• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanResor till Central- och SydamerikaMexikoRundtur på Yucatán-halvön i Mexiko
15 dagar

Rundtur på Yucatán-halvön i Mexiko

Se fram emot Yucatán-halvöns koloniala pärlor, spektakulära mayaruiner, brusande vattenfall, färgrika indiansamhällen och fantastiska stränder.

Vi stödjer hållbar utveckling i Latinamerika. För varje resa du köper hos oss, planterar vi 10 träd i Brasilien. Läs mer om vårt projekt för hållbar utveckling här.

Rundtur på Yucatán-halvön i Mexiko Rundtur på Yucatán-halvön i Mexiko
15 dagar

Rundtur på Yucatán-halvön i Mexiko

Se fram emot Yucatán-halvöns koloniala pärlor, spektakulära mayaruiner, brusande vattenfall, färgrika indiansamhällen och fantastiska stränder.

Vi stödjer hållbar utveckling i Latinamerika. För varje resa du köper hos oss, planterar vi 10 träd i Brasilien. Läs mer om vårt projekt för hållbar utveckling här.

Vad ingår i priset?
Följande ingår i resan
 • Flyg från Sverige till Cancún med flygbyte på vägen t/r
 • 1 inrikessträcka: Tuxtla Gutiérrez – Cancún
 • Transport från och till flygplatser (försiggår i mindre internationella grupper)
 • Buss: Cancún – Mérida
 • Förstaklass-buss: Mérida – Campeche – Palenque
 • Buss: Palenque – San Cristóbal de las Casas – Tuxtla Gutiérrez // Cancún – Playa del Carmen
 • 13 övernattningar på bra hotell inkl. frukost
 • 1 x lunch (dag 2)
 • Individuell rundresa; dock försiggår alla utflykterna i mindre, internationella grupper med lokala engelsktalande guider, dock inte dag 7 och 9
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
 • Möjlighet till daglig avgång

Omfattande utflyktspaket:

 • Guidad rundvisning vid en av världens nya underverk
  Chichen Itza
 • Guidad rundvisning vid den imponerande mayaruinby Uxmal och Kabah
 • Guidad rundvisning på maya komplekset Palenque
 • Besök vid vattenfallen Agua Azul och Misol-Há
 • Utflykt till indianbyarna Chamula och Zinacantán
 • Segeltur i Sumidero klyftan
 • Entréavgifter till nämnda sevärdheter

Kortfattat om resan

Vacker natur, imponerande mayaruiner och välbevarade kolonialtidsbyggnader från det forna spanska styret, är bland annat vad som väntar på dig på denna resa. Du upplever höjdpunkter som Chichen Itza, ruinstaden Uxmal och ruinstaden Palenque. Du får uppleva den måleriska naturen på nära håll med besök till vackra turkosa vattenfall och en segeltur i Sumidero-ravinen. Landet har fortfarande kvarlevor av deras spännande historia och du besöker därför charmiga koloniala städer och små intressanta indiansamhällen där du ser hur ättlingar till mayaindianerna har förmått att bevara seder och kulturarv. Till sist är det avkoppling i badstaden Playa del Carmen med vita sandstränder och kristallklart vatten som gäller.

Välj denna resa eftersom...

 • Få en spännande inblick i Mexikos precolumbianska historia med besök vid de välbevarade mayaruinerna Chichen Itza, Uxmal och Palenque, som alla står med på UNESCOS världsarvslista
 • Upplev Mexikos imponerande natur i Sumidero Canyon och vid de vackra vattenfallen Agua Azul och Misol-Há
 • Njut av färgrik kolonialtidsarkitektur bakom den tjocka stadsmuren i trivsamma Campeche
 • Din resa avslutas i exotiska omgivningar med avkopplande solsemester vid Playa del Carmens vackra karibiska strand

Våra priser inkluderar alltid

 • Alla flyg – både internationella och inrikes
 • All transfer på resmålet
 • Alla schemalagda utflykter och aktiviteter
 • Alla övernattningar
Se alla bilder
Bilder
Detaljerat dagsprogram
Dag 1: Avresa och ankomst till Cancún

Idag lämnar vi Sverige bakom oss och vi beger oss till Cancún på Yucatánhalvön med flygbyte på vägen. På Cancúns flygplats står en chaufför och väntar på oss och skjutsar oss sedan till vårt hotell.

Övernattning:
Dag 2: Cancún – Chichen Itza – Mérida

Idag åker vi till Mérida, som grundades år 1542 på resterna av mayastaden Tihó. Mérida kallas både ”Den vita staden” på grund av de många vitkalkade husen och ”Mexikos Paris” bland de lokala, eftersom det är den mest europeiska staden på Yucatán-halvön.

Innan vi kommer till Mérida ska vi besöka ruinstaden Chichen Itza, som finns på UNESCO:s världsarvslista och utsedd till ett av ”Världens sju nya underverk”. Ruinerna har spår av två olika kulturepoker, en maya- och en itzaepok. Mayaindianerna hade stor kunskap inom både astronomi och arkitektur, vilket vi också kan se på ruinerna. Vi ska se den berömda Pyramiden El Castillo, som är 25 meter hög. Det är egentligen mayakalendern utformad i sten och varje år i mars och september får man intrycket av att en orm ringlar vid den norra trappan, det är dock bara solens skugga. Dessutom ska vi se Mexikos största antika bollplan som är mer än 180 x 70 m, Krigarnas Tempel som är berömd för sin chac-moolfigur samt Observatoriet som var mayaindianernas astronomiska observatorium. Dessutom ska vi se Cenote Sagrado, den heliga brunnen, som användes vid religiösa riter. Det har hittats både människoben och värdefulla offergåver nere i brunnen.

Övernattning:
Dag 3: Uxmal – Kabah

I dag ska du på en heldagsutflykt till en av Yucatáns mest berömda arkeologiska platser, Uxmal, som är en gammal mayaruinstad från ca år 500. Det var den mest maktfulla staden i västra Yucatán ända fram till år 1200. Efter Spaniens erövring av Yucatán antyder tidiga koloniala dokument, att Uxmal ända till 1550-talet fortfarande var bebodd, men sedan övergavs. Staden är byggd i blekrosa kalksten och du kommer att se några av de vackraste och mest imponerande mayaruinerna, som ligger vackert uppe på kullarna. Uxmal betyder ”byggd tre gånger” på mayaspråk, men i själva verket blev Uxmal byggd ovanpå i allt fem gånger. Det är en vanlig centralamerikansk tradition. Uxmal är i mycket bättre skick än många andra mayaplatser eftersom staden är ovanligt välbyggd. Mycket byggdes av välhuggna stenar utan att använda cement. Om vi har tur kanske vi får syn på ödlorna som lever bland ruinerna.

En del av de byggnader vi ska se och som är värda att nämna är Guvernörspalatset – en lång låg byggnad som ligger på en 12 meter hög plattform, Trollkarlens pyramid – ett vackert pyramidtempel, Nunneklostret – den vackraste av Uxmals kvadratiska byggnader med noga uthuggna fasader och en stor bollplan med inskriptioner som berättar att den byggdes år 901 av Chan Chak K’ak’nal-Ahau.

Sedan besöker du Kabah, som är den näst största mayaruinen i Puuc-regionen efter Uxmal. Kabah betyder ”stark hand” på mayaspråk. Kabah är framförallt berömt för ”Codz Poop-palatset” med sina många utskurna Chaac-masker. Chac-Mool var mayaindianernas regngud, och när du ser detta torra område kommer du att förstå, varför han var så viktig.

Du återvänder till ditt hotell under eftermiddagen.

Övernattning:
Dag 4: Mérida – Campeche

Nästa stopp på resan är den bildsköna staden Campeche. Du blir hämtad på ditt hotell och körs till busstationen, varifrån du åker till staden med en buss i första klass. Resan tar ca 2,5 timmar. Vid din ankomst till busstationen i Campeche blir du hämtad med en taxi och körs till ditt hotell.

Campeche grundades 1540 av spanska conquistadorer ovanpå den redan existerande mayastaden Can Pech. Campeche blev den viktigaste handelsstaden i södra Mexiko och många välbärgade handelsmän bodde i staden. Detta ledde till otaliga piratangrepp, vilket till sist blev för mycket för den spanske kungen. Han lät därför bygga en mur runt staden för att skydda dess invånare och rikedomar.

En stor del av den gamla stadsmuren och andra befästningar från den spanska kolonialtiden har bevarats, vilket är en av anledningarna till att staden finns med på UNESCO:s lista över världsarv.

Resten av dagen kan du utforska den vackra staden på egen hand. Du kommer garanterat att bli förtrollad av dess skönhet och inte minst dess spännande historia. Njut av den vackra solnedgången över den Mexikanska golfen från den mysiga strandpromenaden, där lokalbefolkningen också gillar att ta kvällspromenader.

Övernattning:
Dag 5: Campeche – Palenque

Du hämtas på hotellet och körs till busstationen, varifrån du återigen åker med en buss i första klass vidare mot Palenque. Bussresan tar ca 6 timmar. Vid ankomsten till busstationen i Palenque kan du antingen gå den korta vägen till ditt hotell eller ta en taxi som du betalar själv.

Övernattning:
Dag 6: Palenque

Palenque är omgiven av tropisk regnskog och är känd för sin skönhet och sitt fantastiska läge med utsikt över det platta Yucatán. Palenque var en av mayaindianernas största städer och lägger även namn till de närliggande mayaruinerna, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi hittar dessa mayaruiner dolda inne i den täta regnskogen i Mexikos Chiapas-provins. Vi ska bl.a. besöka Inskriptionstemplet, som är ett begravningsmonument för kung Pacal den store.

Övernattning:
Dag 7: Palenque – San Cristóbal de las Casas

I dag lämnar vi Palenque och reser till San Cristóbal de las Casas. På vägen stannar vi till vid det 35 meter höga vattenfallet Misol-Há, som är känd för sin skönhet. Detta vackra landskap ligger i mitten av den tropiska vegetationen och är täckt av mahogny- och sapoteträd.

Sedan fortsätter vi till det vackra vattenfallet Agua Azul. Med det turkosa vattnet, de intensiva färgerna och den konstanta brisen och dånet är denna plats en av de vackraste och mest oförglömliga naturupplevelserna i Mexiko. Det finns fler än 500 mindre och större vattenfall i höjderna tre till 30 meter.

Sedan fortsätter vi till San Cristóbal de las Casas, som ligger i ca 2 100 meters höjd. Staden var tidigare känd som bara ”San Cristóbal”, “de las Casas” lades till för att ära Bartolomé de las Casas, en spansk präst som kämpade för indianernas rättigheter.

Det är inte möjligt att få en engelsktalande guide på denna dag (vilket inte heller är nödvändigt).

Övernattning:
Dag 8: Utflykt till indianstäder

Idag ska vi besöka två indianstäder. San Juan Chamula bebos av 50 000 ursprungliga mayaindianer, framför allt Tzotzil och Tzeltals. Det är viktigt för mayaindianerna att bevara sina traditioner och sitt kulturarv, det märks bl.a. genom att de har sitt eget språk, och att de har en egen polis och egna regler. Vi ska besöka den karaktäristiska kyrkan vid torget som absolut är värd ett besök.

Kyrkan är ett bra exempel på sammansmältningen av den ursprungliga mayaindianska tron och den katolska tron. Indianerna ber till den mayagud eller det helgon, som är relevant för den specifika sjukdomen eller önskan som ligger bakom deras besök. Der finns inga bänkar i kyrkan, så därför faller man på knä och ber på golvet bland de många tända stearinljusen. Luften är tjock av rökelse och längs väggarna står träfigurer av deras helgon och av Johannes Döparen, som är stadens skyddsängel.

Både San Juan Chamula och Zinacantán är kända för sina vävningstekniker och varje stad/landsby har sina egna dräkter med noga uttänkta mönster och färger. Indianerna kommer till marknaderna iförda sina färgsprakande dräkter för att sälja keramik och kläder av ull och bomull.

Övernattning:
Dag 9: San Cristóbal de las Casas – Sumidero – Tuxtla – Playa del Carmen

I dag lämnar du San Cristóbal de las Casas och kör till Sumidero. Här åker du på en två timmar lång färd i en speedbåt in i den 13 km långa Sumiteroravinen. Du får åka på en otroligt vacker båttur, och om du har tur kan du få se både krokodiler, apor och gamar.

Därefter fortsätter du till Tuxtla, där du flyger till Cancún och fortsätter till semesterparadiset Playa del Carmen med sin kilometerlånga vita sandstrand, palmer och kristallklart vatten.

Det är inte möjligt att få en engelsktalande guide på denna dag (vilket inte heller är nödvändigt).

Övernattning:
Uppgraderingsmöjligheter:

Mot en extra kostnad kan du ändra din avslutande solsemester från Playa del Carmen till Tulum. Du kan också välja att uppgradera ditt hotell i Playa del Carmen. Se uppgraderings- och tillköpsmöjligheterna nedan:

Dag 10-13: Playa del Carmen

Dagarna är till eget förfogande och du kan till exempel njuta av Playa del Carmen och koppla av på den vita sandstranden. Man kan även passa på och prova en av de olika vattenaktiviteterna så som vindsurfning och jet-skiing eller du kan snorkla/dyka ute vid ön Cozumel där det världsberömda dykarparadiset med grottor och vackra rev ligger. Det tar bara 45 minuter att segla dit från Playa del Carmen och båten avgår flera gånger om dagen.

Playa del Carmens centrum är Plaza Mayor som ligger vid stranden och precis vid färjan till dykarparadiset Isla Cozumel. Från Plaza Mayor slingrar sig stadens huvudgata Avenida 5, där det finns massor av butiker, restauranger och barer. På kvällen blir stränderna omgjorda till barer och det är ofta levande musik i form av reggae eller calypso. Man kan nästan inte tänka sig ett bättre sätt att inleda kvällen på än att dricka en kall Corona och lyssna på bra musik med utsikt till Karibiska havet.

Dag 14: Hemresan påbörjas

I dag är det dags att säga hejdå till Mexiko. I dag beger vi oss till Cancúns flygplats där resan hemåt påbörjas.

Dag 15: Hemkomst

Ankomst i Sverige.

Tillägg för enkelrum 7 700 kr
Unika fördelar för grupper från 6 personer – inhämta en offert idag för att se alla fördelar.
När vill du resa?
Avresedatum
Alla visade priser är per person
Resbrev
Berättelser från resenärer
Varför ska man resa med Lamatours.se?
Därför väljer våra kunder oss

Vi finns alltid här för dig

 • Personlig service från reseexperter med förstahandserfarenhet
 • Engagerat bokningsteam som säkerställer en smidig resa
 • Hjälp dygnet runt på resan

100 % smidigt och bekvämt

 • Välplanerade resplaner med noggrant utvalda höjdpunkter
 • Flyg, transfer och boende ingår i alla resor
 • Olika alternativ finns tillgängliga så att du kan skräddarsy din resa
 • Boende på fantastiska platser
 • Noggrant utvalda lokala guider med omfattande kunskap och erfarenhet

Erfarenhet

 • Uppskattas av tusentals nöjda kunder sedan 2006
 • Alla resor testas och kvalitetssäkras av vårt eget team
 • Mångåriga relationer med ett omfattande nätverk av partner i Latinamerika

Mest värde för pengarna & heltäckande skydd

 • Vi garanterar de bästa priserna
 • Goda relationer med våra samarbetspartner säkerställer de bästa priserna och den bästa kvaliteten
 • Vi optimerar logistiken och andra processer – du betalar endast för ditt livs semester
 • Medlem av Danmarks Resegarantifond (nr.1778)
 • Medlem av Danmarks Resebyrå Förening
 • Personlig ansvarsförsäkring

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.