TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju fantastiska UNESCO-sevärdheter i Sydamerika

Sju fantastiska UNESCO-sevärdheter i Sydamerika

2017-11-01
Visa alla inlägg

Sydamerika

Central- och Sydamerika är fullspäckat av vacker natur och fantastisk kultur. I Sydamerika finns det mer än 130 olika ställen som finns med på UNESCOs världsarvslista.

UNESCO, som på svenska står för Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, bildades 1945.

Listan över världsarv täcker de natur- och kulturområden världen över som har en fantastisk betydelse för världens kulturarv och som UNESCO jobbar med att bevara.

Nedan har vi valt ut sju fantastiska UNESCO-sevärdheter som du kan uppleva på en av våra rundresor i Central- och Sydamerika.

1. Salvador i Brasilien

Salvador Brasilien

Salvador är en charmig kolonistad i Brasilien som har en perfekt blandning av historia och kultur. Staden var från början en av Portugals viktigaste kolonier i landet och därför kallas ofta Salvador för Brasiliens födelseort.

Den gamla stadsdelen Pelourinho finns med på UNESCOs världsarvslista eftersom den är fullproppad av vackra kyrkor och hus från den tiden då Portugal var kolonisatör. Än idag visar staden de europeiska, afrikanska och amerikanska kulturer som kolonialtiden förde med sig. Staden bjuder på en blandning av historia, pastellfärgade byggnader och en helt fantastisk atmosfär.

2. Los Glaciares i Argentina

Los Glacieres Argentina

Los Glaciares är en av Argentinas största och mest pittoreska nationalparker. Det är en enastående nationalpark med glaciärer, turkosfärgade sjöar och storslagna berg. Nationalparken finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare dess ständigt skiftande formationer.

En av Los Glaciares höjdpunkter är den enorma, isblåa glaciären ”Perito Moren”, som är 60 meter hög och 4 kilometer bred. Nationalparken har också ett fantastiskt fågelliv och om du har tur kan du se de ljusröda flamingorna.

3. Iguazú i Argentina/Iguaçu i Brasilien

På gränsen mellan norra Argentina och södra Brasilien hittar du Iguazú nationalpark (Argentina) och Iguaçu nationalpark (Brasilien).

Iguazú står med på UNESCOs världsarvslista eftersom nationalparken rymmer ett av världens största vattenfall – de imponerande och massiva Iguazúfallen. Iguazú består faktiskt av 275 vattenfall i varierande storlekar och sträcker sig nästan 3 kilometer längs Iguazúfloden.

Dessutom omges vattenfallen av subtropisk regnskog med en rik biologisk mångfald, bland annat mer än 2 000 växtarter och djur som tapirer, vrålapor, ozeloter, jaguarer och kajmaner.

4. Trinidad i Kuba

Trinidad Kuba

Trinidad sjuder av värme, gästvänlighet och charm. Husen, som sitter ihop i långa rader, är målade i många olika färger och nyanser. De roströda och gulaktiga, melerade taken står i vacker kontrast till den blå himlen. På eftermiddagen leker barnen på gatorna och stadens män spelar domino vid sidan av vägen.

Den tidigare kolonistaden, som utvecklades mycket tack vare 1700- och 1800-talets sockerindustri, bjuder på många kulturella upplevelser. Du kan bland annat besöka en av Kubas största katedraler som ligger på det vackra torget Plaza Mayor. Trinidad finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare stadens autentiska illustration av en svunnen tid och man kan fortfarande känna av kolonialtiden på stadens gator.

5. Chichén Itzá i Mexiko

chichen Itza Mexico

Ruinstaden, Chichén Itzá, sjuder av historia. Två kulturella epoker har influerat den vackra ruinstaden – mayaperioden och en itzáperioden. I centrumet av den vackra ruinstaden står pyramiden El Castillo, som med sina 24 meter vackert tornar upp sig mot horisonten. Man måste ta 91 trappsteg innan man når toppen och får se den fantastiska utsikten över staden.

Chichén Itzá finns med på UNESCOs världsarvslista eftersom monumenten är bland de mest välbevarade centralamerikanska underverken, och är dessutom utnämnt till en av världens sju nya underverk. Det är den näst mest besökta sevärdheten i Mexiko och ruinstaden är helt klart värd ett besök.

6. Machu Picchu i Peru

Machu Picchu Peru

Inkastaden Machu Picchu ligger mitt i Perus vackra natur 2 430 meter över havet. När du vandrar hit blir ditt första möte med ruinen ackompanjerat av soluppgångens fantastiska ljus efter att du har passerat Solens Port. Staden ligger på en grön ås med berg så långt ögat kan nå.

Machu Picchu bjuder bland annat på inkaarkitektur av högsta klass, begravningsplatser och tempel. Inkastaden är ett av världens sju nya underverk och finns med på UNESCOs världsarvslista, bland annat tack vare dess unika arkitektur, stadens dramatiska omgivningar och områdets fauna.

7. Galápagosöarna i Ecuador

Galapagos Ecuador

1 000 kilometer från Ecuadors kust möts tre havsströmmar – och precis där ligger Galápagosöarna. Denna unika placering gör att öarna är hemvist för många havslevande djur, däribland havssköldpaddor, havsleguaner, flamingor, pingviner och massor av fiskarter.

Ögruppen består av 19 öar och vare sig du är ovanför eller under vattenytan kan du se djur som är mer färgglada än de du precis sett. Öarna är faktiskt hemvist för flest arter som inte finns någon annanstans i världen!

Under vattnet kan du dessutom se koraller i världsklass. Galápagos finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare sitt spektakulära djurliv och är en unik pärla i Stilla havet.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär