• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Nicaragua

Just nu rekommenderar vi inte att man reser till Nicaragura pga. oroligheter i landet. Vi hoppas att situationen snart ändrar sig och att det blir säkert att åka dit igen. Kontakta våra resekonsulenter för ytterliggare information eller håll dig uppdaterad här.

Praktisk information om Nicaragua

Praktisk information om Nicaragua

Just nu rekommenderar vi inte att man reser till Nicaragura pga. oroligheter i landet. Vi hoppas att situationen snart ändrar sig och att det blir säkert att åka dit igen. Kontakta våra resekonsulenter för ytterliggare information eller håll dig uppdaterad här.

1. Klimat

Nicaragua ligger i den tropiska klimatzonen men klimatet är mycket varierat. I öster är det ganska varmt och mycket vått, i det centrala och västra höglandet kan temperaturerna komma upp på något som påminner om en härlig svensk sommardag, medan det på västkusten är mycket varmt.

Väderstatistik för Granada (Västra Nicaragua):

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 29 30 32 31 31 28 27 29 28 29 29 30
Nattemp. 20 20 22 23 23 22 21 22 21 22 21 21
Nederbörd mm 0 0 0 9 66 78 30 60 99 90 36 3
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 29 20 0
FEB 30 20 0
MAR 32 22 0
APR 31 23 9
MAJ 31 23 66
JUN 28 22 78
JUL 27 21 30
AUG 29 22 60
SEP 28 21 99
OKT 29 22 90
NOV 29 21 36
DEC 30 21 3
2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Nicaragua?

Det är bäst att resa till Nicaragua i perioden från december till maj, när luften är varm och torr med dagstemperaturer på 30-35 grader. Regntiden sträcker sig från juni till november, och då är luften varm och fuktig med dagstemperaturer på 25-30 grader.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Nicaragua talas det spanska, men människor är väldigt hjälpsamma och älskar att få chansen att använda de engelska glosor de känner till. På landet kan engelska vara en bristvara och därför använder vi tvåspråkiga guider (engelska/spanska).  Man kan avsluta många meningar med ”por favor” som betyder ”var snäll och”. ”Gracias”, som betyder ”tack”, ger också många vänliga leenden.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

8. Visum

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i landet. Som med annan internationell reseaktivitet ska du ha ett giltigt svenskt pass. Krav om passets giltighetstid kan variera, men som regel ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Eftersom dessa regler kan ändra sig, uppmanar vi er att besöka utrikesdepartementets hemsida. Ni får självklart gärna fråga oss också.

9. Valuta

Den nicaraguanska valuta heter cordoba. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter, som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer, desto svårare kan det vara att använda kreditkort.

10. Prisnivå

Det är billigare i Nicaragua än i Sverige. Det är billigare att äta ute. Det finns dock mat och dryck i alla prisklasser. Kommer man utanför storstäderna blir det automatiskt billigare. En god måltid kan fås till ca. 130 SEK.

11. Dricks

Dricks på restauranger bör inte utgöra mer än 10 %. Du behöver inte ge taxichaufförer dricks. Men det är kutym att varje gäst ger guiden 5 USD och busschauffören 3 USD per dag. Det ska dock nämnas att det alltid är frivilligt att ge dricks och inte obligatoriskt, men i de latinamerikanska länderna är det dock kutym och något man gör.

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Nicaragua varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 8 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 4 i Nicaragua.
Vid vintertid: – 7 timmar, eftersom Nicaragua har sommartid.

13. Elektricitet

Nicaragua har 110/120 volt. Uttagen är till ”platta” ben. Det krävs därför en adapter.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Nicaragua är +505. Det kan vara dyrt att ringa hem från Nicaragua kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa.
Det finns internetcaféer i de flesta större städer dock är förbindelsen inte alltid så snabb som här hemma.

15. Säkerhet

Överallt i världen där det är fattigdom gäller det att vara försiktig. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller synligt visa dem. Vi arbetar bara med utbildade, erfarna och certifierade guider, som gärna råder dig om säkerhet och som vet var man kan färdas tryggt. Följ alltid guidens vägledning och du kan känna dig trygg. Som huvudregel är det så att man ska vara extra uppmärksam i storstäderna.

16. Mat och dryck

Maten i Nicaragua är centralamerikansk med massor av frijoles (bönor), tamales (majsblad med fyllning), tortillas, ris och majs. Den långa kuststräckan säkrar färska leveranser av fisk och skaldjur.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Nicaragua, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så tag därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transfers till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Nicaragua hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen.
Vid ankomsten till Nicaragua kommer ni att få en lapp där det står upphämtningstider till de olika arrangemangen.

23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Lamatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.