som Revolutionstorget och Parque Cespedes, stadens hjärta. Här finns stadens mest imponerande arkitektur och flera krigsmonument. På torget finns även en bronsstaty av krigshjälten Carlos Manuel de Cespedes, som har gett torget dess namn. Dessutom besöker du Plaza del Himno Nacional, där det finns ett monument till Perucho Figueredos ära, mannen som skrev Kubas nationalsång. Därefter besöker du vaxmuseet, där man bl.a. kan se öns nationalhjälte José Martí och den amerikanska författaren Ernest Hemingway.

Kvällen tillbringar du på nöjeslokalen Casa de la Trova, där det blir livemusik och dans.

Övernattning Hotel Royalton

Dag 9: Bayamo – Holguin

I dag åker du med buss från Bayamo till Holguin, där du vid ankomsten möts av din chaufför som kör dig till hotellet. Omedelbart därefter är det dags för en stadstur i Holguin.

Holguin är Kubas fjärde största stad och grundades 1523. Det är även en stad som inte är särskilt välkänd bland turister. Och det är synd. För det är en stad där du fortfarande kan uppleva ett orört Kuba. En stad där du kan uppleva kolonialtidens byggnader – orestaurerade. En stad med en mängd livliga gator och torg där du kan sitta på en uteservering och uppleva kubanerna – inte turisterna. Du kommer att uppleva en stad, där lokala restauranger serverar mat till rimliga priser, och där du kan smaka på det lokala bryggeriets goda öl. Staden ligger mitt i ett mycket naturskönt område med gröna, mjuka kullar, vittrade berg och en kustlinje mot norr, som var det första av Kuba som Columbus fick syn på. Det var för övrigt här i Holguin-provinsen som Fidel och Raúl Castro växte upp på en gård.

Holguins smeknamn är ”parkernas stad” och på rundturen promenerar du bland annat genom Parque San José, Parque Calixto García och Parque de las Flores. Du gör ett stopp vid San Isidro-katedralen, som påve Fransiskus besökte i september 2015. Turen går vidare till kulturcentret Plaza de la Marqueta, där du kan njuta av utställningar av konst och konsthantverk. Där finns det även små försäljningsstånd. Dessutom får du se La Loma de la Cruz, ett av stadens landmärken och där en årlig festival hålls. På museet La Periquera får du en inblick i den lokala historien, och slutligen får du uppleva Mayor General Calixto García Revolution Square, som ligger en bit utanför centrum.

Efter rundturen har du resten av dagen till fri disposition.

Övernattning Hotel Encanto Caballeriza

Dag 10: Holguin

Dagen tillbringar du som du vill i Holguin.

Övernattning Hotel Encanto Caballeriza

Dag 11: Holguin - Camagüey

I dag åker vi till Camagüey, som är den tredje största staden på Kuba.

På kvällen kan man gå till musikkaféet Casa de la Trova, där det är livemusik och dans.

Övernattning Gran Hotel

Dag 12: Camagüey - Trinidad

I dag ska vi på stadsrundtur i Camagüeys historiska centrum. Innan revolutionen blev staden rik på boskapsuppfödning och stadens gator och byggnader präglas fortfarande av äldre dagars rikedom. Staden är känd för sina många kyrkor, vackra torg och slingrande gator som på många ställen liknar ett spindelnät. Bland några av sevärdheterna på vår stadsrundtur är Agramonte Park med sitt majestätiska bronsmonument dedikerat till en av Kubas viktigaste självständighetsledare Ignacio Agramonte, det trekantiga torget Plaza de los Trabajadores, där man hittar katedralen Nuestra Señora de la Merced, som är en intressant plats med katakomber samt San Juan de Dios Plaza, som är en av de vackraste platserna på ön.

Efter vår stadsrundtur åker vi vidare till Trinidad, som är det största sockerrörsområdet på Kuba och den vackraste kolonialstaden på ön. Den ligger mellan Karibiska havet och bergskedjan Escambray.

På kvällen kommer en lokal guide visa er olika uteställen i staden, så att ni får en kväll med musik och dans.

Övernattning Casa Particular - Trinidad

Dag 13: Stadsrundtur i Trinidad & Valle de los Ingenios

I dag ska du på en guidad stadsrundtur i Trinidads vackra gamla stadsdel. Trinidads kullerstensgator är väldigt ojämna, så ta på dig bekväma skor.

Du besöker bland annat det pittoreska torget Plaza Mayor och stadens katedral Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad, som är en av Kubas största kyrkor. Din guide berättar om stadens spännande historia och arkitektur under turens gång. Vi får lunch i staden.

Efter lunchen besöker vi Valle de los Ingenios, som ligger lite utanför Trinidad. Den är en del av UNESCOs världsarv. I den frodiga dalen, som är omgiven av gröna berg, ligger det gamla haciendor, slavbostäder och sockerbruk. På 1800-talet byggdes det mer än 50 sockerbruk i dalen. Det var spanjorerna som på kolonialtiden hämtade slavar från Afrika och byggde upp sockerproduktionen. Det gjorde Trinidad till en av Kubas rikaste städer. Vi besöker också sockerplantagehaciendan Manaca Iznaga, som år 1750 grundades av Pedro Iznaga – en av Kubas rikaste män. Här står ett 44 meter högt torn, där man kunde hålla koll på att slavarna inte rymde när de arbetade ute i dalen och skar sockerrör.

Övernattning Casa Particular - Trinidad

Dag 14: Trinidad

Det är inga utflykter planerade. Dagen ägnas åt valfri aktivitet.

Du kan endera välja att stanna i Trinidad, välja en av nedanstående utflykter eller ta en taxi till den vackra vita sandstrand, Ancón, som är en av Kubas bästa. Den ligger ca. en mil från Trinidad.

Här är ett axplock av utflykter som du kan köpa till:

Övernattning Casa Particular - Trinidad

Dag 15: Trinidad - Cienfuegos - Havanna

I dag lämnar vi Trinidad och åker till Cienfuegos. Cienfuegos kallas också ”Söderns Pärla”, eftersom den ligger vackert vid den karibiska kusten i södra Kuba och är omgärdad av bördiga och färgglada områden med mango-, sockerrörs-, tobaks- och kaffeplantage.

Cienfuegos grundades i början av 1800-talet av fransmännen och staden är fullspäckad av arkitektonisk skönhet, historia och kultur. Den finns dessutom med på UNESCOs världsarvslista. Den är en av de mest fridfulla och fantastiska städerna på Kuba. Vi ska på stadsrundtur, där vi bl.a. besöker Park Marti, där vi i bästa franska stil ska uppleva Kubas enda triumfbåge till minne av republikens födelse. Vi besöker sedan José Marti-torget, som er stadens centrum och omgivet av vackra gamla byggnader bl.a. Tomás Terry-teatern från 1890. Vi går längs den centrala boulevarden som leder fram till hamnen, där de stora palatsen ligger. Här kan nämnas Palacio de Valle med sin fina arkitektur. Vi fortsätter sedan med buss till Havanna, som vi ankommer till sent på kvällen.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 16: Hemresan påbörjas

I dag bär det av tillbaka till Sverige. Du hämtas på hotellet och skjutsas till flygplatsen där hemresan påbörjas.

Dag 17: Hemkomst

Ankomst till Sverige.

Höjdpunkter på denna resa:

Havanna, Viñales, Santiago de Cuba, Bayamo, Holguin, Camagüey, Trinidad, Cienfuegos.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Havanna med flygbyte på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka: Havanna – Santiago de Cuba
 • Transport från och till flygplatsen i Havanna
 • Buss: Havanna – Viñales – Havanna //Santiago de Cuba – Bayamo – Holguin – Camagüey// Cienfuegos – Havanna
 • Privat transport: Camagüey – Trinidad – Cienfuegos
 • 15 övernattningar på bra hotell och casa particulares inkl. frukost
 • 3 x lunch (dag 2, 13, 15)
 • 4 x middag (dag 3, 12, 13, 14)
 • Turistvisum till Kuba
 • Individuell rundresa; dock är alla utflykter i mindre internationella grupper med lokala engelsktalande guider
 • Dygnet runt-bemannad jourtelefon under hela resan
 • Avresegaranti
 • Det finns möjlighet för daglig avgång.

Följande utflyktspaket är inkluderat:

 • Stadsvandring i Havannas gamla kvarter
 • Heldagstur i Vinalesdalen
 • Halvdags stadsrundtur i Santiago de Kuba
 • Halvdags stadsrundtur i Bayamo
 • Halvdags stadsrundtur i Holguin
 • Halvdags stadsrundtur i Camagüey
 • Heldagstur med stadsrundtur i Trinidad och till Valle de los Ingenios
 • Besök på musikcafé i Trinidad med livemusik och dans
 • Halvdags stadsrundtur i Cienfuegos
 • Entréer till traditionella kubanska musikkaféer i Camaguey och Bayamo
 • Entréer till nämnda sevärdheter

Du har möjlighet för att ändra dina övernattningar i Havanna, Viñales och Trinidad från casa particulares till hotell mot ett tilläggspris från 4 900 kr per person


Enkelrumstillägg (vid fler som reser tillsammans): 7 000 kr
Enkelrumstillägg (vid 1 person): 13 250 kr
Rabatt ges vid 4 personer eller mer