Tel: 08-124 105 25
Kundtjänst Man - Fre 9 - 16
16 dagar:

Kuba kör-själv-semester - Upplev Kuba i eget tempo

Höjdpunkter på denna resa:

Havanna, Viñales, Península de Zapata, Svinbukten, Cienfuegos, Trinidad, Sockerkvarnsdalen, Camagüey, Santiago de Cuba, Guardalavaca.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Havanna med flygbyte på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka: Holguin – Havanna
 • Transfers till och från flygplatsen i Havanna
 • Bilhyra från dag 2-11, inkl. fria km. När bilen hämtas ska det betalas för en deposition som återbetalas när du lämnar bilen
 • 12 övernattningar på bra hotell och casa particulares inkl. frukost
 • 2 övernattningar på strandhotell i Guardalavaca med all-inclusive
 • 2 x middag (dag 3+6)
 • Turistvisum till Kuba
 • Individuell rundresa; dock är alla utflykterna i mindre, internationella grupper med lokala engelsktalande guider
 • Dygnet runt-bemannad jourtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
 • Det finns möjlighet för daglig avgång.

Följande utflykt ingår:

 • Stadsvandring i Havannas gamla kvarter

Du har möjlighet för att ändra dina övernattningar i Havanna, Viñales, Cienfuegos och Trinidad från casa particulares till hotell mot ett tilläggspris från 5 400 kr per person


Enkelrumstillägg: 6 900 kr

Välj denna resa eftersom...

Kör-själv-semester på Kuba är ett populärt och annorlunda sätt att uppleva landet på och du kommer snart upptäcka att kubanerna är otroligt vänliga och hjälpsamma. Om du vill ha frihet till att uppleva Kuba i eget tempo så är det ”Kuba kör-själv” du ska välja. Denna resa börjar i huvudstaden Havanna där du kommer att få en guidad stadsrundtur i den moderna och historiska stadsdelen, som finns med på UNESCO:s lista över kulturarv. Sedan börjar kör-självprogrammet där du kommer att uppleva landets bördiga natur och dess många koloniala, historiska skatter. Gamla amerikanska bilar, förtrollande salsarytmer och lokalbefolkningens lugna tempo ger en helt speciell atmosfär och upplevelse. Du slutar resan i Guardalavaca, som är känd för sina kritvita sandstränder med palmer och turkost vatten.

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: Avresa från Sverige

Avresa från Sverige och ankomst på Havannas flygplats med mellanlandning(ar) på vägen. Här möts du av en chaufför som kommer att skjutsa dig till ditt boende.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 2: Stadsrundtur i Havanna - Uthämtning av bil

Efter frukost är det dags för en stadrundstur i gamla Havanna. Ta på dig ett par bekväma skor och låt din guide lotsa dig genom Havannas kullerstensgator till imponerande platser med vackra gamla kolonialtidsbyggnader. Du upplever kontrasten mellan de nyrenoverade och välskötta gatorna och byggnaderna samt de mer nedgångna områdena, som gör Havanna så unikt. Du besöker bland annat stadens äldsta torg Plaza de las Armas där stadsmuseet och guvernörspalatset ligger. Plaza de San Francisco Asis vid Havannas hamn, Plaza Vieja och Plaza de la Catedral med den vackra katedralen. Det finns goda skäl till att gamla Havanna med på UNESCOs världsarvslista.

På eftermiddagen/kvällen hämtar du din hyrbil så att du redo för att åka på äventyr nästa dag.

Eftermiddagen och kvällen tillbringar du som du vill.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 3: Havanna - Viñalesdalen (ca 180 km)

I dag börjar kör-själv-programmet och det är dags att lämna Havanna och bege sig mot Viñalesdalen, där fantastiska naturupplevelser väntar.

Landskapet domineras av frodiga dalar med bananpalmer, mangoträd, tobaksfält och enorma kullar i kalksten, även kallade mogotes. Bönderna odlar fortfarande grönsaker och tobak på gammeldags vis med hjälp av oxkärror. Viñalesområdet är känt för att ha bland de bästa tobaksplantorna i världen och från detta område kommer de blad som senare rullas på Havannas cigarrfabriker och blir till världskända märken som Cohiba och Montecristo. Det är möjligt att besöka en av Kubas mest spektakulära droppstensgrottor, som tidigare beboddes av indianer, och man kan segla på den långa floden som rinner genom grottorna.

Övernattning Casa Particular - Viñales

Dag 4: Viñales på egen hand

Dagen tillbringar du som du vill i mysiga Viñales. Du kan utforska det vackra området på egen hand eller välja en av nedanstående utflykter.

Här är ett urval av de utflykter som kan köpas till:

Övernattning Casa Particular - Viñales

Dag 5: Vinalesdalen - Península de Zapata – Cienfuegos (ca 420 km)

Ni åker från Vinalesdalen till halvön, Península de Zapata, som är ett av landets viktigaste ekosystem och det mest omfattande våtområdet i Karibien.  Halvön är känd för att ha ett rikt växt- och djurliv med bl.a. 900 olika växtarter och 171 olika fågelarter, bland annat papegojor och kolibrier, som är världens minsta fågel. Det finns också en krokodilfarm där det i sumpmarken omkring lever 100 000 krokodiler. Här får du en inblick i krokodilernas liv i trygga omgivningar och om ni har tur kan ni kanske få se när de matas. Península de Zapata är också perfekt till vandringsturer, fågelskådning och vattensport.

Vid den berömda Grisbukten, som är full av historia, finns monument från USAs invasion år 1961. För att få en inblick i historien är Giron-museet värt ett besök. Vid bukten finns även de två vackra stränderna Playa Larga och Playa Giron. Det är möjligt att dyka året runt på grund av halvöns geografiska placering, som är skyddat av kallfronten från norr under vintern. På den vackra havsbotten vid Playa Giron kan du uppleva de underjordiska grottorna och klippformationerna samt de många olika exotiska fiskarna. Inte långt därifrån ligger Caleta Buena, där du hittar koraller, hornkoraller och havssvampar. Senare på dagen fortsätter ni till staden Cienfuegos, där ni övernattar.

Övernattning Casa Particular - Cienfuegos

Dag 6: Cienfuegos – Trinidad (ca 90 km)

Denna morgan/förmiddag kan ni utforska Cienfuegos. Staden kallas ”Söderns pärla”, eftersom den ligger vackert vid den karibiska kusten i södra delen av Kuba. Cienfuegos är omgiven av arkitektonisk skönhet, historia och kultur. Den finns dessutom på UNESCO:s världsarvslista. Det är en av de mest fridfulla och fantastiska städerna i Kuba. Staden är omringad av frodiga och färgglada områden med mango-, sockerrörs-, tobaks- och kaffeplantage. Den grundades i början av 1800-talet av fransmännen och i stadens centrum kan man i bästa franska stil uppleva Kubas enda triumfbåge, till minne av republikens födelse. Här ligger också gamla pampiga villor och omkring stadens stora torg och öppna platser hittar du de imponerande palatsen, kyrkorna och husen som vittnar om en svunnen storhetstid. Bland de mest imponerande byggnaderna kan regeringspalatset, Ferrer-palatset och den vackra Thomas Terry-teatern nämnas.

Under eftermiddagen åker ni vidare till Trinidad.

Övernattning Casa Particular - Trinidad

Dag 7: Trinidad

Trinidad är det största sockerområdet på Kuba och är nog den vackraste kolonialstaden på ön. Den ligger mellan Karibiska havet och bergskedjan Escambray. Trinidad är liksom Cienfuegos och den gamla stadsdelen i Havanna på UNESCO:s världsarvslista. Staden grundades år 1514 och präglas av gamla hus och palats i pastellfärger från kolonialtiden. Stadens utgångspunkt är den pittoreska plazan, Palaza Mayor. Kring torget finns flera museer, bl.a. Museo Romantica där det finns juveler, porslin, målningar och skulpturer som tillhörde den spanska adeln. På torget ligger även stadens katedral, Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad, som är en av de största kyrkorna på Kuba. På Segarta-platsen hittar du de äldsta palatsen i staden, som är dekorererade med vackra kalkmålningar. De vackra palatsen är alla byggda av rika sockerbaroner under stadens storhetstid mellan år 1777 och 1850.

Övernattning Casa Particular - Trinidad

Dag 8: Trinidad – Sancti Spiritus – Camagüey (ca 270 km)

Idag beger ni er mot Camagüey. På vägen besöker ni Valle de los Ingenios, som ligger lite utanför Trinidad. Även denna har utsetts till världskulturarv av UNESCO. I den frodiga dalen, som är omgiven av gröna berg, ligger de gamla hacienderna, slavbostäderna och sockerkvarnarna. På 1800-talet byggdes det mer än 50 sockerkvarnar i dalen. Det var spanjorerna som under kolonialtiden hämtade slavar från Afrika och skapade sockerproduktionen, vilket snabbt gjorde Trinidad till en av Kubas rikaste städer. Ni kan också besöka sockerplantage-haciendan, Manaca Iznaga, som grundades år 1750 av Pedro Iznaga, som var en av Kubas rikaste män. Här står ett 44 meter högt torn. Från tornet höll man utkik så att slavarna inte rymde när de arbetade i dalen.

När ni fortsätter vidare mot Camagüey kan ni köra förbi staden Sancti Spiritus, som har livnärt sig på lantbruk, boskap, sockerrörs- och tobaksodling. Idag är det en marknadsstad för lantbrukarna som bor i trakten. Staden finns på UNESCO:s världsarvslista pga. dess trevliga centrum med gamla koloniala gator, torg och kyrkor. Stadens mest känd symbol är stenbron Puente Yayabo över floden med de 5 bågarna. I centrum kan man se det vackra koloniala palatset Quinta de Santa Elena, den centrala ”Plaza” eller Serafin Sanchez-platsen, som är omgiven av neoklassiska byggnader.

Härefter åker ni till Camagüey. Runt 11 mil öster om staden hittar ni Kubas tredje största strand, Santa Lucia beach. Den passar bra till snorkling och vattensport.

Övernattning Hotel Camagüey

Dag 9: Camagüey – Bayamo – Santiago de Kuba (ca 320 km)

Camagüey är den tredje största staden på Kuba. Innan revolutionen blev staden rik på boskapsavel och stadens gator och byggnader bär prägel av forntidens rikedom. Staden är känd för sina många kyrkor, vackra torg och krokiga gator som på många ställen liknar ett spindelnät. Bland det viktigaste sevärdheterna kan nämnas Agramonte Park med sitt majestätiska bronsmonument som dedikerats till en av Kubas viktigste frihetsledare, Ignacio Agramonte, och det trekantiga torget, Plaza de los Trabajadores, där man hittar katedralen Nuestra Señora de la Merced, som är en intressant plats pga. katakomberna.

När ni har utforskat Camagüey åker ni mot Santiago de Kuba, landets näst största stad. På vägen dit kan ni köra förbi den lilla idylliska provinsstaden Bayamo, som har öns vackraste gågata. Kyrkan ”Basilica de Nuestra Senora del Cobre”, dit Kubanerna vallfärdar för att tacka La Virgin de Caridad, som är det kubanska helgonnamnet för jungfru Maria, är också värd ett besök. Påven utnämnde jungfru Maria till hela Kubas skyddshelgon år 1916.

Övernattning Hotel Casa Granda

Dag 10: Santiago de Kuba

Santiago de Kuba grundades år 1515 och är känd som den mest karibienpräglade staden på Kuba. Den är omgiven av Sierra Maestra-bergen och den längsta floden på ön, Cauto. Olika etniska grupper och olika kulturer lever här sida vid sida. Musik är en viktig del för många av invånarna i Santiago de Kuba. Staden har varit födelseplats för viktiga musiker och musikgenrer och är berömd för sina karnevaler och den karibiska festivalen.

Santiago de Kuba ligger på en kulle med utsikt över bukten. Staden har därför många backiga gator. De mest berömda gatorna är Aguilera, som är den längsta gatan i staden, Enramadas, som är känd för sina marknader och Padre Pico, som är en lång trappa som är mer än 100 år gammal.

I Santiago de Kuba finns det många historiska byggnader. Bland de mest kända är San Pedro de la Roca-fästningen, härifrån vaktade man den vackra bukten mot piratangrepp, El Morro-fästningen, som ligger vid infarten till Santiagobukten med en vacker utsikt över hamnen, staden och Sierra Maestra-bergen, Moncada-barackerna, som angreps av soldater ledda av Fidel Castro år 1953 i ett försök på att välta diktatorn Batista samt Vivac, det gamla fängelset som idag är ett historiskt arkiv.

Andra platser som är värda ett besök är Cespedes-parken, som är omgiven av gamla byggnader och monument så som katedralen från 1522. Bredvid katedralen ligger Casa Velazquez, som tillhörde guvernör Diego Velazques. Tvåvåningshuset betraktas som det äldsta huset på Kuba. Dessutom kan vi nämna Revolutionsplatsen och Santa Efigenia-kyrkogården där många av revolutionshjältarna från frihetskriget mot Spanien ligger begravna, samt många av hjältarna från Castros revolution och kända personligheter från Kuba.

Övernattning Hotel Casa Granda

Dag 11: Santiago de Kuba – Holguin – Guardalavaca (ca 200 km)

I dag kör ni till Guardalavaca. På vägen kan ni stanna till vid Kubas tredje största stad Holguin, som kallas för ”Parkernas stad”. Staden är, förutom sina många parker, känd för åsnan Pancho som dricker öl och för artisten El Guayabero. Överallt i staden kan du se på toppen av Loma de la Cruz-fästningen från 1800-talet. Dess historia går tillbaka till år 1720, då munken Francisco Antonio de Alegria klättrade upp för den 272 meter höga Bayado-backen med ett kors på ryggen. Han startade Romerias de Mayo, som är en religiös spansk fest.  Sedan dess har de berömda Romerias de Mayo-festligheterna varit en tradition. Varje år den tredje maj bestiger folk de 458 stegen upp till korset.

Härefter fortsätter du till Guardalavaca där du lämnar tillbaka bilen. Resten av dagen kan du njuta av den vackra vita stranden med palmer och turkost vatten.

Övernattning Hotel Brisas Guardalavaca

Dag 12: Guardalavaca

Idag kan ni koppla av och njuta dagen på den vackra stranden.

Övernattning Hotel Brisas Guardalavaca

Dag 13: Guardalavaca – Holguin - Havanna

Du blir hämtad upp på hotellet och körs till flygplatsen i Holguin, varifrån du flyger till Havanna. I Havanna möter ni en chaufför som skjutsar er till ert boende.

Resten av kvällen står till eget förfogande.

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 14: Havanna på egen hand

Du disponerar dagen fritt och kan utforska fantastiska Havanna på egen hand eller köpa till en av nedanstående utflykter i förväg.

Nedan finns ett urval av utflykter i Havanna som kan köpas till:

Övernattning Casa Particular - Havanna

Dag 15: Hemresan påbörjas

Idag bär det av hem till Sverige. Du hämtas ditt boende och skjutsas till flygplatsen där hemresan påbörjas.

Dag 16: Hemkomst

Ankomst till Sverige.

Höjdpunkter på denna resa:

Havanna, Viñales, Península de Zapata, Svinbukten, Cienfuegos, Trinidad, Sockerkvarnsdalen, Camagüey, Santiago de Cuba, Guardalavaca.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Havanna med flygbyte på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka: Holguin – Havanna
 • Transfers till och från flygplatsen i Havanna
 • Bilhyra från dag 2-11, inkl. fria km. När bilen hämtas ska det betalas för en deposition som återbetalas när du lämnar bilen
 • 12 övernattningar på bra hotell och casa particulares inkl. frukost
 • 2 övernattningar på strandhotell i Guardalavaca med all-inclusive
 • 2 x middag (dag 3+6)
 • Turistvisum till Kuba
 • Individuell rundresa; dock är alla utflykterna i mindre, internationella grupper med lokala engelsktalande guider
 • Dygnet runt-bemannad jourtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
 • Det finns möjlighet för daglig avgång.

Följande utflykt ingår:

 • Stadsvandring i Havannas gamla kvarter

Du har möjlighet för att ändra dina övernattningar i Havanna, Viñales, Cienfuegos och Trinidad från casa particulares till hotell mot ett tilläggspris från 5 400 kr per person


Enkelrumstillägg: 6 900 kr