Man - Fre 9 - 16
Meny
HomeResor till Central- och SydamerikaMexikoYucatan & Guatemala
Mexiko, Guatemala | 17 dagar:

Yucatan & Guatemala

Höjdpunkter på denna resa:

Chichen Itza, Uxmal, Kabah, Palenque, Aguas Azul -vattenfallet, Misol-Ha-vattenfallet, San Cristobal de las Casas, indianbyarna San Juan de Chamula och Zinacantan, Panajachel, Atitlansjön, Antigua, Tikal Nationalpark, Playa del Carmen.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Cancun med mellanlandning på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka i Guatemala: Guatemala City – Flores
 • Transport från och till flygplatser (försiggår i mindre internationella grupper)
 • Buss: Cancun – Mérida
 • Förstaklass-buss: Mérida – Palenque
 • Buss: Palenque – San Cristobal de las Casas – Panajachel – Antigua // Flores – Chetumal – Playa del Carmen
 • 15 övernattningar på bra hotell inkl. frukost
 • Individuell rundresa; dock försiggår alla utflykterna i mindre, internationella grupper med lokala engelsktalande guider, dock inte dag 6
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
 • Det är avgångar dagligen

Följande utflyktspaket är inkluderat:

 • Besök till ett av världens nya underverk Chichen Itza
 • Besök ved ruinstäderna Uxmal och Kabah
 • Besök vid mayakomplexet Palenque
 • Besök vid vattenfallen Agua Azul samt Misol-Ha
 • Utflykt till indianbyarna Chamula och Zinacantan
 • Besök i Santiago de Atitlan inkl. besök till en av landets äldsta kyrkor
 • Stadsrundtur i Antigua med färgglada koloniala byggnader och besök på en jadefabrik
 • Besök till Tikal Nationalpark med mayapyramider
 • Entréer till nämnda sevärdheter
Enkelrumstillägg 7 200 kr
Rabatt ges vid 6 personer eller mer
Välj denna resa eftersom...

Yucatan-halvön och Guatemala bjuder på välbevarade byggnader och imponerande ruiner från det forna spanska styret och de forna maya- och aztekercivilisationerna. Du kommer på denna resa uppleva höjdpunkter som Chichen Itza, ruinstäderna Uxmal och Kabah, ruinkomplexet Palenque och Tikal Nationalpark med de berömda mayapyramiderna. Du kan se fram emot att se ländernas vackra natur med floder, turkosfärgade vattenfall och en av världens vackraste sjöar med utsikt till vulkaner. Mexiko och Guatemala är än i dag präglade av sin spännande historia och du besöker därför olika charmiga koloniala städer och små intressanta indiansamhällen. Till sist är det avkoppling på badorten Playa del Carmen med vita sandstränder och kristallklart vatten.

Detaljerat dagsprogram
Dag 1: Avresa och ankomst till Cancun
Dag 1: Avresa och ankomst till Cancun

I dag reser vi från Sverige och vi beger oss till Cancun på Yucatan-halvön med mellanlandning på vägen. På Cancuns flygplats står en chaufför och väntar, för att sedan skjutsa dig till ditt hotell.

Övernattning Hotel Calypso

Dag 2: Cancun – Chichen Itza – Mérida
Dag 2: Cancun – Chichen Itza – Mérida

I dag åker du till Mérida. På vägen besöker du ruinstaden Chichen Itza som finns med på UNESCO:s världsarvslista och utsedd till ett av världens sju nya underverk. Ruinerna har spår av två olika kulturepoker, en maya- och en itza-epok. Mayaindianerna hade högutvecklad kunskap inom både astronomi och arkitektur, vilket tydligt kan ses på ruinerna. Du ser bl.a. den 25 meter höga berömda pyramiden El Castillo, som i själva verket är mayakalendern utformad i sten. Varje år i mars och september får man intrycket av en ”orm” vid den norra trappan, det är dock bara solens skugga. Du ser också Mexikos största antika bollplan som är mer än 180 x 70 m, Krigarnas Tempel som är berömt för sin chac mool-figur samt Observatoriet som var mayaindianernas astronomiska observatorium. Dessutom ska vi se Cenote Sagrado, den heliga brunnen, som användes vid religiösa riter. Det har hittats både människoben och värdefulla offergåvor nere i brunnen.

Du fortsätter sedan till Mérida – en åktur på ca. två timmar. Mérida är en mysig stad som grundlades år 1542 på resterna av mayastaden Tihó. Mérida kallas både ”Den vita staden” på grund av de många vitkalkade husen och ”Mexikos Paris” bland de lokala, eftersom staden är den mest europeiska staden på Yucatan-halvön. Under förra seklet blev staden rik på agavefiber-produktion och stadens dåtida rikedom avspeglas fortfarande i de många imponerande byggnaderna.

Övernattning Hotel del Gobernador

Dag 3: Uxmal – Kabah
Dag 3: Uxmal – Kabah

I dag ska du på en heldagsutflykt till en av Yucatans mest berömda arkeologiska platser, Uxmal, som är en gammal mayaruinstad från ca år 500. Det var den mest maktfulla staden i västra Yucatan ända fram till år 1200. Efter Spaniens erövring av Yucatan antyder tidiga koloniala dokument, att Uxmal ända till 1550-talet fortfarande var bebodd, men sedan övergavs. Staden är byggd i blekrosa kalksten och du kommer att se några av de vackraste och mest imponerande mayaruinerna, som ligger vackert uppe på kullarna. Uxmal betyder ”byggd tre gånger” på mayaspråk, men i själva verket blev Uxmal byggd ovanpå i allt fem gånger. Det är en vanlig centralamerikansk tradition. Uxmal är i mycket bättre skick än många andra mayaplatser eftersom staden är ovanligt välbyggd. Mycket byggdes av välhuggna stenar utan att använda cement. Om vi har tur kanske vi får syn på ödlorna som lever bland ruinerna.

En del av de byggnader vi ska se och som är värda att nämna är Guvernörspalatset – en lång låg byggnad som ligger på en 12 meter hög plattform, Trollkarlens pyramid – ett vackert pyramidtempel, Nunneklostret – den vackraste av Uxmals kvadratiska byggnader med noga uthuggna fasader och en stor bollplan med inskriptioner som berättar att den byggdes år 901 av Chan Chak K’ak’nal-Ahau.

Sedan besöker du Kabah, som är den näst största mayaruinen i Puuc-regionen efter Uxmal. Kabah betyder ”stark hand” på mayaspråk. Kabah är framförallt berömt för ”Codz Poop-palatset” med sina många utskurna Chaac-masker. Chac-Mool var mayaindianernas regngud, och när du ser detta torra område kommer du att förstå, varför han var så viktig.

Du återvänder till ditt hotell under eftermiddagen.

Övernattning Hotel del Gobernador

Dag 4: Mérida – Palenque
Dag 4: Mérida – Palenque

I dag väntar en lång resdag, men du åker med en förstklassig buss till Palenque så du kan bara luta dig tillbaka i det mjuka sätet och njuta av landskapet som susar förbi. I Mérida hämtas du upp vid ditt hotell och körs till busstationen. När du kommer fram till Palenque kan du promenera till hotellet eller ta en taxi som du betalar själv.

Resan tar ca 8 timmar

Övernattning Hotel Maya Tulipanes

Dag 5: Palenque
Dag 5: Palenque

Palenque är omgiven av tropisk regnskog och är känd för sin skönhet och sitt fantastiska läge med utsikt över det platta Yucatan. Palenque var en av mayaindianernas största städer och lägger även namn till de närliggande mayaruinerna, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Dessa vackra mayaruiner är undangömda djupt in i den täta regnskogen i Mexikos Chiapas-provins. Du ska bl.a. se Inskriptionstemplet, som är ett begravningsmonument för kung Pacal den Store. Detta tempel är med 600 hieroglyfer den näst längsta mayainskriptionen i världen.
Du är tillbaka på hotellet under eftermiddagen.

Övernattning Hotel Maya Tulipanes

Dag 6: Palenque – San Cristobal de las Casas
Dag 6: Palenque – San Cristobal de las Casas

I dag åker du från Palenque till San Cristobal de las Casas. På vägen stannar du till vid det 35 meter höga vattenfallet Misol-Ha, som är känd för sin skönhet. Detta vackra landskap ligger mitt i den tropiska vegetationen och är täckt av mahogny- och sapoteträd. Misol-Ha har bildats av en flods klippkants utfällning, som har format en bred damm vid fallet, där det är möjligt att ta sig ett dopp. Innan du åker vidare mot San Cristobal de las Casas ska du besöka Agua Azul-vattenfallet. Det är fler än 500 mindre och större vattenfall i höjderna tre till 30 meter. Med det turkosfärgade vattnet, de intensiva färgerna och den konstanta brisen och brusandet är denna plats en av de vackraste och mest oförglömliga naturupplevelserna i Mexiko.

Staden var tidigare känd som bara ”San Cristobal”, “de las Casas” lades till för att ära Bartolomé de las Casas, en spansk präst som kämpade för indianernas rättigheter. Staden ligger i 2100 meters höjd och är en av de vackraste och charmigaste koloniala städerna i Mexiko. Här kommer du märka och uppleva mayakulturen, som ger staden sin helt speciella atmosfär.

Det är inte möjligt att få en engelsktalande guide på denna dag (vilket inte heller är nödvändigt).

Övernattning Hotel Diego Mazariegos

Dag 7: Utflykt till indianbyar
Dag 7: Utflykt till indianbyar

I dag ska du besöka de två indianbyarna San Juan Chamula och Zinacantan. San Juan Chamula bebos av 50 000 inhemska mayaindianer, primärt Tzotzil och Tzeltals. Det är otroligt viktigt för mayaindianerna att bevara deras traditioner och kulturarv, vilket bl.a. är tydligt eftersom de har sitt eget språk och staden har egna regler och egen polis.

Du besöker Chamulas utmärkande kyrka som ligger vid stadens centrala torg. Kyrkan är ett bra exempel på sammansmältningen av den ursprungliga mayaindianska tron och den katolska tron. Indianerna ber till den mayagud eller det helgon, som är relevant för den specifika sjukdomen eller önskan som ligger bakom deras besök. Det finns inga bänkar i kyrkan, så därför faller man på knä och ber på golvet bland de många tända stearinljusen. Luften är tjock av rökelse och längs väggarna står träfigurer av deras helgon och av Johannes Döparen, som är stadens skyddsängel.

Zinacantan bebos också av inhemska mayaindianer, primärt Tzotzil. Både San Juan de Chamula och Zinacantan är kända för sina vävningstekniker och varje stad/by har sina egna unika dräkter med noga uttänkta mönster och färger. Indianerna kommer till marknaderna iförda sina färgsprakande dräkter för att sälja keramik och kläder av ull och bomull.

Övernattning Hotel Diego Mazariegos

Dag 8: San Cristobal de las Casas – Panajachel
Dag 8: San Cristobal de las Casas – Panajachel

I dag sätter du kurs mot Guatemala. Det blir en lång resa på ca 10 timmar, så luta dig tillbaka i de mjuka sätena och njut av det varierande landskapet som susar förbi. Du kommer fram till ditt hotell i Panajachel på kvällen.

Panajachel ligger vid en av världens vackraste sjöar, Atitlan, som omringas av höga vulkaner och tolv mayabyar. Utsikten är helt fantastisk!

Övernattning Hotel Jardines del Lago

Dag 9: Lago Atitlan
Dag 9: Lago Atitlan

Du ska i dag på en halvdagsutflykt. Du seglar till staden Santiago de Atitlan, som är den största staden som ligger vid sjöstranden – en segeltur som tar ca. 45 min. Här kommer du att uppleva livet och kulturen samt möta lokalbefolkningen som är ättlingar till tz’utujiil-mayaindianerna, i sina färgglada kläder. Du besöker bl.a. en av landets äldsta kyrkor som är en sammansmältning av den kristna tron och mayakulturen.

Övernattning Hotel Jardines del Lago

Dag 10: Panajachel – Antigua
Dag 10: Panajachel – Antigua

I dag åker du til Antigua – en åktur på ca. 2½ timme. Antigua var tidigare huvudstad i Centralamerika. Efter en jordbävning som förstörde mer än 3000 byggnader flyttade man huvudstaden till Guatemala City. Antigua är en mysig, charmig stad med kullerstensgator och gamla färgglada kolonialbyggnader. Staden har dessutom ett fantastiskt läge med utsikt till vulkaner runt omkring.

Du ska efter ankomst på en guidad stadsrundtur, där du lär dig mer om den guatemalanska historien under kolonialtiden. På rundturen kommer du förbi stadens vackra katedral, Capuchinas-klostret, som är ett bra exempel på den koloniala arkitekturen samt San Francisco el Grande-kyrkan, som är en av de bäst bevarade kyrkorna i Antigua. Här ligger Hermano Pedro begraven, som var Centralamerikas första helgon. Från rådhuset har du en fantastisk utsikt till stadens torg och vulkanen Agua. Du avslutar rundturen på en jade-fabrik, där du får se hur mayaindianerna arbetade och hur det görs i dag.

Övernattning Hotel El Carmen

Dag 11: Antigua - Flores
Dag 11: Antigua - Flores

Du skjutsas till flygplatsen i Guatemala City, och härifrån flyger du till Flores i norra Guatemala, som är utgångspunkten till Tikal Nationalpark. När du ankommer till Flores hämtas du och skjutsas till ditt hotell.

Övernattning Hotel Casona de la Isla

Dag 12: Tikal Nationalpark
Dag 12: Tikal Nationalpark

I dag ska du besöka Tikal Nationalpark, som ligger en timme i bil från Flores. Tikal var en av de mest maktfulla kungarikena under maya-eran. Nationalparken ligger i djungeln omgiven av kapokträd, cederträd och mahognyträd. Det är ett av de största arkeologiska mayaområdena i Guatemala och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här ska du se de många pyramiderna, där en del är 60 meter höga. Du kan också, om du har tur, se apor och andra vilda djur.

Övernattning Hotel Casona de la Isla

Dag 13: Flores – Chetumal
Dag 13: Flores – Chetumal

I dag är det dags att ta farväl av Guatemala. Du åker till Chetumal i Mexiko och resan tar ca 8 timmar. Resan går igenom Belize eftersom det är det den snabbaste vägen tillbaka till Mexiko.
Du tar själv en taxi till busstationen från ditt hotell i Flores, och vid ankomst till Chetumal tar du en taxi från busstationen till ditt hotell.

Chetumal är en lugn stad som ligger vid havet och gränsar till Belize.

Övernattning Hotel Los Cocos

Dag 14: Chetumal – Playa del Carmen
Dag 14: Chetumal – Playa del Carmen

I dag åker du till den härliga strandorten Playa del Carmen där kilometerlånga vita sandstränder, palmer och kristallklart vatten väntar. Resan tar ca 4 timmar.

Du tar själv en taxi till busstationen från ditt hotell i Chetumal, och vid ankomst till Playa del Carmen tar du en taxi från busstationen till ditt hotell.

Övernattning Hacienda Paradise

Mot en extra kostnad kan du ändra din avslutande solsemester från Playa del Carmen till Tulum. Du kan också välja att uppgradera ditt hotell i Playa del Carmen. Se uppgraderings- och tillköpsmöjligheterna nedan:

Dag 15: Playa del Carmen
Dag 15: Playa del Carmen

Dagen ägnas åt egen valfri aktivitet och du kan njuta Playa del Carmen och slappa på den vackra vita sandstranden. Det är också möjligt att ägna sig åt vattensport, som till exempel vindsurfning och jet-skiing eller du kan snorkla och dyka vid ön Cozumel, där det världsberömda dykarparadiset, med grottor och vackra rev, ligger. Det går en färja direkt från stranden vid Playa del Carmen til Cozumel – en segeltur på ca. 30-45 minuter.

Playa del Carmens centrum är Plaza Mayor som ligger vid stranden och precis vid färjan till dykarparadiset Isla Cozumel. Från Plaza Mayor slingrar sig stadens huvudgata Avenida 5, där det finns massor av butiker, restauranger och barer. På kvällen blir stränderna omgjorda till barer och det är ofta levande musik i form av reggae eller calypso. Man kan nästan inte tänka sig ett bättre sätt att inleda kvällen på än att dricka en kall Corona och lyssna på bra musik med utsikt till Karibiska havet.

Övernattning Hacienda Paradise

Uppgraderings- och tillköpsmöjligheter:

Dag 16: Hemresan påbörjas
Dag 16: Hemresan påbörjas
I dag är det dags att säga hejdå till Mexiko. Vi beger oss till Cancuns flygplats där resan hemåt påbörjas.
Dag 17: Hemkomst
Dag 17: Hemkomst

Ankomst i Sverige.

Gratis förfrågan
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 105 25
info@lamatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.