Man - Fre 9 - 16
Meny
HomeResor till Central- och SydamerikaMexikoI mayaindianernas fotspår
16 dagar:

I mayaindianernas fotspår

Höjdpunkter på denna resa:

Tempelstaden Teotihuacán, Basilica de Nuestra de Guadalupe-kyrkan, Plaza de las Tres Culturas, båttur i Sumidero-ravinen, San Cristobal de las Casas, indianbyarna San Juan de Chamula och Zinacantan, Aguas Azul-vattenfallet, Misol-Ha-vattenfallet, Palenque, Mérida, Chichen Itza, Playa del Carmen.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Mexiko City med mellanlandning på vägen
 • Flyg från Cancun till Sverige med mellanlandning på vägen
 • Transport från och till flygplatser (försiggår i mindre internationella grupper)
 • Förstaklass-buss: Mexiko City – Oaxaca
 • 1 övernattning i förstaklass-buss: Oaxaca – Tuxtla Gutiérrez
 • Buss: San Cristobal de las Casas – Palenque
 • Förstaklass-buss: Palenque – Mérida
 • Buss: Mérida – Playa del Carmen
 • 13 övernattningar på bra hotell inkl. frukost
 • Individuell rundresa; dock försiggår alla utflykterna i mindre, internationella grupper med lokala engelsktalande guider, dock inte dag 7 och 9
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
 • Det är avgångar dagligen

Följande utflyktspaket är inkluderat:

 • Besök vid tempelstaden Teotihuacán, Guadalupe-kyrkan och De tre kulturernas torg
 • Stadsrundtur i Mexiko City inkl. besök till det antropologiska museet
 • Stadsrundtur i Oaxaca
 • Besök till det arkeologiska området Monte Alban
 • Segeltur i Sumidero-ravinen
 • Utflykt till indianbyarna Chamula och Zinacantan
 • Besök vid vattenfallen Agua Azul samt Misol-Ha
 • Besök vid Mayakomplexet Palenque
 • Besök vid ett av världens nya underverk: Chichen Itza
 • Entréer till nämnda sevärdheter
Enkelrumstillägg 7 200 kr
Rabatt ges vid 6 personer eller mer
Välj denna resa eftersom...

Mexiko har en otroligt spännande kultur och historia som kan dateras flera hundra år tillbaka f.Kr. Det är ett land som fortfarande är präglat av de forna mayacivilisationerna samt det forna spanska styret. Du kommer på denna resa gå i mayaindianernas fotspår, där du upplever UNESCO:s världsarv och ett av världens sju nya underverk. Du märker stämningen i den pulserande huvudstaden och får inblick i det forna spanska styret med besök till Mexikos charmiga koloniala städer. Du upplever också den måleriska naturen med en segeltur i Sumidero-ravinen och med besök till vackra turkosa vattenfall. Du avslutar resan i den härliga badstaden Playa den Carmen med kritvita sandstränder och kristallklart vatten.

Detaljerat dagsprogram
Dag 1: Avresa och ankomst till Mexiko City
Dag 1: Avresa och ankomst till Mexiko City

I dag reser vi från Sverige och resan går till Mexiko med mellanlandning på vägen dit. På Mexiko Citys flygplats står en chaufför och väntar på dig för att sedan skjutsa dig till ditt hotell.

Övernattning Hotel Regente City

Dag 2: Teotihuacán, Basilica och De tre kulturernas torg
Dag 2: Teotihuacán, Basilica och De tre kulturernas torg

I dag ska du besöka ett av Latinamerikas största ruinkomplex, tempelstaden Teotihuacán, som betyder Platsen där människor blev gudar. Du går längs den tre kilometer långa Avenida de los Muertos (Dödens Aveny) där du ser de enorma templen och pyramiderna som kan dateras till 200 år f.Kr., men som är byggda under en lång period. Här kan nämnas Quetzalcoatl-templet, där fler än 200 offrade krigsfångar har hittats, Quetzalpapalotl-palatset, Månpyramiden (60 m) och Solpyramiden (70 m) som är byggda i stadens centrum över en ca 100 m lång underjordisk gång, där det sägs att mänskligheten blev till.

Sedan besöker vi Basilica de Nuestra de Guadalupekyrkan, som har plats till 10 000 personer och som varje år besöks av 20 miljoner pilgrimer. Kyrkan har fått sitt namn av jungfrun av Guadalupe, som är Mexikos och hela Centralamerikas skyddshelgon.

Till sist besöker vi Plaza de las Tres Culturas, De tre kulturernas torg, som symboliserar Mexikos tre historiska perioder. Här kan man se resterna av de precolumbianska aztekiska ruinerna, en spansk kyrka från kolonialtiden samt de mexikanska mestisernas moderna byggnad som huserar utrikesdepartementet.

Övernattning Hotel Regente City

Dag 3: Mexiko City
Dag 3: Mexiko City

Idag ska vi på stadsrundtur i Mexiko City, som är en av världens största städer. Den ligger på 2 240 meters höjd och är således även en av världens högst belägna storstäder och omgiven av vulkaner. Vi ska besöka Mexikos koloniala centrum, där vi kommer förbi torget, Zocalo. Här besöker du nationalpalatset med den kända konstnären Diego Riveras fantastiska väggmålningar som visar Mexikos historia, Templo Mayor som är ruinerna från aztekernas före detta huvudstad Tenochtitlan samt Mexikos största katedral, som är ett imponerande byggnadsverk byggd av sten från aztekernas tempel. Härifrån fortsätter du till Alamedaparken med landets nationalscen Palacio de Bellas Artes där man har olika slags föreställningar, till exempel opera, balett, skådespel och konserter. Du fortsätter längs den vackra La Reforma Avenue till Chapultepec-parken. Här ligger det imponerande antropologiska museet där du kan lära dig mer om landets historia och många kulturer.

Övernattning Hotel Regente City

Dag 4: Mexiko City – Oaxaca
Dag 4: Mexiko City – Oaxaca

I dag åker du till den kolonialistiska pärlan Oaxaca – en bussresa som tar ca. 6,5 timme.

Övernattning Hotel Oaxaca Real

Dag 5: Stadsrundtur i Oaxaca
Dag 5: Stadsrundtur i Oaxaca

I dag ska du på stadsrundtur. Du besöker stadens centrala torg, Zocalo, som har en otroligt mysig atmosfär med de många Marimba-banden. Ett par gator därifrån hittar du Mexikos mest berömda barockkyrka Santa Domingo. Bredvid den ligger museet med samma namn, som huserar många av fynden från det stora arkeologiska området Monte Alban.

Övernattning Hotel Oaxaca Real

Dag 6: Monte Alban – Oaxaca – Tuxtla Gutierrez
Dag 6: Monte Alban – Oaxaca – Tuxtla Gutierrez

Du ska i dag på en halvdagsutflykt till det arkeologiska området Monte Alban, som ligger på en bergstopp 400 meter över staden Oaxaca. Monte Alban byggdes under 2000 år, och den påbörjades runt år 900 f.Kr. av det zapotekiska folket. Här finns bollplaner där de mesoamerikanska bollsporterna spelades, pyramider samt gravplatser för härskarna. Guiden kommer att berätta om platsen och förklara mysterierna om ”dansarnas sten”. Du är tillbaka på hotellet under eftermiddagen.

På kvällen ska du ta bussen till Tuxtla Gutierrez – en bussresa som tar ca. 10 timmar. Du ankommer nästa morgon.

Övernattning Nattbuss i Mexiko

Dag 7: Tuxtla Gutierrez – Sumideroravinen – San Cristobal de las Casas
Dag 7: Tuxtla Gutierrez – Sumideroravinen – San Cristobal de las Casas

Bussen anländer till busstationen i Tuxtla Gutierrez tidigt på morgonen. Du har ett par timmar för att gå ut och äta frukost innan du blir upphämtad för att åka till Sumideroravinen.

Du upplever den vackra ravinen på en ca två timmar lång speedbåttur, där du kan njuta av de dramatiska klippväggarna som tornar upp sig runt omkring dig. Du kan ha turen att se både apor, krokodiler och olika slags fåglar.

Du fortsätter sedan till San Cristobal de las Casas som ligger i 2100 meters höjd. Staden var tidigare känd som bara ”San Cristobal”, “de las Casas” lades till för att ära Bartolomé de las Casas, en spansk präst som kämpade för indianernas rättigheter. Staden ligger i 2100 meters höjd och är en av de vackraste och charmigaste koloniala städerna i Mexiko. Här kommer du märka och uppleva mayakulturen, som ger staden sin helt speciella atmosfär.

Det är inte möjligt att få en engelsktalande guide på denna dag (vilket inte heller är nödvändigt).

Övernattning Hotel Diego Mazariegos

Dag 8: Utflykt till indianbyar
Dag 8: Utflykt till indianbyar

I dag ska du besöka de två indianbyarna San Juan Chamula och Zinacantan. San Juan Chamula bebos av 50 000 inhemska mayaindianer, primärt Tzotzil och Tzeltals. Det är otroligt viktigt för mayaindianerna att bevara deras traditioner och kulturarv, vilket bl.a. är tydligt eftersom de har sitt eget språk och staden har egna regler och egen poliskår.

Du besöker Chamulas utmärkande kyrka som ligger vid stadens centrala torg. Kyrkan är ett bra exempel på sammansmältningen av den ursprungliga mayaindianska tron och den katolska tron. Indianerna ber till den mayagud eller det helgon, som är relevant för den specifika sjukdomen eller önskan som ligger bakom deras bön. Det finns inga bänkar i kyrkan, så därför faller man på knä och ber på golvet bland de många tända stearinljusen. Luften är tjock av rökelse och längs väggarna står träfigurer av landets helgon och av Johannes Döparen, som är stadens skyddsängel.

Zinacantan bebos också av inhemska mayaindianer, primärt Tzotzil. Både San Juan de Chamula och Zinacantan är kända för sina vävningstekniker och varje stad/by har sina egna unika dräkter med noga uttänkta mönster och färger. Indianerna kommer till marknaderna iförda sina färgsprakande dräkter för att sälja keramik och kläder av ull och bomull.

Övernattning Hotel Diego Mazariegos

Dag 9: San Cristobal – Palenque
Dag 9: San Cristobal – Palenque

I dag åker du från San Cristobal de las Casas till Palenque. På vägen besöker du det vackra vattenfallet Agua Azul. Det är fler än 500 mindre och större vattenfall i höjderna 3 till 30 meter.  Med det turkosfärgade vattnet, de intensiva färgerna och den konstanta brisen och bruset är denna plats en av de vackraste och mest oförglömliga naturupplevelserna i Mexiko.

Du besöker sedan det 35 meter höga vattenfallet Misol-Ha, som är känd för sin skönhet. Detta vackra landskap ligger mitt i den tropiska vegetationen och är täckt av mahogny- och sapoteträd. Misol-Ha har bildats av en flods klippkants utfällning, som har format en bred damm vid fallet, där det är möjligt att ta sig ett dopp.

Det är inte möjligt att få en engelsktalande guide på denna dag (vilket inte heller är nödvändigt).

Övernattning Hotel Maya Tulipanes

Dag 10: Palenque
Dag 10: Palenque

Palenque är omgiven av tropisk regnskog och är känd för sin skönhet och sitt fantastiska läge med utsikt över det platta Yucatan. Palenque var en av mayaindianernas största städer och lägger även namn till de närliggande mayaruinerna, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Dessa vackra mayaruiner är undangömda djupt in i den täta regnskogen i Mexikos Chiapas-provinser. Du ska bl.a. se Inskriptionstemplet, som är ett begravningsmonument för kung Pacal den Store. Detta tempel är med 600 hieroglyfer den näst längsta mayainskriptionen i världen.

Övernattning Hotel Maya Tulipanes

Dag 11: Palenque – Mérida
Dag 11: Palenque – Mérida

I dag väntar en lång resdag, men du åker till Mérida med en buss i första klass så du kan bara luta dig tillbaka i det mjuka sätet och njuta av landskapet som susar förbi. Du kan promenera från hotellet till busstationen i Palenque eller ta en taxi som du betalar själv. När du ankommer till Mérida väntar en taxi som kör dig till hotellet.

Resan tar ca 8 timmar

Övernattning Hotel del Gobernador

Dag 12: Mérida
Dag 12: Mérida

Det är inga utflykter inplanerade och du kan välja att uppleva flamingokolonin i Celestun, de vackra mayaruinerna vid Uxmal eller utforska staden på egen hand. Mérida är en mysig stad som grundlades år 1542 på resterna av den forna maya-staden Tihó. Den kallas både ”Den vita staden” på grund av de många vitputsade husen och ”Mexikos Paris” bland lokalbefolkning eftersom staden är den mest europeiska på Yucatan-halvön. Under förra seklet blev staden rik på agavefiber-produktion och stadens dåtida rikedom avspeglas fortfarande i de många imponerande byggnaderna.

Övernattning Hotel del Gobernador

Dag 13: Mérida – Chichen Itza – Playa del Carmen
Dag 13: Mérida – Chichen Itza – Playa del Carmen

I dag ska du till Playa del Carmen, men innan du ska till strandparadiset, besöker du ruinstaden Chichen Itza, som finns med på UNESCO’s världsarvslista och som utsetts till ett av världens sju nya underverk. Ruinerna har spår av två olika kulturepoker, en maya- och en itza-epok.

Mayaindianerna hade högutvecklad kunskap inom både astronomi och arkitektur, vilket tydligt kan ses på ruinerna. Du ser bl.a. den 25 meter höga berömda pyramiden El Castillo, som i själva verket är mayakalendern utformad i sten. Varje år i mars och september får man intrycket av en ”orm” vid den norra trappan, det är dock bara solens skugga. Du ser också Mexikos största antika bollplan som är mer än 180 x 70 m, Krigarnas Tempel som är berömt för sin chac mool-figur samt Observatoriet som var mayaindianernas astronomiska observatorium. Dessutom ska vi se Cenote Sagrado, den heliga brunnen, som användes vid religiösa riter. Det var en källa till vatten och som tack offrade mayaindianerna till regnguden Chaac. Det har hittats både människoben och värdefulla offergåvor nere i brunnen.

Du fortsätter sedan till den härliga badorten Playa del Carmen med den kilometerlånga vita sandstranden med palmer och kristallklart vatten.

Övernattning Hacienda Paradise

Mot en extra kostnad kan du ändra din avslutande solsemester från Playa del Carmen till Tulum. Du kan också välja att uppgradera ditt hotell i Playa del Carmen. Se uppgraderings- och tillköpsmöjligheterna nedan:

Dag 14: Playa del Carmen
Dag 14: Playa del Carmen

Dagen ägnas åt egen valfri aktivitet och du kan njuta Playa del Carmen och slappa på den vackra vita sandstranden. Det är också möjligt att ägna sig åt vattensport, som till exempel vindsurfning och jet-skiing eller du kan snorkla och dyka vid ön Cozumel, där det världsberömda dykarparadiset, med grottor och vackra rev, ligger. Det går en färja direkt från stranden vid Playa del Carmen til Cozumel – en segeltur som tar ca. 30-45 minuter.

Playa del Carmens centrum är Plaza Mayor som ligger vid stranden och precis vid färjan till dykarparadiset Isla Cozumel. Från Plaza Mayor slingrar sig stadens huvudgata Avenida 5, där det finns massor av butiker, restauranger och barer. På kvällen blir stränderna omgjorda till barer och det är ofta levande musik i form av reggae eller calypso. Man kan nästan inte tänka sig ett bättre sätt att inleda kvällen på än att dricka en kall Corona och lyssna på bra musik med utsikt över Karibiska havet.

Övernattning Hacienda Paradise

Uppgraderings- och tillköpsmöjligheter:

Dag 15: Hemresan påbörjas
Dag 15: Hemresan påbörjas

I dag är det dags att säga hejdå till Mexiko. I dag beger vi oss till Cancuns flygplats där resan hemåt påbörjas.

Dag 16: Hemkomst
Dag 16: Hemkomst

Ankomst i Sverige.

Offertförfrågan
Ytterligare information
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 105 25
info@lamatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Offertförfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.