Man - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoPeru

Praktisk information om Peru

1. Klimat

Peru har till skillnad från andra länder vid Ekvatorn inte uteslutande tropiskt klimat. Andernas inflytande är orsaken till stor variation av klimatet. Landet har tre olika klimatzoner. Vid kusten ligger den torraste öknen med moderata temperaturer, låg nederbörd och hög fuktighet, bortsett från de varmare och mer våta sträckorna i norr. Här är somrarna (december–april) varma med temperaturer upp till 35 grader. I de kalla Anderna är regn vanligt på sommaren och temperaturen och fuktigheten reduceras i takt med höjden. Regnsäsongen är från november–mars och förekommer ofta i form av korta skyfall. Amazonas-djungeln kännetecknas av mycket nederbörd och höga temperaturer bortsett från de södra delarna som har kalla vintrar och säsongsnederbörd. Det är största chanser för uppehållsväder mellan april och oktober.

Väderstatistik för Lima:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 26 27 27 25 22 19 18 18 19 20 22 24
Nattemp. 19 19 19 17 16 14 14 14 14 14 15 17
Nederbörd mm 1 0 1 0 2 4 5 6 5 2 1 1
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd
mm
JAN 26 19 1
FEB 27 19 0
MAR 27 19 1
APR 25 17 0
MAJ 22 16 2
JUN 19 14 4
JUL 18 14 5
AUG 18 14 6
SEP 19 14 5
OKT 20 14 2
NOV 22 15 1
DEC 24 17 1

Väderstatistik för Cuzco:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemp. 20 21 21 22 21 21 21 21 22 22 23 21
Nattemp. 7 7 7 4 2 1 -1 1 4 6 6    7
Nederbörd mm 163 150 109 51 15 5 5 10 25 66 76 137
Dagstemp. Nattemp. Nederbörd mm
JAN 20 7 163
FEB 21 7 150
MAR 21 7 109
APR 22 4 51
MAJ 21 2 15
JUN 21 1 5
JUL 21 -1 5
AUG 21 1 10
SEP 22 4 25
OKT 22 6 66
NOV 23 6 76
DEC 21 7 137
2. Reseform

Utflykter och transfers äger rum i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Peru?

Det är bäst att resa till Peru i perioden från april till oktober. Regnperioden ligger i höjderna (Puno och Cuzco) från november till mars. De torraste månaderna är under vår sommarperiod (juni – augusti). Vädret är fint året runt i Lima.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Lamatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat syd- eller centralamerikanskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

7. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Peru varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: – 7 timmar. Det vill säga att när klockan är 12 i Sverige är klockan 5 i Peru.
Vid vintertid: – 6 timmar.

8. Elektricitet

Peru har 220 volt. Oftast är kontakterna som i Skandinavien.

9. Visum

Ditt pass ska vara giltigt mininum 6 månader efter hemresan.

Som svensk medborgare krävs det inte visum för vistelse under 90 dagar i Peru.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Ska du resa via USA gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via USA ska du ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization). Utan ESTA får du inte resa via USA. Ansök om inresetillståndet i god tid senast 72 timmar före avresa till USA. ESTA kostar 14 USD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 2 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt ESTA-inresetillstånd.

Har du rest i Iran, Irak, Sudan eller Syrien den 1 mars 2011 eller senare ska du söka visum på den amerikanska ambassaden. Du kan inte söka ESTA. Det samma gäller om du har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Sudan eller Syrien.

Ska du resa via Kanada gäller följande för svenska medborgare:

För att resa via Kanada ska du ansöka om ett eTA-tillstånd (Electronic Travel Authorization). Utan eTA får du inte resa via Kanada. Ansök om inresetillståndet i god tid. eTA kostar 7 CAD per person och alla resande oavsett ålder ska ansöka om det. Du kan ansöka via följande länk: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du ska ha ditt pass, din resplan, kreditkort samt din e-postadress redo vid ansökningen. Inresetillståndet är elektroniskt bundet med ditt pass och gäller 5 år eller tills dess att ditt pass löper ut (vilket som kommer först). Vi uppmanar dig att ta med en fysisk kopia av ditt inresetillstånd om systemet skulle ligga nere vid ankomst, men detta är inget krav.

Om du får ett nytt pass ska du ansöka om ett nytt eTA-inresetillstånd

10. Valuta

Valutan i Peru heter sol (PEN). På http://www.valuta.se/ kan du alltid se den aktuella kursen. Vi rekommenderar att du tar med både kreditkort och amerikanska dollar (USD) i kontanter. Kreditkort kan användas på många hotell, i restauranger och butiker och det finns massor av uttagsautomater (ATM) i alla större städer och på flygplatserna. Du kan växla till amerikanska dollar (USD) på växelkontoren på flygplatserna och i större städer. Hotellen erbjuder också ofta växling från dollar till sol, men till en sämre kurs.

11. Telefon och Internet

Det internationella landsnumret för Peru är +51. Det kan vara dyrt att ringa hem från Peru, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag när det gäller täckning och priser.
Det finns internetcaféer i de flesta större städer.

12. Säkerhet

Överallt i världen där det finns fattigdom gäller det att vara diskret. Det är oklokt att lämna värdesaker framme eller tydligt visa dem. Vi arbetar enbart med utbildade, erfarna och certifierade reseledare, som alltid kan ge dig ett gott råd angående din egen säkerhet och som vet var man kan färdas riskfritt. Följ alltid reseledarens vägledning och du kan känna dig trygg.

13. Dricks

Dricks ger man gärna till hotellpersonal, på restauranger samt till guider och chaufförer på turerna. Ha därför gärna lite sedlar eller mynt redo.

Dricks på Inkaleden:
Efter middagen har kocken och bärarna en liten avskedsceremoni eftersom de inte går med upp till Machu Picchu nästa morgon. Här är det kutym att gruppen ger dem lite dricks som tack för hjälpen. Nedan kan du se vägledande belopp:

80 Soles per bärare. Det är olika antal bärare beroende på gruppens storlek. Detta belopp ges den sista kvällen eftersom bärarna inte går med upp till Machu Picchu nästa morgon.

100 Soles till kocken. Detta belopp ges den sista kvällen eftersom kocken inte går med upp till Machu Picchu nästa morgon.

120 Soles till guiden. Detta belopp kan ges efter rundvisningen vid Machu Picchu.

Observera att beloppen ovan inte är för alla deltagare i vandringen utan ett samlat belopp från hela gruppen. Vi rekommenderar att gruppen går ihop gällande dricks och lämnar den samlat.

14. Mat och dryck

Peruanerna är kända för att laga god mat som oftast tillbereds med peppar och vitlök. De använder också en stor variation av grönsaker. Man kan vid kusten hitta bra restauranger som serverar fisk och skaldjur, medan man man längre in i landet kan smaka en gammal inka-delikatess, stekt marsvin. De flesta rätter serveras med potatis eller ris. Den mest berömda drycken i Peru är Pisco Sour, som är en lokal sprit som görs på limejuice, äggvita och socker. Man kan också dricka peruansk öl samt den kända läsken Inka Kola, som snarare är en citronläsk än en cola.

15. Höjdsjuka

Det är svårt att förutse vem som drabbas av höjdsjuka. Det är inte en fråga om man är i god fysisk form eller ej. Det kan drabba alla. Det är dock möjligt att vidta åtgärder för höjdsjuka, men det är tyvärr ingen garanti för att man inte drabbas ändå. Det är möjligt att förebygga höjdsjuka med medicin (fråga på apoteket eller på vårdcentralen), drick rikligt med vätska (vatten), undvik alkohol och ät lätt.
Sannolikheten för höjdsjuka är större ju högre upp man kommer och hur snabbt man kommer upp i höjden. Det är viktigt med pauser och att man tar det lugnt. Symptomen på höjdsjuka är yrsel, huvudvärk och att man kräks. Om dessa symptom fortsätter är det tyvärr bara en sak som hjälper, det är att gå längre ner. Det är därför bäst att man långsamt vänjer sig till höjden, så därför är ordningsföljden under en rundresa i Peru viktig.

16. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

17. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

18. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

19. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

20. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Peru, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

OBS! När du besöker Machu Picchu finns det begränsningar för hur många kilo packning du får ta med dig på tåget mellan Cusco och Agues Calientes. Du bör därför bara ta med en mindre väska för utflykten till Machu Picchu. Resten av ditt bagage förvaras på hotellet i Cusco.

21. Transfers till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Peru hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Peru.

22. Vägledande packningslista till Inka- och Salkantay-lederna

Observera: På Inkaleden kommer bärarna att hjälpa till att bära camping-utrustning, mat och upp till 6 kg av ditt personliga bagage, per deltagare.

På Saltkantay-leden kommer det att finnas hästar med de första två dagarna. De hjälper till att bära camping-utrustning, mat och upp till 6 kg av ditt personliga bagage, per deltagare. Den tredje dagensäger du hejdå till hästarna och hästskötarna och ditt bagage fraktas ner till tåget, där du får tillbaka det innan du åker den sista sträckan till Aguas Calientes.
Hästarna på den här leden kan användas som extra stöd den andra dagen, då den tuffa sträckan på 4 600 meter ska genomföras.

På båda sträckorna bär du själv din dagsryggsäck med ombyte, regnkläder, vatten, matsäck och kamera.

 • En ryggsäck (upp till 30 liter är en rimlig storlek)
 • Bra vandringskängor
 • Sandaler eller andra bekväma skor att använda på kvällarna i lägret
 • Vind- och vattentät jacka (t.ex. av Goretex)
 • Vattenflaska
 • Vattenreningstabletter
 • Kamera (vattentätt etui är en bra idé)
 • Extra batterier till kamera
 • Fotokopia av dina resdokument som pass, flygbiljetter, reseförsäkring, sjukförsäkring
 • Myggmedel
 • Solglasögon
 • Solkräm
 • Hatt
 • Pannlampa
 • Badkläder
 • Kikare

Sovsäck kan hyras för 8 USD per dag. Det rekommenderas därför att man själv tar med sig sovsäckspåse/lakanspåse. Man kan också ta med sig sin egen sovsäck.

23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 105 25
info@lamatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp Resor
Kubas höjdpunkter
Kubas höjdpunkter
Upplev det bästa av Kuba. Bl.a. Havanna, Viñales och Trinidad.
 
Perus höjdpunkter
Perus höjdpunkter
Upplev Cusco med Inkaruinerna och det berömda Machu Picchu.
 
Argentina och Brasilien
Argentina och Brasilien
Upplev bl.a. Buenos Aires, vattenfallen i Iguazu och Rio de Janeiro.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.